ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Απεργούν 16 και 17 Δεκέμβρη δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Στις 11, 12 και 13 Δεκέμβρη απεργούν οι καθηγητές και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στις 11 Δεκέμβρη. Στο δρόμο την προσεχή Πέμπτη μαθητές, σπουδαστές και μαθητές νυχτερινών σχολείων

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φορέων της παιδείας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και σπουδαστές βγαίνουν στους δρόμους με κυρίαρχο αίτημα την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%.

Το ΔΣ της ΔΟΕ συνεδρίασε χτες, προκειμένου να διαμορφώσει την πρότασή του προς τους συλλόγους για απεργιακές κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές. Το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από τους διδασκαλικούς συλλόγους της χώρας μέχρι τις 19 Δεκέμβρη. Το ΔΣ της ΔΟΕ προτείνει στους συλλόγους για έγκριση την πραγματοποίηση 48ωρης κυλιόμενης ανά γεωγραφικό διαμέρισμα απεργίας. Οι μέρες της απεργίας για κάθε βδομάδα θα είναι Δευτέρα - Τρίτη και Πέμπτη - Παρασκευή. Οι κινητοποιήσεις θα αρχίσουν από το Λεκανοπέδιο της Αττικής, την Εύβοια και την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Γενάρη. Παράλληλα θα γίνουν συλλαλητήρια στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των απεργιών αποφασίζεται πάλι από τους συλλόγους επανάληψη του ίδιου κύκλου ή πιο έντονης μορφής απεργία ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ηδη, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Δεκέμβρη 1996 μετά από απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ. Στις 16 Δεκέμβρη οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια με συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και τη δεύτερη μέρα το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ Θ. Γκεσούλης δήλωσε στο "Ρ" ότι η παράταξη θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με οποιαδήποτε μορφή, με τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών και της ΑΔΕΔΥ. "Να δώσουν οι εκπαιδευτικοί την πρέπουσα απάντηση στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και στην εμμονή της για την εφαρμογή κατά γράμμα των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κάλυψη του προγράμματος σύγκλισης", τόνισε.

Ηδη, οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισαν τριήμερη πανελλαδική απεργία στις 11, 12, και 13 Δεκέμβρη και απεργία διαρκείας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα εισηγηθεί η απεργία διαρκείας να ξεκινήσει και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αν η κυβέρνηση προωθήσει για ψήφιση το νέο μισθολόγιο νωρίτερα.

Χτες, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στις 11 Δεκέμβρη με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκέμβρη, μαθητές από σχολεία της Αθήνας προγραμματίζουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με κυρίαρχο αίτημα την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%. Συγκέντρωση την ίδια μέρα πραγματοποιούν και οι σπουδαστές με απόφαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας, στις 8 μ.μ. οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία.

Στο μεταξύ χτες η γενική συνέλευση του συλλόγου εκτάκτων καθηγητών του ΤΕΙ Αθήνας αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 13 Δεκέμβρη. Οι έκτακτοι καθηγητές των ΤΕΙ ζητούν άμεση απόσυρση της τροπολογίας που δημιουργεί θεσμικά, οικονομικά και ασφαλιστικά προβλήματα. Τη συμπαράστασή τους στους εκτάκτους καθηγητές των ΤΕΙ έχουν εκφράσει η ΕΣΕΕ και η ΟΣΕΠ - ΤΕΙ.

ΟΤΕ
Με το ζόρι ξένο αφεντικό

Στους λαβύρινθους της αναξιοπιστίας συνεχίζουν να κινούνται κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΤΕ, όσον αφορά την πρόσληψη του νέου διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού. Κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ του ΟΤΕ, ακολουθώντας την προτροπή των δύο αρμόδιων υπουργών, αποφάσισε να καλέσει σε συνέντευξη τον δεύτερο κατά σειρά αξιολόγησης υποψήφιο, τον ομογενή ηλεκτρολόγο μηχανικό Α. Τζανετέα - Κουτσομιχάλη από τον Καναδά. Η ακρόαση αυτή θα γίνει από τον Πρόεδρο και τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο, καθώς και το μέλος του ΔΣ Π. Τσουπίδη, που εκπροσωπεί τους ιδιώτες μετόχους.

Με δεδομένο ότι από το βιογραφικό του συγκεκριμένου υποψήφιου σαφώς προκύπτει ότι δε γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα, - προϋπόθεση που έμπαινε τόσο από την κοινή υπουργική απόφαση για την προκήρυξη του διαγωνισμού, όσο και από τους όρους που έθετε η ΚΑΝΤΟΡ - δημιουργείται το εύλογο ερώτημα, γιατί κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΤΕ, εμμένουν σε μια διαδικασία που όπως και στην περίπτωση του πρώτου υποψήφιου, οδηγεί και πάλι σε αδιέξοδο.

Επιπλέον τι το καινούριο θα προσφέρει μια ακόμα ακρόαση του υποψήφιου, όταν το βιογραφικό του και τα προσόντα του είναι ήδη γνωστά στη Διοίκηση του ΟΤΕ; Η επιδίωξη να "νομιμοποιηθεί" μια διαδικασία που "μπάζει από παντού", και δικαίως βάλλεται πανταχόθεν, το μόνο που καταφέρνει είναι η υπονόμευση των συμφερόντων του ΟΤΕ και η υποταγή του σε μικροκομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

Η μόνη λύση, για να αρθεί το αδιέξοδο, είναι η πρόταση των εκπροσώπων των εργαζομένων, αλλά και άλλων συνδικαλιστικών φορέων του ΟΤΕ, να υπάρξει άμεση επιλογή του διευθύνοντα συμβούλου από το συγκεκριμένο διαγωνισμό, επανεξετάζοντας τους 10 επικρατέστερους υποψήφιους. Και μάλιστα με τη συμμετοχή των εργαζομένων, με "ανοιχτά χαρτιά", στο "φως της ημέρας"...

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μεγάλη άνοδος της ΔΕΕ

Η συνεπής αγωνιστική δράση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" στους αγώνες, που αναπτύχθηκαν στον Πειραιά το τελευταίο διάστημα για την παιδεία, έδωσε στη ΔΕΕ μεγάλη άνοδο σε ψήφους στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΕΛΜΕ Πειραιά. Στις εκλογές υπήρξαν 941 έγκυρα ψηφοδέλτια. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΔΕΕ250ψήφοι και 2 έδρες (194 ψήφοι και 2 έδρες πέρσι), ΠΑΣΚ 194 ψήφοι και 2 έδρες (έναντι 161 και 2 εδρών), ΔΑΚΕ 265 και 2 έδρες (έναντι 235 και 2 εδρών), "Παρέμβαση - Γληνός" 111 ψήφοι (98 και 1 έδρα) και"ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" 121 ψήφοι και 1 έδρα (έναντι 73 ψήφων πέρσι).

Δεν πληρώνει ο ΟΑΣΑ, κινδυνεύουν οι οδηγοί

Με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, απειλούνται πολλοί οδηγοί της ΕΘΕΛ, επειδή ο ΟΑΣΑ αρνείται να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασαν τα δικαστήρια προς τρίτους, για ζημιές που προκάλεσαν λεωφορεία πριν τη διάλυση της τότε ΕΑΣ, το 1992!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των συνολικών αποζημιώσεων μέχρι τη διάλυση της ΕΑΣ, που αρνείται να καταβάλει σήμερα ο ΟΑΣΑ, αφήνοντας εκτεθειμένους τους οδηγούς, ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο δραχμές! Είναι αυταπόδεικτο ότι πρόκειται για καθαρά πολιτικό ζήτημα, που η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεσα λύση, για να μην πεταχτούν στο δρόμο οι οδηγοί της ΕΘΕΛ, λόγω των κατασχέσεων που εκκρεμούν σε βάρος τους. Σημειώνεται ότι ο ΟΑΣΑ, σύμφωνα με το νόμο 2175/93, έχει αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις της ΕΑΣ και των μετέπειτα Συγκοινωνιακών Επιχειρήσεων (ΣΕΠ), που συγκρότησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την εκχώρηση των δημόσιων λεωφορείων στους ιδιώτες. Συνεπώς, ο ΟΑΣΑ, ως διάδοχος Οργανισμός, οφείλει εκ του νόμου να καταβάλει όσες αποζημιώσεις έχουν επιδικάσει τα δικαστήρια, είτε πρόκειται για ζημιές που προκλήθηκαν πριν τη διάλυση της ΕΑΣ, είτε μεταγενέστερα, που λειτουργούσαν οι ΣΕΠ. Με την άρνηση, όμως, του ΟΑΣΑ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, οι ενάγοντες στρέφονται κατά των οδηγών και απαιτούν να γίνουν εκτελεστές οι αποφάσεις του δικαστηρίου, για τις κατασχέσεις.

Σύσκεψη για το ηλεκτρονικό φακέλωμα

"Σένγκεν, επιπτώσεις και τρόποι αντίδρασης των εργαζομένων", είναι το αντικείμενο της σύσκεψης εκπροσώπων μαζικών φορέων, που, με πρωτοβουλία της Ενωσης Λογιστών της Αθήνας, θα συναντηθούν την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη στις εφτά το βράδυ στην οδό Κάνιγγος 27 στην Αθήνα. Η αντιδραστική Συμφωνία Σένγκεν υιοθετήθηκε άκριτα από τις ελληνικές κυβερνήσεις και στα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης δημιουργούνται ήδη ηλεκτρονικά αρχεία πληροφοριών. Η Ενωση Λογιστών, αναλογιζόμενη τη σοβαρότητα του θέματος και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για όλους μας το ηλεκτρονικό φακέλωμα, καλεί τους μαζικούς φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους στη σύσκεψη της Τετάρτης.

Φέρετρο το δώρο...

Τραγικό παιχνίδι έστησε η μοίρα και μάλιστα τη μέρα της ονομαστικής του γιορτής, στον 11χρονο Νίκο Βερνίκο, γιο του γνωστού εφοπλιστή Κώστα Βερνίκου. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο μικρός μαθητής βρέθηκε χτες το πρωί νεκρός μέσα σε ένα μπαούλο και ο θάνατός του προκλήθηκε από ασφυξία. Το μπαούλο, μια ξυλόγλυπτη κατασκευή, ήταν δώρο της γιαγιάς του, η οποία τού το είχε στείλει μια μέρα νωρίτερα μαζί με τις ευχές της στο σπίτι τους στην οδό Π. Π. Γερμανού 14 στη Φιλοθέη. Το παιδί αποσύρθηκε στο παιδικό του δωμάτιο για ύπνο νωρίς προχτές το βράδυ, αλλά πριν πλαγιάσει μπήκε στο ξύλινο μπαούλο, όπου χωρούσε ίσα ίσα το κορμάκι του. Δεν μπόρεσε όμως να βγει έξω και πέθανε από ασφυξία, όταν το καπάκι του μπαούλου έπεσε πάνω του σαν ταφόπλακα. Το τραγικό ατύχημα αποκαλύφθηκε το πρωί, όταν η οικιακή βοηθός πήγε να τον ξυπνήσει για να πάει στο σχολείο του. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στη Νέα Σμύρνη, μια μέρα διπλού πένθους για την οικογένεια Βερνίκου, καθώς πριν από 40 μέρες είχαν κηδέψει και τον παππού του άτυχου μαθητή.

ΠΕΡΑΜΑ
Σε οριακό σημείο το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Ανησυχία προξενεί στο Πέραμα και τους κατοίκους του η απαράδεκτη κυκλοφοριακή κατάσταση που επικρατεί στην πόλη. Η κατάσταση ειδικά που έχει διαμορφωθεί στη λεωφόρου Σχιστού, στον κόμβο Ικονίου και τη νέα οδό που ενώνει τη λεωφόρο με το λιμάνι.

Η λεωφόρος Σχιστού, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος, παραμένει επί μήνες σε επικίνδυνη κατάσταση μετά τη διάνοιξη του χαντακιού του αγωγού φυσικού αερίου. Τα διαχωριστικά είναι τόσο πρόχειρα, που αποτελούν συνεχή απειλή για τους οδηγούς ιδιαίτερα τη νύχτα.

Την ίδια ώρα η στάθμευση των φορτηγών, χωρίς κανένα σεβασμό προς τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, κάνουν τη διάβαση παγίδα θανάτου, για όποιον επιχειρήσει την είσοδό του στη λεωφόρο Δημοκρατίας τις βραδινές ώρες. Το πρόβλημα επιδεινώνει η συμφόρηση που προκαλεί το σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτη". Η καθυστέρηση, άλλωστε, της διάνοιξης της δεξιάς εισόδου προς τη λεωφόρο Σχιστού από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, την οποία έχει υποσχεθεί το ΔΣ του ΟΛΠ, μετατρέπει την περιοχή σε χώρο παράνομης στάθμευσης νταλικών και τόπο συσσώρευσης απορριμμάτων.

Ο Δήμος Περάματος, όπως σημείωσε χτες ο δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος,"είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει με όλους τους τρόπους τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών μέχρι και την κατασκευή του δεύτερου δρόμου, που αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για την περιοχή. Ο ΟΛΠ οφείλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε μια πόλη, που μόνο αρνητικά γνωρίζει τη σχέση της μαζί του. Οι επιβαρύνσεις από τη λειτουργία του εμπορικού λιμανιού στην πόλη μας πρέπει να συνοδευτούν από αντισταθμιστικά μέτρα".

Με απεργίες απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ