Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Η ώρα των αμερικανικών απειλών

Με καινούρια οικονομικά μέτρα στο όνομα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων", εκβιάζουν οι ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Τη διήμερη διεθνή διάσκεψη για τη Βοσνία που πραγματοποιείται από χτες στο Λάνκαστερ Χάουζ της Βρετανίας διάλεξε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ, για να προϊδεάσει θετικά τους ξένους ηγέτες για το "νέο" σχέδιο της Ουάσιγκτον: Την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Σερβίας στο "όνομα" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Ο Τάλμποτ μαζί με τον ειδικό αξιωματούχο της κυβέρνησης Κλίντον για την Ευρώπη, Τζον Κόρνμπλουμ, έκαναν σαφείς τις διαθέσεις τους - μετά τη συνάντησή τους με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Ανήγγειλαν ότι η απειλή νέων οικονομικών μέτρων σε βάρος του Βελιγραδίου είναι ορατή, εφόσον στη Σερβία "παραμένουν αξιοθρήνητα τα βήματα που γίνονται προς τη δημοκρατία".

Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο Κόρνμπλουμ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης στο Λάνκαστερ Χάουζ: "Η παρουσία τόσων ξένων ηγετών σ' αυτή τη διάσκεψη πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να σταλεί ένα πολύ καθαρό μήνυμα στη Σερβία... Οτι ο τρόπος που συμπεριφέρεται, θέτει σε κίνδυνο όλη την ειρηνευτική διαδικασία στην πρώην Γιουγκοσλαβία". Τι σημαίνει αυτό; Περαιτέρω διευκρινίσεις για τα παρόντα σχέδια της Ουάσιγκτον έναντι της Σερβίας έδωσε και πάλι ο Κόρνμπλουμ. "Εχουμε ήδη έτοιμη τη μορφή οικονομικών και εμπορικών περιορισμών. Θα συνεχίσουμε να περιορίζουμε οποιοδήποτε είδος αναπτυξιακών σχέσεων με τη Σερβία μέχρις ότου υπάρξει εκεί κίνηση πάνω σε μία βάση ανάπτυξης της δημοκρατίας.

Η άποψη ή οι δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών πάνω σ' όλα αυτά δεν έγινε γνωστή, καθώς τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δε μετέδωσαν λέξη από τα όσα ενδεχομένως να είπε ο Μιλουτίνοβιτς.

Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αποσύρθηκε η πρόσκληση της Σερβίας στο πλαίσιο της Οικονομικής Διάσκεψης Βαλκανικών Χωρών που πρόκειται να αρχίσει σήμερα. Η διάσκεψη είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ και επονομάζεται "Πρωτοβουλία για τη Συνεργασία Ανατολικής - Νότιας Ευρώπης".

Το ίδιο 24ωρο, το Βελιγράδι ξαναγέμιζε από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ζήτησαν και πάλι την παραίτηση της κυβέρνησης του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Κατά τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η χτεσινή (16η) μέρα των διαδηλώσεων ήταν η μαζικότερη όλων, καθώς η συμμετοχή φοιτητών και οπαδών κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεπέρασε τα 200.000 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ