Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
"Επεσε" το Νοέμβρη στο 7,7%
  • Μακράν των κυβερνητικών προβλέψεων και στόχων η εξέλιξη
  • Στο 8,6% ο τιμάριθμος σε μέσα επίπεδα

Με ρυθμό 8,6% "έτρεχε" ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα τον περασμένο Νοέμβρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι σε δωδεκάμηνη βάση ο πληθωρισμός "έτρεχε" με ρυθμό 7,7%, από 8,3% τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη, παρουσιάζοντας αισθητή πτώση κύρια λόγω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που αποφάσισε η κυβέρνηση στο τέλος του Οκτώβρη. Πάντως, παρά την εξέλιξη αυτή, ο πληθωρισμός θα "κλείσει" στο τέλος του χρόνου με σημαντική απόκλιση από τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση (για πληθωρισμό 5% αρχή - τέλος) και με βάση τους οποίους διαμόρφωσε και τη φετινή "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική του 2,5+2,5%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το Νοέμβρη παρουσίασε μείωση κατά 0,3%,έναντι αύξησης 0,2% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει αναφορά στις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού το 1996 και το 1997, του οικονομικού δελτίου που εκδίδει η Εμπορική Τράπεζα και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δελτίο: "Η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε γενικές γραμμές αναμένεται να συνεχιστεί. Οσο, όμως, θα μειώνεται ο ρυθμός μεταβολής των τιμών, τόσο θα μεγαλώνουν οι δυσκολίες για περαιτέρω μείωση. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να συνεχιστεί η βραδεία υποχώρηση του πληθωρισμού για να φτάσει τελικά στο επίπεδο που ήταν το Δεκέμβρη του 1995 (8,1%). Κατά το 1997 προβλέπεται να επιτευχθεί βελτίωση μιας τουλάχιστον ποσοστιαίας μονάδας και να διαμορφωθεί τελικά σε επίπεδα οριακά κάτω του 7% (6,9%) στο τέλος του έτους. Σε μέσα επίπεδα η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή προβλέπεται ότι θα είναι 8,6% για το 1996 και 7,2% για το 1997". Ειδικά σε ό,τι αφορά το 1997, οι παραπάνω προβλέψεις απέχουν κατά πολύ από τις επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός το 1997 θα "τρέχει" με ρυθμό 6,5% σε μέσα επίπεδα και 4,5% σε δωδεκάμηνη βάση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ