Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μαζική συμπαράσταση στην απεργία των ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Συνεχίζεται η πανρωσική απεργία των ανθρακωρύχων. Εκτός από τα οικονομικά αιτήματα για την καταβολή των μισθών και απόσβεση των χρεών, οι απεργοί θέτουν και το πολιτικό αίτημα της παραίτησης της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών. Την απεργία των ανθρακωρύχων υποστηρίζουν και εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα ορισμένων περιοχών της χώρας. Στην απεργία προχώρησαν οι εκπαιδευτικοί του Ομσκ, της Μπουριατίας και άλλων περιοχών. Οι εργάτες του εργοστασίου αυτοκινήτων της πόλης Μπριάνσκ, που είναι απλήρωτοι από το Γενάρη 1996, σταμάτησαν τη δουλιά και έκλεισαν τον κύριο αυτοκινητόδρομο της πόλης.

Ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντρ Λίφσιτς συναντήθηκε με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων της Ρωσίας και προσπάθησε να αποδείξει ότι "τα έσοδα του κράτους αυξάνουν" και ότι χορηγήθηκαν ήδη 3 τρισ. ρούβλια στο Συνταξιοδοτικό Ταμείο, τη στιγμή που το κράτος χρωστάει στους συνταξιούχους 13 τρισ. ρούβλια. Δεν έπεισε, όμως, κανέναν. Ο κυνισμός των εκπροσώπων της εξουσίας είναι καταπληκτικός: Ενώ η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Σεργκέι Αλεξάσενκο δηλώνει ότι "η οικονομία δείχνει σημάδια εξυγίανσης". Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν, επικαλούμενος "λόγους υγείας", αρνήθηκε να εμφανιστεί στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) να ενημερώσει τους βουλευτές για την κατάσταση στη χώρα που συγκλονίζεται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι η Κομμουνιστική Ομάδα στην Κρατική Δούμα θα περιμένει την παρουσίαση, την Παρασκευή, του ανανεωμένου σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού και μόνο μετά θα καθορίσει τη στάση της στο θέμα της επίσημης έκφρασης στο Κοινοβούλιο της δυσπιστίας στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ