ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
"Επεσε" το Νοέμβρη στο 7,7%
  • Μακράν των κυβερνητικών προβλέψεων και στόχων η εξέλιξη
  • Στο 8,6% ο τιμάριθμος σε μέσα επίπεδα

Με ρυθμό 8,6% "έτρεχε" ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα τον περασμένο Νοέμβρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι σε δωδεκάμηνη βάση ο πληθωρισμός "έτρεχε" με ρυθμό 7,7%, από 8,3% τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη, παρουσιάζοντας αισθητή πτώση κύρια λόγω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που αποφάσισε η κυβέρνηση στο τέλος του Οκτώβρη. Πάντως, παρά την εξέλιξη αυτή, ο πληθωρισμός θα "κλείσει" στο τέλος του χρόνου με σημαντική απόκλιση από τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση (για πληθωρισμό 5% αρχή - τέλος) και με βάση τους οποίους διαμόρφωσε και τη φετινή "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική του 2,5+2,5%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το Νοέμβρη παρουσίασε μείωση κατά 0,3%,έναντι αύξησης 0,2% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει αναφορά στις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού το 1996 και το 1997, του οικονομικού δελτίου που εκδίδει η Εμπορική Τράπεζα και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δελτίο: "Η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε γενικές γραμμές αναμένεται να συνεχιστεί. Οσο, όμως, θα μειώνεται ο ρυθμός μεταβολής των τιμών, τόσο θα μεγαλώνουν οι δυσκολίες για περαιτέρω μείωση. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να συνεχιστεί η βραδεία υποχώρηση του πληθωρισμού για να φτάσει τελικά στο επίπεδο που ήταν το Δεκέμβρη του 1995 (8,1%). Κατά το 1997 προβλέπεται να επιτευχθεί βελτίωση μιας τουλάχιστον ποσοστιαίας μονάδας και να διαμορφωθεί τελικά σε επίπεδα οριακά κάτω του 7% (6,9%) στο τέλος του έτους. Σε μέσα επίπεδα η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή προβλέπεται ότι θα είναι 8,6% για το 1996 και 7,2% για το 1997". Ειδικά σε ό,τι αφορά το 1997, οι παραπάνω προβλέψεις απέχουν κατά πολύ από τις επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός το 1997 θα "τρέχει" με ρυθμό 6,5% σε μέσα επίπεδα και 4,5% σε δωδεκάμηνη βάση...

"Παρών" στους αγώνες

Πάγια και σκόπιμη πλέον τακτική ορισμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων κύρια από το χώρο της παράταξης ΔΑΚ ΜΜΕ να εξαντλούν όλα τα περιθώρια αγωνιστικής τους δράσης στη ματαίωση ή στην καλύτερη περίπτωση στην υποβάθμιση κινητοποιήσεων για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ενάντια στη μικρομεσαία επιχείρηση. Από κοντά και οι άλλοι "συνάδελφοί" τους της ΠΑΣΚΕΒΕ και του "ΣΥΝ". Και βέβαια όλοι γνωρίζουν το "δεσμό" που τους ενώνει και που είναι ο δρόμος που χάραξε η Συνθήκη του Μάαστριχτ που επιβάλλει τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, τον αφελληνισμό των επιχειρήσεων, τα λουκέτα στις ΜΜΕ.

Στα πλαίσια αυτά προσπάθησαν και το πέτυχαν να κινήσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σκληρά μέτρα που επιβάλλει ο νέος προϋπολογισμός στις ΜΜΕ και που διοργανώνει από κοινού η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και η ΟΕΘ. Ετσι, η συγκέντρωση της Δευτέρας 9 Δεκέμβρη, ημερομηνία που η ΓΣΕΒΕΕ έχει κηρύξει ημέρα πανελλαδικής διαμαρτυρίας των ΕΒΕ, θα γίνει στις 6.00 το απόγευμα, όταν η αγορά είναι κλειστή και σε κλειστό χώρο (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο).

Παρά τις προσπάθειες και προτάσεις των συνδικαλιστών της ΔΗΚΕΒΕ να γίνει μια δυναμική συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο, σε ώρα που θα λειτουργεί η αγορά και να ακολουθήσει πορεία, εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από τις πλειοψηφίες όλων των προαναφερόμενων παρατάξεων.

Ισως γιατί σε κάποιους δε συμφέρει ή δεν επιθυμούν, για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν, να γίνει η υπόθεση των ΕΒΕ, υπόθεση και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, για να την τοποθετήσουν δίπλα στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας, στην αποβιομηχάνιση, την ανεργία, την αποδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας.

Από κοντά και οι μεγαλέμποροι και μεγαλοεπιχειρηματίες της πλειοψηφίας του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Αρνούνται να συμμετάσχουν στην έστω και με αυτή τη μορφή κινητοποίηση της 9 Δεκέμβρη.

Δεν είναι εξάλλου απόντες για πρώτη φορά.

Και αυτοί εξαντλούν την αγωνιστικότητά τους σε διαμαρτυρίες μέσω ΦΑΞ, σε ταξιδάκια στις Βρυξέλλες, σε φιέστες και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Το μοναδικό, το κύριο βάρος για την επιτυχία της συγκέντρωσης, αλλά και της όποιας κινητοποίησής μας πέφτει στις πλάτες των συνεπών συνδικαλιστών, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Κανείς δεν έχει αυταπάτες για το ρόλο εκείνων των συνδικαλιστικών δυνάμεων που σαν μοναδική διέξοδο βλέπουν την ΕΕ και που οι "αγώνες" τους, όπως προανέφερα, περιορίζονται σε κάποια σεμινάρια, σε κάποιες συμμετοχές σε επιτροπές (...).

Παρ' όλο που η ΔΗΚΕΒΕ Θεσ/νίκης διαφωνεί με τη μορφή της συγκέντρωσης της Δευτέρας, εν τούτοις θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχία της. Καλούμε όλους τους συναδέλφους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους - συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος και να καταδικάσουν την πολιτική του αφανισμού μας και δυναμικά να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους "απόντες" και στους "αγώνες" για την τιμή των όπλων.

Γιώργος ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μέλος ΔΣ ΕΣΘ

Γεν. γραμματέας ΔΗΚΕΒΕ - Θεσ/νίκης

Συνέρχεται η Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου

Με θέμα την "ελεύθερη" διακίνηση των αγαθών μέσω της μείωσης των προστατευτικών δασμών, και με τη συμμετοχή 124 χωρών, συνέρχεται τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη, στη Σιγκαπούρη, η Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου (ΠΟΕ, πρώην ΓΚΑΤΤ).

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Αλ. Μπαλτάς.

Φυσικά το πρόβλημα που ανακύπτει στη σύνοδο της ΠΟΕ, δεν είναι η ελεύθερη κίνηση των αγαθών, αλλά - σε ό,τι αφορά την Ελλάδα - η εισβολή των αμερικανικών γεωργικών εμπορευμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά και κατά συνέπεια και στην ελληνική. Το θέμα αποκτά επικαιρότητα λόγω των τελευταίων αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς βασικό αίτημα των αγροτών είναι η προστασία παραδοσιακών εκμεταλλεύσεων, όπως το βαμβάκι, από τις καταστρεπτικές πολιτικές της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και των αποφάσεων της ΠΟΕ σε διεθνές.

Ενδεικτικό του τρόπου που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα σοβαρά αυτά θέματα, αποτελεί το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας γνωστοποίησε την πραγματοποίηση της συνόδου την περασμένη Δευτέρα με μια ανακοίνωση τριών αράδων...

Δάνεια για μεταπτυχιακά

Επιδοτούμενα δάνεια για μεταπτυχιακές σπουδές θα χορηγεί από τις 9 Δεκέμβρη η Ιονική Τράπεζα, σύμφωνα με χτεσινή της ανακοίνωση.

Τα δάνεια αυτά θα χορηγούνται με σκοπό την κάλυψη των δαπανών για δίδακτρα, αγορά βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού, το δε ύψος δεν μπορεί να υπερβεί τις 600.000 δραχμές κάθε χρόνο. Η διάρκεια αποπληρωμής είναι δεκαπενταετής, προβλέπεται μεγάλη περίοδος χάριτος, που μπορεί να φτάσει τα πεντέμισι χρόνια, ενώ θα υπάρχει επιδότηση επιτοκίου κατά 50% από το ελληνικό δημόσιο.

Το μέτωπο των χορτάτων

Ως μια γροθιά, κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα και τους δίκαιους αγώνες των αγροτών εμφανίστηκαν χτες οι ανά την επικράτεια βιομήχανοι. Με κοινή ανακοίνωσή τους καμιά δεκαριά πρόεδροι μεγαλοεπιχειρηματικών φορέων, αφού χαρακτηρίζουν τους αγρότες που αποτελούν το 19% του ελληνικού πληθυσμού ως "ομάδα", που παρανόμως αντιστέκεται και κρατάει όμηρο την ελληνική κοινωνία, επιδίδονται σε μαθήματα "δημοκρατίας", για να καταλήξουν ότι οι αγρότες θα πρέπει να σταματήσουν να διεκδικούν.

Σιγοντάροντας στην κυβερνητική τακτική του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, η οποία επικουρείται και από διάφορους τύπους ραδιοφωνικής πληροφόρησης στιλ Κακαουνάκη, κατηγορούν τους αγρότες για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις κινητοποιήσεις, αδιαφορώντας για το πασιφανέστατο γεγονός ότι τα προβλήματα των ίδιων των αγροτών γεννιούνται, παράγονται και διογκώνονται εξαιτίας της πολιτικής που προς χάριν τους επιβάλλουν ενάντια στα λαϊκά στρώματα οι διάφορες κυβερνήσεις.

Η προσπάθεια πάντως του μετώπου κυβέρνησης - βιομηχάνων - παρατρεχάμενων κονδυλοφόρων είναι να στρέψουν τους άλλους εργαζόμενους ενάντια στους αγρότες, επιδίωξη που όπως δείχνουν τα πράγματα δεν "περπατά" ό,τι μέσο και να επιστρατεύουν.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Στην τελική ευθεία για κινητοποιήσεις της Δευτέρας

Στην τελική ευθεία για τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας, βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, ημερομηνία την οποία η ΓΣΕΒΕΕ έχει κηρύξει σε μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των ΕΒΕ. Η 9η του Δεκέμβρη θα αποτελέσει για το συνδικαλιστικό κίνημα ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα. Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ και πολυεθνικών, μπροστά στο νέο προϋπολογισμό μονόπλευρης λιτότητας και στα νέα βάρη που επιχειρεί η κυβέρνηση να φορτώσει στις πλάτες των ΕΒΕ, ο επαγγελματοβιοτεχνικός κόσμος θα μετατρέψει την αγανάκτησή του, την αγωνία του για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φωνή διαμαρτυρίας και αγωνιστικής διεκδίκησης.

Οι ΕΒΕ παλεύουν ενάντια:

  • Στην άνιση και αβάσταχτη φορολογία.
  • Στα αντισυνταγματικά και άδικα "αντικειμενικά" κριτήρια, στο 35% και στους φόρους των ΟΤΑ.
  • Στο απάνθρωπο και εξοντωτικό ωράριο που επέβαλαν τα πολυκαταστήματα.
  • Στη συνεχιζόμενη ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών που αφαιμάσσουν την εθνική οικονομία και συρρικνώνουν τις ΜΜΕ.
  • Στην έλλειψη προστασίας της επαγγελματικής στέγης.
  • Στην αποβιομηχάνιση, στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ξένων προϊόντων, στην ανεργία, στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και στην πολιτική μονόπλευρης λιτότητας.
  • Στην υποβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και στις συντάξεις πείνας στους συνταξιούχους.

Αγωνίζονται για:

- Ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

- Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της εθνικής οικονομίας και των ΜΜΕ.

- Ανατροπή της πολιτικής λιτότητας.

Οι ΕΒΕ, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ στη διακήρυξή της, παλεύουν μαζί με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και όλο το λαό για να πετύχουν τη λύση των κοινών προβλημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ