Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΙΣΙ
Εκτακτα μέτρα και φόβος για νέο κύμα επιθέσεων

ΠΑΡΙΣΙ.-

Μία φιάλη αερίου 13 κιλών, γεμάτη με καρφιά, ήταν η βόμβα που έσπειρε το θάνατο και τον πανικό, χτες το απόγευμα σε ώρα αιχμής, στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Παρισιού. Από την έκρηξη, κοντά στη συνοικία Καρτιέ Λατέν, έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι, και τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, άλλοι 80, εκ των οποίων οι 8 νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Μία μέρα μετά την έκρηξη, οι Παριζιάνοι απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν το μετρό, ενώ το αίσθημα του πανικού και του φόβου κυριαρχεί στη γαλλική πρωτεύουσα, θυμίζοντας έντονα τις μέρες του περασμένου φθινοπώρου. Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Παρισιού, πραγματοποιώντας συνεχείς περιπολίες σε όλους τους μεγάλους δρόμους και φρουρώντας όλους τους πιθανούς στόχους. Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και στις πόλεις Λιόν, Μπορντό, Λιλ, Μασσαλία και Στρασβούργο. Μπλόκα έχουν στηθεί κατά μήκος όλων των μεγάλων δρόμων, έλεγχοι γίνονται διαρκώς σε διερχόμενα αυτοκίνητα, αλλά και πεζούς, έκτακτα δελτία ειδήσεων καλύπτουν την ειδησεογραφία.

Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει, μέχρι αργά χτες το βράδυ, την ευθύνη της επίθεσης στο μετρό, όμως, η ομοιότητα του εκρηκτικού μηχανισμού και της μεθόδου της επίθεσης με αυτούς που είχαν χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις του περασμένου φθινοπώρου έχει οδηγήσει τις γαλλικές αρχές στους Αλγερινούς εξτρεμιστές ισλαμιστές. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στείλει, λίγες μέρες πρωτύτερα, σήμα που προειδοποιούσε για πιθανές βομβιστικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων εξτρεμιστών ισλαμιστών εισήλθε στη χώρα από την Ιταλία.

Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζακ Ρομελάρ, απέφυγε να συνδέσει τη βομβιστική επίθεση με τους Αλγερινούς εξτρεμιστές ισλαμιστές ελλείψει αποδείξεων. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, που έσπευσε και στον τόπο της έκρηξης, μιλώντας ενώπιον του γαλλικού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας και δεσμεύτηκε ότι οι ένοχοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών Ζαν Λουί Ντεμπρέ, ο οποίος δεν απέφυγε να αναφερθεί στους Αλγερινούς εξτρεμιστές.

Νέο κύμα πανικού;

Πολλές εφημερίδες μιλούν για την αρχή μιας νέας περιόδου τρόμου και "τρομο-υστερίας" στη χώρα και δε διστάζουν να φωτογραφίσουν τους Αλγερινούς ισλαμιστές πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο μετρό. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, εκφράζουν την εκτίμηση ότι "εάν πίσω από την επίθεση κρύβονται οι μαχητές της οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα", τότε προσέφεραν ένα υπέροχο δώρο στους Ζιπέ και Σιράκ, οι οποίοι είχαν μεγάλη ανάγκη ένα γεγονός να συσπειρώσει τη χώρα και να αμβλύνει την έντονη δυσαρέσκεια της γαλλικής κοινής γνώμης εναντίον τους".Τον αποτροπιασμό του για τη βομβιστική επίθεση στο μετρό εξέφρασε, χτες, με επίσημη δήλωσή του, ο Αραβικός Σύνδεσμος. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε το αλγερινό κίνημα της Ισλαμικής Κοινωνίας, το οποίο καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση και κάλεσε το γαλλικό λαό να μην συνδέει τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τη βία με το ισλάμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ