ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απ' άκρη σ' άκρη

Αποκλεισμένο είναι από χτες το πρωί το Αεροδρόμιο Μακεδονίας. Οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μετά το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια και την αερογέφυρα της Θέρμης, χτες, απέκλεισαν και όλες τις παρακαμπτήριες οδούς για αεροδρόμιο και Χαλκιδική, εκτός από μία, που κατάφερε να κρατήσει ανοιχτή με νύχια και με δόντια η Αστυνομία. Ενισχύονται τα μπλόκα στην ΕΟ Αθηνών - Θεσ/νίκης γέφυρα των Μαλγάρων μετά τα διόδια, στη Χαλκηδόνα και το Λουδία.

Στον Εβρο

Στον Εβρο κλειστά παραμένουν για τέταρτη μέρα τα σύνορα για Βουλγαρία και Τουρκία. Μπλόκα υπάρχουν: Στο Διδυμότειχο, στους μεθοριακούς σταθμούς Ορμενίου και Καστανιών, στη διασταύρωση Αισύμης, στη Γέφυρα Μαϊστρου, και το Αρδάνιο.

Στη Ροδόπη

Για τρίτη μέρα παραμένει αποκλεισμένος στις δυτικές εισόδους του ο Νομός Ροδόπης. Τα μπλόκα των αγροτών στη Γέφυρα Πολύανθου (18ο χιλ. ΕΟ Κομοτηνής - Ξάνθης μέσω Ιάσμου) και στη διασταύρωση Φαναρίου (27ο χιλ. ΕΟ Κομοτηνής - Ξάνθης μέσω Πόρτο Λάγους) καθημερινά ενισχύονται.

Στις Σέρρες

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στη γέφυρα του Στρυμόνα, στη γέφυρα Πετριτσίου και στη διασταύρωση Ν. Σουλίου. Εκλεισε δηλαδή κάθε σημείο του εθνικού οδικού δικτύου προς το τελωνείο του Προμαχώνα, την Καβάλα και τη Δράμα.

Στην Ημαθία

Στο Νομό Ημαθίας υπάρχουν μπλόκα στην Παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης έξω από το χωριό Κυψέλη. Στην ΠΕΟ Θεσ/νίκης - Βέροιας στο χωριό Βρυσάκι, στα Καβάσιλα και στην Τάφρο 66. Στη Νέα ΕΟ Θεσσαλονίκης - Βέροιας στο Κλειδί, στην είσοδο του Μακροχωρίου, στον κόμβο Κουλούρας και στο 32ο χιλ. Επίσης στην ΕΟ Βέροιας - Νάουσας - Εδεσσας στη γέφυρα των Σφαγείων, στη διασταύρωση των Μονόσπιτων, στο 1ο χιλ. και στο 12ο χιλ.

Στην Πέλλα

Στην ΕΟ Θεσσαλονίκης - Εδεσσας - Φλώρινας στο ύψος των Γιαννιτσών, στο χωριό Νέα Πέλλα, στα σφαγεία των Γιαννιτσών και στο Λουδία.

Στην Πιερία

Η ΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή από τα μπλόκα των αγροτών σε δύο σημεία. Στο 429ο χιλ. στην περιοχή Βαρυκό και στο 469ο χιλ. στη γέφυρα Αιγινίου.

ΑΡΤΑ
Θα μείνουμε εδώ

Στο χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων μπήκε και η Αρτα. Τα λίγα, αρχικά, τρακτέρ έγιναν πολλά - ξεπερνούν τα 100 - και η πρώτη αγωνιστική διάθεση έγινε στη γέφυρα Καλογήρου από τους αγρότες της Αρτας και της Πρέβεζας. Η κατάσταση περιγράφεται από τους αγρότες σαν τραγική και δηλώνουν αποφασισμένοι να "το τραβήξουν".... Δεν είναι τυχαίο που στη συζήτησή μας ο πρόεδρος της ΟΑΕΝΑ, Ν. Γιαννούλης,τόνισε ότι "δεν υπάρχει κανένα αγροτικό προϊόν που να έχει μέλλον, δηλαδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας πει "αφήστε αυτή την καλλιέργεια και ασχοληθείτε με μια άλλη"".

Η συμπαράσταση μεγάλη. Από την πρώτη κιόλας μέρα εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους με ψηφίσματα ο Εμπορικός Σύλλογος Αρτας, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Λογιστών - Βοηθών Λογιστών, συνδικαλιστές μαθητές, ο Σύλλογος Γυναικών, η Πανσπουδαστική των ΤΕΙ, το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και άλλοι μαζικοί φορείς της Αρτας.

Δεν ήταν μόνο τα ψηφίσματα. Ούτε οι επισκέψεις των φορέων στο χώρο του μπλόκου. Εκδηλώθηκε και υλική συμπαράσταση που σε πρώτη φάση είναι τροφοδοσία (π.χ. κοτόπουλα από το Συνεταιρισμό Αρτας), ενώ δημιουργείται και αντίστοιχη επιτροπή από τους φορείς για υλική στήριξη των αγροτών.

"Δε φταίμε εμείς που κλείνουμε τους δρόμους. Φταίει η πολιτική που ακολουθείται και εμείς θα μείνουμε εδώ", μας είπε ο παραγωγός Ε. Παφύλας.Ο Ε. Τόικας συμπληρώνει: "Δίνουμε το βαμβάκι 200 δραχμές. Με αυτή την τιμή πώς θα ζήσουμε εμείς; Μας κοροϊδεύουν;". Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πολύδροσου Αρτας, Δ. Μπέτσας,τόνισε: "Δεν πρόκειται να ξανασπείρουμε καλαμπόκι. Από 63 δρχ. που μας έδωσαν πέρσι, φέτος πήραμε 44 δραχμές, ενώ το κόστος έχει ανέβει. Τα δάνεια από τις τράπεζες τρέχουν. Ακόμα πληρώνουμε τους τόκους, ενώ το κεφάλαιο έχει ξεπληρωθεί ήδη 3-4 φορές".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δεν πάει άλλο

Μαζικοποιούνται καθημερινά οι κινητοποιήσεις της αγροτιάς στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι αγρότες προετοιμάζονται για πολυήμερη παραμονή στους δρόμους, στήνοντας πρόχειρες κατασκευές με νάιλον, ξύλα και καζάνια. Στη Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχουν μπλόκα σε 35 σημεία, ενώ καθημερινά ενισχύονται και στήνονται καινούρια. Παρά την προσπάθεια που γίνεται για την καλλιέργεια αντιπαράθεσης ανάμεσα στους αγρότες και τις άλλες κοινωνικές ομάδες της περιοχής, στο σύνολό τους οι φορείς των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των συνταξιούχων και πολλών άλλων, καθημερινά δηλώνουν συμπαραστάτες στον αγώνα των αγροτών. Μάλιστα στις Σέρρες ο Εμπορικός Σύλλογος αποφάσισε να κλείσουν σήμερα για δύο ώρες τα καταστήματα στην πόλη, ενώ σε τρίωρη στάση εργασίας θα κατέβουν και οι εργαζόμενοι της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, που κινδυνεύει με κλείσιμο.

Για τους αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης αίτημα επιβίωσης για περισσότερους από 100.000 κατοίκους αποτελεί η ενίσχυση και η προστασία της ρυζοκαλλιέργειας.

Δε θα φύγουμε

Ο Γιώργος Ρίσκος, μέλος της ΣΕΑ των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκο στα Μάλγαρα, ξεκαθαρίζει πως όσο η κυβέρνηση δε λύνει κανένα από τα προβλήματα που έχουν, δε θα φύγουν. Οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας απαιτούν τις αποζημιώσεις τους για τις ζημιές στις ροδακινοκαλλιέργειες που προκάλεσε η παρατεταμένη υγρασία και η παγωνιά και την παρέμβαση της κυβέρνησης για την άμεση καταβολή των χρημάτων τους από τους εμπόρους και μεταποιητές. Ο σύμβουλος της "Βαμβακουργικής" Παναγιώτης Κουμαρτζούδης, σημείωσε πως φέτος οι αγρότες κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να πληρώσουν ούτε τα ενοίκια για τα χωράφια τους. Ενώ ο Μιχάλης Καπουρζούδης κατήγγειλε την κυβέρνηση που αφήνει τους αγρότες ανυπεράσπιστους στα χέρια των εταιριών που κερδοσκοπούν πουλώντας τα φυτοφάρμακα σε απλησίαστες τιμές.

Στη Θράκη

Στη Ροδόπη οι αγρότες εξαιτίας της πρόσφατης θεομηνίας που έπληξε το νομό, απαιτούν την οικονομική ενίσχυση όλων των αγροτών καθώς και την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Πιο οξυμένο είναι το πρόβλημα με την κτηνοτροφία στον Εβρο.Ομως και στο Βόρειο Εβρο με τους καλαμποκοπαραγωγούς η κατάσταση είναι δραματική.

Το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και η αύξηση των τιμών κυρίως στις εκτατικές καλλιέργειες (καλαμπόκι, τεύτλα, μηδική) είναι τα δύο ιδιαίτερα αιτήματα των αγροτών του Λιτοχώρου.

Δυο φορές δίκαια

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στην Ηπειρο Αποστόλης Τασούλας δήλωσε:

"Στην Ηπειρο - Κέρκυρα - Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία, οι αγρότες είναι ξεσηκωμένοι. Τα αιτήματά τους, αν σε όλη την Ελλάδα είναι δίκαια, εδώ είναι δυο φορές δίκαια, γιατί το σύνολο σχεδόν των αγροτών είναι φτωχοί με μικρότερα έως πολύ μικρά εισοδήματα. Τα μπλόκα, από ώρα σε ώρα, πολλαπλασιάζονται και πυκνώνουν. Οι αγρότες είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι. Δε χρειάζεται να τους υποκινούν οι κομμουνιστές. Αλλωστε, οι κομμουνιστές πρωτοστατούν".

Ο αγώνας είναι μονόδρομος

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ στο Νομό Ημαθίας Μαρία Μπόσκου σε δήλωσή της σημειώνει:

"Χαιρετίζοντας τους αγώνες των αγροτών, που έχουν πια πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα, θα ήθελα να στείλω μήνυμα συμπαράστασης στους αγρότες της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Ν. Ημαθίας, μια και η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Διαρκή Επιτροπή με κρατάει μακριά από τα μπλόκα του αγώνα της περιοχής.

Γνωστό είναι πως ο Νομός Ημαθίας έχει χαρακτηριστεί σαν φθίνουσα περιοχή, ένας λόγος παραπάνω, δηλαδή, για ένταση των αγώνων και συμμετοχή και της εργατικής τάξης, των ΕΒΕ, των υπολοίπων εργαζομένων στον αγώνα αυτό. Ο αγώνας είναι μονόδρομος για το λαό και όχι η υποταγή στις αποφάσεις των Βρυξελλών, στα προγράμματα και στον προϋπολογισμό λιτότητας της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".

Απάντηση στον αφανισμό

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό Σερρών Σταύρος Παναγιώτου δήλωσε:

"Με μαζικούς και ενωτικούς αγώνες, απαντά η αγροτιά της χώρας μας, κυρίως η μικρομεσαία, στον κίνδυνο του αφανισμού της, με τον οποίο απειλείται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού, παρά τη σκληρή δουλιά, δεν μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα για ολόκληρο το χρόνο. Ενα μεγάλο μέρος της ζει με δανεικά και βαθμιαία οδηγείται στην καταστροφή.

Η αγροτιά αντιπαλεύει την αντίληψη και πρακτική ότι η μεγάλη και σύγχρονη παραγωγή στην αγροτική οικονομία περνά μέσα από την καταστροφή και προλεταριοποίησή της".

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ, Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ, Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ, Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ, Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ, Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ, Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ, Αννα ΑΝΝΑΝΙΑΔΟΥ, Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ, Παναγιώτης ΡΑΜΜΟΣ, Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Φωτογραφίες: Μανόλης ΠΑΚΙΑΣ, Γιώργος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ