ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Βοήθεια στους Ρουαντέζους πρόσφυγες πριν τις βροχές

ΝΤΟΝΤΟΜΑ.-

Καναδικά μεταγωγικά αεροσκάφη, τύπου "Χέρκουλες", μετέφεραν χτες στη βορειοδυτική πόλη της Τανζανίας, Νουάντζα, 600 δέματα πλαστικών καλυμμάτων και σκηνών, που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις ανάγκες χιλιάδων Ρουαντέζων προσφύγων της φυλής των Χούτου, που έχουν βρει καταφύγιο στη μεθόριο Τανζανίας - Ζαϊρ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, οι προμήθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε τρόφιμα και φάρμακα επαρκούν για τις σημερινές ανάγκες των προσφύγων. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο με υλικά που χρειάζονται για τη στοιχειώδη προστασία των ανέστιων πολιτών από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, που αναμένονται να πέσουν στις περισσότερες χώρες των Μεγάλων Λιμνών. "Χρειάζονται ακόμη περισσότερες σκηνές", δήλωσε ο Πίτερ Μουέτι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην πόλη Νουέντζι, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Ρουαντέζων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τανζανία ξεπερνά τους 100.000.

Μολονότι η κατάσταση των προσφύγων στη μεθόριο Ζαϊρ - Τανζανίας φαίνεται να ελέγχεται, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ" μετέδωσε χτες πως στα σύνορα Ζαϊρ - Ουγκάντας μαίνονται σκληρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις ανταρτών και θέσεων του τακτικού στρατού της Ουγκάντας. Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι τα χωριά γύρω από την πόλη Καζέζε. Αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωναν τους ξένους δημοσιογράφους ότι εκατοντάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των πυρών βαρέος πυροβολικού.

Η κυβέρνηση της Ουγκάντας υποστηρίζει ότι δέχεται επιθέσεις από αντάρτες που ανήκουν στη μουσουλμανική "Συνασπισμένη Δημοκρατική Δύναμη", που υποστηρίζεται από τη δικτατορία του Σουδάν και έχει δεχτεί στις δυνάμεις της λιποτάκτες Ζαϊρινούς στρατιώτες. Αντίθετα, η κυβέρνηση του Ζαϊρ κατηγορεί την Ουγκάντα ότι εισβάλλει στις ανατολικές περιοχές της χώρας, παίρνοντας το πλευρό των Ζαϊρινών ανταρτών, οι οποίοι από χτες ελέγχουν και την πόλη Κίντου που απέχει 320 χλμ. από την ανατολική ζαϊρινή μεθόριο.

ΡΩΣΙΑ
Μαζική συμπαράσταση στην απεργία των ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Συνεχίζεται η πανρωσική απεργία των ανθρακωρύχων. Εκτός από τα οικονομικά αιτήματα για την καταβολή των μισθών και απόσβεση των χρεών, οι απεργοί θέτουν και το πολιτικό αίτημα της παραίτησης της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών. Την απεργία των ανθρακωρύχων υποστηρίζουν και εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα ορισμένων περιοχών της χώρας. Στην απεργία προχώρησαν οι εκπαιδευτικοί του Ομσκ, της Μπουριατίας και άλλων περιοχών. Οι εργάτες του εργοστασίου αυτοκινήτων της πόλης Μπριάνσκ, που είναι απλήρωτοι από το Γενάρη 1996, σταμάτησαν τη δουλιά και έκλεισαν τον κύριο αυτοκινητόδρομο της πόλης.

Ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντρ Λίφσιτς συναντήθηκε με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων της Ρωσίας και προσπάθησε να αποδείξει ότι "τα έσοδα του κράτους αυξάνουν" και ότι χορηγήθηκαν ήδη 3 τρισ. ρούβλια στο Συνταξιοδοτικό Ταμείο, τη στιγμή που το κράτος χρωστάει στους συνταξιούχους 13 τρισ. ρούβλια. Δεν έπεισε, όμως, κανέναν. Ο κυνισμός των εκπροσώπων της εξουσίας είναι καταπληκτικός: Ενώ η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Σεργκέι Αλεξάσενκο δηλώνει ότι "η οικονομία δείχνει σημάδια εξυγίανσης". Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν, επικαλούμενος "λόγους υγείας", αρνήθηκε να εμφανιστεί στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) να ενημερώσει τους βουλευτές για την κατάσταση στη χώρα που συγκλονίζεται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι η Κομμουνιστική Ομάδα στην Κρατική Δούμα θα περιμένει την παρουσίαση, την Παρασκευή, του ανανεωμένου σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού και μόνο μετά θα καθορίσει τη στάση της στο θέμα της επίσημης έκφρασης στο Κοινοβούλιο της δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Προσφορές για τον ηρωικό λαό της Κούβας

Πρόσφεραν:

  • Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 10.000 δρχ.
  • Ο ΛΥΣΣΑΝΔΡΟΣ ΤΑΜΟΥΡΙΔΗΣ 5.000 δρχ.
  • Η ΛΙΤΣΑ Γενναίου ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ 10.000 δρχ.
  • Η ΤΟΝΙΑ ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ 20.000 δρχ.
  • Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ως ελάχιστη συμβολή στον αναντικατάστατο ρόλο της Κούβας και του λαού της στο επαναστατικό κίνημα, 15.000 δρχ.
  • Οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΥΠΡΑΙΟΣ 20.000 δρχ. για τετράδια για τα παιδιά της Κούβας, στη μνήμη του κομμουνιστή - διεθνιστή Τσε Γκεβάρα.
  • Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, από την Πάνω Πόλη Θεσσαλονίκης, 3.000 δρχ.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Επιστρέφουν στη Γερμανία τα τοξικά απόβλητα

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Στη Γερμανία επιστρέφουν από χτες οι περίπου 560 τόνοι τοξικών αποβλήτων, που είχε αποθηκεύσει παράνομα στη Βουδαπέστη η εταιρία "Κοράδο", με έδρα το Μόναχο. Η επιστροφή των τοξικών αποβλήτων, τα οποία είχαν φυλαχτεί σε ουγγρική τοποθεσία μυστικά από την εταιρία πάνω από ένα χρόνο, κατέστη δυνατή μετά από την επίτευξη ειδικής συμφωνίας ανάμεσα σε γερμανική και ουγγρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας, η γερμανική εταιρία "Κοράδο" αποθήκευε παράνομα τόνους τοξικών αποβλήτων στην Ουγγαρία, χρησιμοποιώντας για τη μεταφορά τους πλαστά έγγραφα που περιέγραφαν το φορτίο των φορτηγών ως "χημικά υλικά". Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για δεκάδες τόνους τοξικών αποβλήτων, τα οποία - σύμφωνα με ειδικό νόμο του ουγγρικού συντάγματος - απαγορεύεται να μεταφερθούν οδικώς στη χώρα.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κίνα

Μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, αναχώρησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τη ΛΔ Κίνας, αποτελούμενη από τους Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ν. Μπατιστάτο, μέλος της ΚΕ και τον Βαγγ. Τιρτιράκη, μέλος του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ και Θ. Κοτρώνη συνδικαλιστικό στέλεχος του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του ΚΚ Κίνας, με τοπικές οργανώσεις και θα επισκεφθεί επίσης εργοστάσια και αγροτικούς συλλόγους στο Πεκίνο και τη Σαγκάη.

ΡΩΣΙΑ
Χιλιάδες άστεγα παιδιά

ΜΟΣΧΑ.-

Χιλιάδες άστεγα παιδιά περιφέρονται στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ύστερα από τη διάλυσή της, καθώς η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατεύθυνση που ακολουθείται δεν εγγυάται πλέον στέγαση ή και μόνιμες εργασίες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γονείς τους.

Χτες, περίπου 4.000 άστεγα παιδιά που βρίσκονταν στη ρωσική περιοχή του Σβέρντλοβσκ, "μαζεύτηκαν" από την Αστυνομία. Η Αστυνομία αναφέρει πως αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων παιδιών τα επόμενα χρόνια αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την οικονομική της πολιτική.

Αρκετοί είναι οι γονείς που δεν έχουν πια δουλιά και χρήματα ώστε να αναθρέψουν τα παιδιά τους και να τους αγοράσουν ρούχα και προσπαθούν να τα στείλουν σε κρατικά ορφανοτροφεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Σεβόντια". Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως ο αριθμός των παιδιών στα κρατικά ορφανοτροφεία το 1996 έχουν αυξηθεί κατά τέσσερις φορές σε σχέση με το 1995.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Προετοιμασία μαζικής απεργίας

Αντιδράσεις στον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης

ΣΕΟΥΛ. -

Η ανακοίνωση του αντεργατικού νόμου της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας έφερε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων της χώρας. Χτες, άρχισε η ψηφοφορία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων ώστε να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε μαζική απεργία την επόμενη βδομάδα.

"Αναμένουμε την πλήρη υποστήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων για κοινή δράση", δήλωσε αξιωματούχος του εθνικού εργατικού συνασπισμού που κάλεσε τη χτεσινή ψηφοφορία. Ο ίδιος επισήμανε πως από τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας φαίνεται ότι τουλάχιστον το 90% των εργαζομένων είναι υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης.

Η ψηφοφορία, που διοργανώθηκε από την Εθνική Ομοσπονδία των Δημοκρατικών Εργατικών Ενώσεων, θα διαρκέσει όλη αυτή τη βδομάδα. Αν τελικά εγκριθεί, τότε περίπου 25.000 εργάτες που είναι μέλη περίπου 300 εργατικών ενώσεων θα απεργήσουν την ερχόμενη βδομάδα.

Μια άλλη ομοσπονδία εργατικών ενώσεων ανακοίνωσε χτες ότι τα μέλη της, που φθάνουν το ένα εκατομμύριο, έχουν προγραμματίσει διάφορες απεργιακές διαδηλώσεις μετά από μια παρόμοια ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Τρίτη νέο εργατικό νόμο, στον οποίο όμως έχουν αντιταχθεί οι εργατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το νόμο αυτό, αυξάνονται οι ώρες εργασίας μέχρι και 56 ώρες τη βδομάδα (μέχρι τώρα ήταν 44 ώρες τη βδομάδα), οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύουν αυθαίρετα τους εργάτες τους χωρίς την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα πρέπει να πληρώνονται από τα μέλη τους και όχι από την επιχείρηση στην οποία εργάζονται, ενώ παράλληλα επιτρέπεται πλέον η ενεργός δράση των εργατικών σωματείων στην πολιτική ζωή, καθώς επίσης και η δημιουργία ένωσης των καθηγητών το 1999.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η ανεργία μάστιγα των νέων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η ανεργία και το άγχος της αβεβαιότητας είναι από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ευρώπης. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία αναφέρουν ότι οι άνεργοι νέοι ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια.

Για να το "υπενθυμίσουν" στους ηγέτες των χωρών τους, που θα συναντηθούν στις 13 του Δεκέμβρη στο Δουβλίνο, διάλεξαν έναν πρωτότυπο και θεαματικό τρόπο. Ετσι, 15 νεαροί, ένας από κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ, θα κλειστούν σε ένα τεράστιο σιδερένιο κλουβί, το οποίο θα "εκτίθεται" σε κεντρική περιοχή του Δουβλίνου. Ο εγκλωβισμός τους αποτελεί ένα συμβολισμό της "ποινής" την οποία εκτίουν χωρίς τη θέλησή τους και έχει στόχο να δείξει στις ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων πόσο "παγιδευμένοι" είναι οι νέοι από το σύστημα που τους αποκλείει από την αγορά εργασίας. Οι 15 νέοι θα φορούν μπλούζες με το σύνθημα "Διεκδικούμε το Μέλλον" και θα μοιράζουν φυλλάδια και αφίσες στις δεκαπέντε γλώσσες της ΕΕ.

Η αγωνία της πεζοπορίας προς το άγνωστο δεν έχει τελειώσει για πολλούς πρόσφυγες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ