ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Θέλουν το βουνό χωρίς μπετόν

Την απόφαση των πολιτών και των επιτροπών αγώνα να αποτρέψουν την καταστροφή του Υμηττού, υπογραμμίζει με ανακοίνωση του ο Αναπτυξιακός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγ. Παρασκευής. Παράλληλα, καταγγέλλει την κοινή υπουργική απόφαση των Κ. Λαλιώτη και Στ. Τζουμάκα, που αφορά στην έγκριση νέου ρυμοτομικού σχεδίου στο χώρο που καταλαμβάνει το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", με σκοπό την οικοδόμηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Με την υπ' αριθμ. 89904/5225/20.8.96 απόφαση παραχωρείται το δικαίωμα στο ΕΚΕΦΕ "να προχωρήσει σε νέα καταστροφή ενός μεγάλου μέρους πρασίνου του βουνού, οικοδομώντας νέα κτίρια σε 31 στρέμματα δάσους, καλύπτοντάς το με 57.000 τετραγωνικά μέτρα μπετόν και μάλιστα με όρους δόμησης απαράδεκτους (συντελεστής 2,4 και ύψος 16 μέτρα)", τονίζει η ανακοίνωση.

"Μετά τον ουσιαστικό αποκλεισμό του Υμηττού από τα τέσσερα στρατόπεδα, τα δύο κολέγια, το υπουργείο Γεωργίας και το "Δημόκριτο", έρχεται η περιφερειακή Υμηττού και η παραπάνω απόφαση να δώσει το τελειωτικό χτύπημα", αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο σύλλογος πιστεύει ότι η επιμονή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, στην επιφανειακή χάραξη της λεωφόρου Υμηττού και στο τερατούργημα της "Χόχτιφ" στα Σπάτα υποδηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την καταστροφική και αντικοινωνική της πολιτική ενάντια στο περιβάλλον. Καταγγέλλει δε ότι η επίμονη άρνηση μέχρι τώρα των αρμόδιων υπουργείων για την παραχώρηση της πλήρους κυριότητας των χώρων του υπουργείου Γεωργίας και των τεσσάρων στρατοπέδων στο Δήμο Αγ. Παρασκευής, σε συνδυασμό με τις αιτήσεις από "εκπροσώπους εταιριών" για άδειες εγκατάστασης μεγάλων εμπορικών και ξενοδοχειακών μονάδων στις εισόδους της περιφερειακής Υμηττού, έχει στόχο την πλήρη τσιμεντοποίηση του Υμηττού με το ξεπούλημα αυτών των δασικών εκτάσεων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Κλείνει πάλι η χωματερή

Κλειστή θα είναι ξανά αύριο, την Τρίτη και την Τετάρτη η χωματερή των Ανω Λιοσίων, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ανω Λιοσίων προκειμένου να αποφασίσει την παύση ή μη της λειτουργίας της χωματερής. Τη Δευτέρα, όπως αποφάσισε στην προηγούμενη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο, η χωματερή θα ανοίξει, λόγω της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ, όπου ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμας θα θέσει σε συζήτηση την καθυστέρηση στη χωροθέτηση των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ).

Να υπενθυμίσουμε ότι εκκρεμεί η παράδοση της μελέτης του Πανεπιστημίου Θράκης για τις χωροθετήσεις των ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική, η οποία αρχικά επρόκειτο να παραδοθεί στις 30 Σεπτέμβρη. Ωστόσο - σύμφωνα με πληροφορίες - τη μελέτη έχει ήδη στα χέρια του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και κάνει αποτίμηση αυτής. Είναι πιθανόν να προσπαθήσει και πάλι να απορριφθούν οι περιοχές Βαρνάβα και Γραμματικού - που φέρονται ως οι κυρίαρχες υποψήφιες - όπως επιτάσσουν τα εκεί τοπικά και κομματικά συμφέροντα. Να σημειώσουμε ότι ο επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου Θράκης που έχει αναλάβει τη μελέτη, Π. Παπακυριακόπουλος,με δηλώσεις του έχει τονίσει πως καμία περιοχή στην Ανατολική Αττική δεν πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση ΟΕΔΑ.

Η μελέτη, πάντως, αναμένεται να παραδοθεί στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, όταν επιστρέψει ο Π. Παπακυριακόπουλος από την Ξάνθη. Την Τρίτη, ωστόσο - εκτός απροόπτου - θα παραδοθεί η μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, που ανέλαβε για λογαριασμό της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων θα συζητήσει, την Τρίτη το απόγευμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Δουλιά δεν έχει, φόρους ανακοινώνει

Την επιβολή ειδικού τέλους πρωτευούσης στους δημόσιους οργανισμούς που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου Αθήνας, ανακοίνωσε χτες ο δήμαρχος, Δ. Αβραμόπουλος, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει - όπως είπε - την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της πόλης. Επικαλούμενος την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου και την ανάγκη αποσυμφόρησης του κέντρου, είπε πως το ποσό που θα εισπράττει ο δήμος από το συγκεκριμένο τέλος θα χρησιμοποιηθεί για το ξεπέρασμα της ζοφερής εικόνας της πόλης. Μία εικόνα που, εμμέσως πλην σαφώς, απέδωσε και πάλι στις κινητοποιήσεις, που χαλούν τη... μόστρα της Αθήνας!

Στην ουσία, η απόφαση του δημάρχου, την οποία θα εισηγηθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, προετοιμάζει το έδαφος για τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό και την αποδοχή από τους πολίτες της επιβολής φόρων ως αυτονόητη. Την παραπάνω άποψη επιβεβαιώνει η στάση του δημάρχου, ο οποίος αρνείται να διεκδικήσει τα 70 δισεκατομμύρια που χρωστά το κράτος στο Δήμο Αθήνας. Ενώ την ίδια στιγμή που δηλώνει με στόμφο πως δε θα φορολογήσει τους πολίτες, αλλά το κράτος, χάρισε, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, 10 δισεκατομμύρια δραχμές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κεντρική εξουσία, προκειμένου να συνεισφέρει στο πρόγραμμα σύγκλισης. Η απόφαση για ειδικό τέλος πρωτευούσης προς όφελος της εικόνας της πόλης - άραγε να περιμένουμε κι άλλα σιντριβάνια; - αποτελεί συμπληρωματική ενέργεια στη βούληση της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία ενός κέντρου πρόσφορου για επιχειρηματική και τουριστική δραστηριότητα, όπως αυτή σημειώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο με θέμα "Ενα Οραμα για την Αθήνα". Αλλωστε, ο ίδιος ο δήμαρχος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, δήλωσε πως συμφωνεί με την προοπτική της πόλης που εκφράστηκε στο εν λόγω συνέδριο.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο δήμαρχος, το ειδικό τέλος θα επιβάλλεται στους Δημόσιους Οργανισμούς, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου και στις κρατικές επιχειρήσεις, ενώ από αυτό εξαιρούνται εκκλησίες, εφορίες, σχολεία, αστυνομικά τμήματα, στρατόπεδα, γηροκομεία και οι υπηρεσίες των υπουργείων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Καταγγελία για τις πελατειακές σχέσεις

Την παράνομη πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών για προσλήψεις περίπου 200 ατόμων, με αδιαφανή κριτήρια, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής.Ταυτόχρονα επισημαίνει την ανάγκη να συνταχθεί νέος σύγχρονος και προπαντός έντιμος Οργανισμός στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στις προσλήψεις.

"Η παράνομη πρόσληψη δεν αποτελεί απλώς μια τυπική παράβαση. Καλύπτει την αδιαφάνεια και τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων με τους εργαζόμενους που δεν έχουν καμία επαγγελματική κατοχύρωση και συντηρεί το σύστημα της αυθαιρεσίας στη διαχείριση του προσωπικού", τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Λεων. Αυδής. Παράλληλα επισημαίνει ότι εκκρεμεί ακόμα η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την Εισαγγελία για τις παράνομες προσλήψεις, με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου και αδιαφανή κριτήρια, που προχώρησε η Διοίκηση του Βρεφοκομείου, το 1995. "Γι' αυτή την ουσιαστική παρανομία, δεν μπόρεσαν να δώσουν καμία εξήγηση οι απολογητές των παράνομων προσλήψεων. Αντίθετα η διοίκηση αποφάσισε να επαναλάβει την παρανομία και για το έτος 1997, με την πρόσληψη περίπου 200 προσώπων", σημειώνει ο Λεων. Αυδής.

Κηδεύεται σήμερα ο Κώστας Γεροβαγγέλης

Με άσβεστη τη μνήμη του σε συγγενείς και φίλους, κηδεύεται σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο 2ο Νεκροταφείο Αθηνών, ο αγωνιστής σύντροφος, Κώστας Γεροβαγγέλης.Η καρδιά του, όχι όμως και το μαχητικό του παράδειγμα για τη λευτεριά και το σοσιαλισμό, έπαψε να χτυπά την Τετάρτη, 4 Δεκέμβρη.

Ο Κώστας Γεροβαγγέλης γεννήθηκε το 1918, στο Ραχώνι Θάσου. Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής κατατάχθηκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ και πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Με την απελευθέρωση, διώχτηκε και πέρασε στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού, παίρνοντας μέρος στις επιχειρήσεις της 6ης Μεραρχίας. Η μαχητικότητα και οι στρατιωτικές του ικανότητες τον ανέδειξαν αξιωματικό με το βαθμό Ταγματάρχη. Με την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κατέφυγε στη Σοβιετική Ενωση, στην Τασκένδη, συνεχίζοντας τη δράση του στην Κομματική Οργάνωση της Τασκένδης και την οργάνωση των εκεί πολιτικών προσφύγων.

Μετά τον επαναπατρισμό του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στα Κάτω Πατήσια, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες της τοπικής Κομματικής Οργάνωσης και του Παραρτήματος των αντιστασιακών. Το ήθος του και ο σταθερός χαρακτήρας του τον έκαναν αγαπητό στους συμπολεμιστές του και σε όσους τον γνώριζαν.

ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Να προστατευτεί ό,τι έμεινε

Τη λήψη μέτρων, για να προστατευτούν και να αξιοποιηθούν οι τρεις ελεύθεροι χώροι, που έχουν απομείνει στους Ανω Αμπελόκηπους, σύμφωνα με τις προτάσεις των κατοίκων της περιοχής, ζητά, με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λέων Αυδής.

"Στην ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή των Ανω Αμπελοκήπων, τρεις είναι, ουσιαστικά, οι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει: Το οικόπεδο της ΔΕΗ, έκτασης 16 στρεμμάτων, το πάρκο του πρώην ΚΑΠΑΨ, έκτασης 10 στρεμμάτων, που ανήκει στο Δημόσιο (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) και το οικόπεδο Λαμπρόπουλου, έκτασης 2,6 στρεμμάτων", τονίζει στην επίκαιρη ερώτησή του ο Λέων Αυδής. Παράλληλα, σημειώνει τις θέσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν σε ένα τμήμα του οικοπέδου της ΔΕΗ να ανεγερθεί το 58ο Γυμνάσιο - Λύκειο και το υπόλοιπο να διαμορφωθεί σε χώρο πράσινου. Οι κάτοικοι ζητούν να γίνει λειτουργικό πράσινο το οικόπεδο του ΚΑΠΑΨ και χώρος πρασίνου το οικόπεδο του Λαμπρόπουλου.

"Η στρεβλή ανάπτυξη της Αθήνας, που εφάρμοσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, την έχει μετατρέψει σε μια απάνθρωπη τσιμεντούπολη, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους πρασίνου", τονίζει τέλος στην επίκαιρη ερώτησή του ο Λέων Αυδής.

Ανω Αμπελόκηποι: Το οικόπεδο του ΚΑΠΑΨ (δεξιά) και της ΔΕΗ (αριστερά)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ