Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Βοήθεια στους Ρουαντέζους πρόσφυγες πριν τις βροχές

ΝΤΟΝΤΟΜΑ.-

Καναδικά μεταγωγικά αεροσκάφη, τύπου "Χέρκουλες", μετέφεραν χτες στη βορειοδυτική πόλη της Τανζανίας, Νουάντζα, 600 δέματα πλαστικών καλυμμάτων και σκηνών, που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις ανάγκες χιλιάδων Ρουαντέζων προσφύγων της φυλής των Χούτου, που έχουν βρει καταφύγιο στη μεθόριο Τανζανίας - Ζαϊρ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, οι προμήθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε τρόφιμα και φάρμακα επαρκούν για τις σημερινές ανάγκες των προσφύγων. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο με υλικά που χρειάζονται για τη στοιχειώδη προστασία των ανέστιων πολιτών από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, που αναμένονται να πέσουν στις περισσότερες χώρες των Μεγάλων Λιμνών. "Χρειάζονται ακόμη περισσότερες σκηνές", δήλωσε ο Πίτερ Μουέτι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην πόλη Νουέντζι, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Ρουαντέζων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τανζανία ξεπερνά τους 100.000.

Μολονότι η κατάσταση των προσφύγων στη μεθόριο Ζαϊρ - Τανζανίας φαίνεται να ελέγχεται, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ" μετέδωσε χτες πως στα σύνορα Ζαϊρ - Ουγκάντας μαίνονται σκληρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις ανταρτών και θέσεων του τακτικού στρατού της Ουγκάντας. Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι τα χωριά γύρω από την πόλη Καζέζε. Αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωναν τους ξένους δημοσιογράφους ότι εκατοντάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των πυρών βαρέος πυροβολικού.

Η κυβέρνηση της Ουγκάντας υποστηρίζει ότι δέχεται επιθέσεις από αντάρτες που ανήκουν στη μουσουλμανική "Συνασπισμένη Δημοκρατική Δύναμη", που υποστηρίζεται από τη δικτατορία του Σουδάν και έχει δεχτεί στις δυνάμεις της λιποτάκτες Ζαϊρινούς στρατιώτες. Αντίθετα, η κυβέρνηση του Ζαϊρ κατηγορεί την Ουγκάντα ότι εισβάλλει στις ανατολικές περιοχές της χώρας, παίρνοντας το πλευρό των Ζαϊρινών ανταρτών, οι οποίοι από χτες ελέγχουν και την πόλη Κίντου που απέχει 320 χλμ. από την ανατολική ζαϊρινή μεθόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ