ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ο αγώνας είναι κοινός σε όλη την Ελλάδα"

Πάνω από 50 αντιπροσωπείες συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλία. Αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση

Μήνυμα ενότητας και αγώνα έστειλαν το Σάββατο οι αγρότες από τη Λάρισα, όπου έγινε η πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, εκπροσωπώντας τους αγρότες όλης της χώρας από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και από την Ηλεία μέχρι τον Εβρο. Οι αγρότες διατράνωσαν την απόφασή τους πως θα παραμείνουν στις θέσεις τους πυκνώνοντας τις γραμμές του αγώνα και δε θα υπάρξει καμιά υποχώρηση μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματά τους.

Στην πανελλαδική σύσκεψη όλοι όσοι πήραν το λόγο επαναλάμβαναν πως "ήρθε η ώρα των αποφάσεων για τα μεγάλα αγροτικά προβλήματα" και η λύση θα δοθεί "ή τώρα ή ποτέ". Στην πανελλαδική σύσκεψη συμμετείχαν πάνω από 50 αντιπροσωπείες που εκπροσωπούσαν όλους τους νομούς, στους οποίους υπάρχουν μπλόκα, ενώ όλες οι Συντονιστικές δήλωσαν ότι συμπορεύονται με την Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα.

Στο ομόφωνο ψήφισμα επισημαίνεται πως "ο αγώνας είναι κοινός και μόνο με την πανελλαδική στήριξη από όλους τους αγρότες θα χτυπηθεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης". Οι Συντονιστικές Επιτροπές συμφώνησαν στην κλιμάκωση του αγώνα και κάλεσαν όσους αγρότες δε βγήκαν ακόμη στους δρόμους να πυκνώσουν και τώρα τα μπλόκα.

Ο Γ. Παττάκης,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να σταματήσει την άγονη και επικίνδυνη αδιαλλαξία, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Κύριε πρωθυπουργέ, εμείς περιμένουμε από σας να πάρετε τα τρακτέρ από τους δρόμους και τα μπλόκα. Εσείς κρατάτε τα κλειδιά στα χέρια σας. Δώστε λύση στα προβλήματα των αγροτών για να απελευθερωθούν οι δρόμοι".

Απάντηση στην αδιαλλαξία του πρωθυπουργού, είπε ο Β. Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, είναι η προσέλευση καθημερινά νέων τρακτέρ στα οδοφράγματα και το στήσιμο καινούργιων μπλόκων. "Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε ο Β. Μπούτας, ότι εκτός των βιομηχάνων, όλοι οι άλλοι είναι στο πλευρό μας και αυτό είναι που μας δίνει κουράγιο και μας κάνει να πιστεύουμε πως στο τέλος θα νικήσουμε".

Αντίθετα, κάθε αποτυχία στον αγώνα μας, είπε ο Β. Μπούτας, σημαίνει πως αν φύγουμε από εδώ με σκυμμένο το κεφάλι, θα συνεχίσουν ακόμη και τα παιδιά μας να έχουν το κεφάλι σκυμμένο. Τέλος, ο Β. Μπούτας, είπε, ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους "και αυτή τη φορά να πάρουν λύσεις και όχι υποσχέσεις".

Ο Θ. Κοκκινούλης,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, άσκησε δριμύτατη κριτική στις διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, τις οποίες κατηγόρησε ότι χρησιμοποιούν τα τριτοβάθμια όργανα για εφαλτήριο στο Βουλή και όχι ως μετερίζι αγώνα και επίλυσης των αγροτικών προβλημάτων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, Ν. Νασίκας,είπε πως όσο ο Σημίτης και ο Τζουμάκας προβαίνουν σε δηλώσεις εναντίον των αγροτών, τόσο ενισχύεται η ενότητα των αγροτών και πυκνώνουν τα μπλόκα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας,ο οποίος είπε ότι αυτή τη στιγμή οι αγρότες αφήνουν παρακαταθήκη στα παιδιά τους τον τίμιο αγώνα τους. "Είναι τιμή μας και καμάρι μας, είπε, που είμαστε αγρότες. Τιμή μας και καμάρι μας θα είναι αν παραμείνουν και τα παιδιά μας στα χωράφια για να καλλιεργούν τη γη. Η νίκη θα έρθει δυναμώνοντας καθημερινά τα μπλόκα".

Παρόμοια ήταν και η παρέμβαση του εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Βοιωτίας.Την πρώτη ημέρα, είπε, ο νομός Βοιωτίας ξεκίνησε μ' ένα μπλόκο για να φτάσει σήμερα τα πέντε μπλόκα. Αμέσως μετά το διάγγελμα Σημίτη, η απάντηση των αγροτών ήταν να εμφανιστεί το πέμπτο μπλόκο, ενώ ετοιμάζεται και το έκτο μπλόκο στο Σχηματάρι. Οι βουλευτές του νομού, είπε, έχουν ξαμοληθεί στα χωριά, φτάνοντας μέχρι του σημείου να απειλούν με απολύσεις τους συγγενείς των συνδικαλιστών, προκειμένου να κάμψουν την αγωνιστικότητά τους, αλλά οι αγρότες πλέον δε μασάνε.

Ο εκπρόσωπος από τη Συντονιστική Επιτροπή της Κρήτης,απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του Θεσσαλούς, τους είπε πως "η δική σας πείρα είναι παρακαταθήκη για τους δικούς μας αγώνες που τώρα αρχίζουν".

Κατηγορηματικός ήταν ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Γρεβενών,ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως τους έχει εγκαταλείψει στα βουνά της Πίνδου και παρόλο τους πρόσφατους σεισμούς, η πολιτεία δεν έκανε τίποτα για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του 80% του πληθυσμού που είναι κτηνοτρόφοι και αγρότες.

Τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Νεμέας και Κιάτου,λέγοντας ότι ο υπουργός Γεωργίας με την πολιτική του στη σταφίδα "κατάντησε ο "νταβατζής" πέντε εμπόρων". Πέρσι οι αγρότες πουλούσαν σταφίδα προς 180 δραχμές το κιλό και φέτος με 130 δραχμές.

Ο εκπρόσωπος της Κόνιτσας είπε ότι είναι πρωτόγνωρη η αγωνιστικότητα της αγροτιάς και τελείωσε με ένα δικό τους ποίημα για τους αγρότες προκαλώντας θύελλα από χειροκροτήματα στην αίθουσα. "Οταν η γη ποτίζεται με αίμα και ιδρώτα, κάνει πιο εύφορη σοδειά απ' ό,τι μέχρι τώρα".

Στην πρώτη γραμμή οι γυναίκες

Χειροκροτήματα, συμπαράσταση και ενθουσιασμός από τις γυναίκες της Αθήνας, χαμόγελα και φιλικά γνεψίματα από τους ξεσηκωμένους αγρότες, σε όλα τα μπλόκα από τον Ορχομενό μέχρι τα Τέμπη... Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική εκδήλωση συμπαράστασης στους εξεγερμένους της ελληνικής γης από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Η αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΓΕ, με επικεφαλής την πρόεδρο Καλλιόπη Μπουντούρογλου και εκπροσώπους των συλλόγων της Αττικής συναντήθηκε στο μπλόκο της"Βιοκαρπέτ" με τις γυναίκες των συλλόγων της ΟΓΕ απ' όλη τη Θεσσαλία. Πούλμαν από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα, το Ελευθεροχώρι, μετέφεραν πλήθος γυναίκες στην καρδιά της κινητοποίησης, όπου ενώθηκαν με τις γυναίκες της πρωτεύουσας και του Βόλου.

"Μας λείπουνε τα τρόφιμα, ρούχα να ντυθούμε να βγούμε έξω, δεν μπορούμε πια να δεχτούμε κόσμο ούτε στις γιορτές! Τα παιδιά βλέπουν τις διαφημίσεις παιχνιδιών στην τηλεόραση και ξέρουν ότι δε θα έχουν παιχνίδια τα Χριστούγεννα", μάς λέει, η Βάσω Κούρλα από το Μακρυχώρι Καρδίτσας, μια νέα αγρότισσα 24 μόλις χρονών και μητέρα δύο παιδιών. Από το ίδιο χωριό και η Σταματία Κουλούση, που εργάζεται σαν καθαρίστρια στο σχολείο και πληρώνεται με 38.000 δραχμές για δέκα αίθουσες. "Καλλιεργούμε βαμβάκι, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, αλλά εμείς δε βλέπουμε Θεού πρόσωπο. Ευτυχώς, αυτές τις ημέρες μας βοηθάνε απ' όλα τα χωριά, και από την Αθήνα. Μας στέλνουν τρόφιμα, ενώ ψωμί μας δίνουν οι φούρνοι". "Εμείς θέλουμε να συμπαρασταθούμε στους άντρες μας, να λύσουμε τα προβλήματα της παραγωγής μας, αλλά και αυτά που αντιμετωπίζουμε σαν γυναίκες στην καθημερινή ζωή", τονίζει η Βασιλική Χαϊδούλη από τη Μαρμαρίνη της Αγιάς. "Μας λείπουν, συνεχίζει, τα πάντα, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, θέλουμε να πάμε στο χωράφι και δεν έχουμε πού να αφήσουμε το παιδί. Μέρα - νύχτα δουλιά, αλλά, ούτε διασκέδαση ούτε τίποτα για τη γυναίκα στο χωριό!".

"Δεν περιμένουμε από κανέναν Τζουμάκα, για να μάθουμε τα προβλήματα της αγροτιάς", θα πει η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου. "Τα έχουμε καταγράψει από πρώτο χέρι, μιλώντας με τις αγρότισσες. Η πανθεσσαλική έρευνα που κάναμε το 1993 απέδειξε περίτρανα ότι η γυναίκα της ελληνικής υπαίθρου εξακολουθεί να είναι η ξεχασμένη γυναίκα της χώρας μας".

Πορεία σήμερα

Με αναμμένες δάδες θα πορευτούν σήμερα στις 6 μ.μ. οι γυναίκες της ΟΓΕ προς το Κοινοβούλιο, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα σχετικά με τον κοινωνικό αποκλεισμό της Ελληνίδας, που μεθοδεύεται κάτω από τον μανδύα των "ίσων ευκαιριών" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι σύλλογοι θα επιδώσουν και ψήφισμα συμπαράστασης προς τις αγρότισσες που ξεσηκώνονται σ' όλη την Ελλάδα.

ΛΑΡΙΣΑ
Εργαζόμενοι διαδήλωσαν υπέρ των αγροτών

Οι εργαζόμενοι της Λάρισας συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου (Εργατικού Κέντρου) και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη νομαρχία με συνθήματα καθαρά αγροτικά. Εργάτες και συνταξιούχοι της Λάρισας απαίτησαν να δοθεί λύση στα προβλήματα που μαστίζουν τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, όπως το βαμβάκι, τα δημητριακά, τα καπνά κλπ. Η χτεσινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Εργατικών Σωματείων Λάρισας. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στους δρόμους της Λάρισας ήταν: "Εργατιά, αγροτιά - μια φωνή και μια γροθιά", "Η Λάρισα δε θέλει άλλη ανεργία", "Αυτή η πολιτική η αντεργατική, με μέτωπο αντίστασης θα ανατραπεί".

Απευθυνόμενος προς στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Δ. Τσιόγκας,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, είπε: "Η νίκη των αγροτών θα δώσει φτερά και στους δικούς μας αγώνες. Πεινασμένοι αγρότες σημαίνει για το νομό μας αύξηση της ανεργίας και κλείσιμο πολλών μαγαζιών της Λάρισας".

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε την παράταξη της ΠΑΣΚΕ του νομού, που διέλυσε τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚ και υπάκουσε στα κελεύσματα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ενάντια στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ο αγώνας των αγροτών, συνέχισε,είναι και δικός μας αγώνας γιατί κοινοί είναι οι δυνάστες μας. Είναι φανερό, κατέληξε, πως οι αγροτικές καλλιέργειες, βαμβάκι κλπ., ακολουθούν την τύχη που είχαν μεγάλοι βιομηχανικοί κλάδοι στο νομό μας, που διαλύονται ή συρρικνώνονται, όπως η κλωστοϋφαντουργία, ο ιματισμός, οι μεταλλικές, αγροτικές κατασκευές κλπ.

Ο Γ. Νταφούλης,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, είπε πως αυτές τις ώρες, που η κυβέρνηση προσπαθεί να ενσπείρει κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας, χρειάζεται η συμπαράσταση όλων των εργαζομένων. "Αν ο αγροτικός τομέας, προειδοποίησε ο ομιλητής, οδηγηθεί στην ολική καταστροφή, θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους του νομού". Ο Γ. Νταφούλης τόνισε, επίσης, πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη σύγκρουση και την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, που έχει τις ίδιες οδυνηρές συνέπειες για αγρότες και εργάτες.

Μετά το τέλος των ομιλιών διαβάστηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες, το οποίο στη συνέχεια επέδωσαν στον νομάρχη.

"Καλό κουράγιο παιδιά, πρέπει να αντέξετε"

Συνάντηση δύναμης και ελπίδας: "Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά", βροντοφώναξαν, την Κυριακή, ενωμένοι αγρότες και οικοδόμοι από την Αθήνα

Τα πρόσωπά τους είναι ηλιοκαμένα. Η δουλιά είναι σκληρή στο γιαπί και στον κάμπο. Είναι οι οικοδόμοι και οι αγρότες αυτοί που δουλεύουν μέσα στο αγιάζι, τη βροχή και το λιοπύρι.

Την Κυριακή το πρωί, στα μπλόκα, πάνω στην άσφαλτο της Εθνικής οδού οικοδόμοι και αγρότες γίνηκαν ένα. Ενωσαν τις φωνές τους και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας. Εσφιξαν τις γροθιές, τις ύψωσαν ψηλά και βροντοφώναξαν: "Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά".

Οι οικοδόμοι που διάνυσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, ξεκινώντας από την Αθήνα, για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες, ζέσταναν το κρύο κυριακάτικο πρωινό του θεσσαλικού κάμπου.

Οταν οι οικοδόμοι μαζί με τις γυναίκες τους έφτασαν στην "είσοδο" του μπλόκου της "Βιοκαρπέτ", κατέβηκαν από τα πούλμαν και ξεκίνησαν πορεία μέσα από τα τρακτέρ. Τα μάτια τους δε "χορταίνουν" να κοιτούν δεξιά και αριστερά, παντού τρακτέρ, αγανακτισμένοι αγρότες που βγαίνουν να τους υποδεχτούν. Η επόμενη κίνηση είναι αυθόρμητη από τους οικοδόμους. Με όλη τη δύναμη της φωνής τους στέλνουν το μήνυμα: "Στα μπλόκα της ελπίδας η αγροτιά παλεύει, μαζί με τους εργάτες το δίκιο της γυρεύει", φώναξαν οι οικοδόμοι, οι αγρότες απάντησαν με χειροκροτήματα.

"Καλό κουράγιο, παιδιά. Πρέπει να αντέξετε. Πρέπει να νικήσετε", οι παραινέσεις από τους οικοδόμους προς τους αγρότες πέφτουνε "βροχή". Ομως η απάντηση που παίρνουν από τους αγρότες είναι μόνο μία: "Δε φεύγουμε από δω, αν δε δικαιωθούμε".

Η παρουσία τους στα μπλόκα της οργής - "Βιοκαρπέτ", οδού Βόλου, Συκουρίου και Τεμπών - δίνει κουράγιο στους αγρότες. Η οικονομική τους προσφορά και τα πακέτα με τα τσιγάρα που δίνουν στους αγρότες, άλλη μια μικρή ένδειξη αλληλεγγύης. Ενα ποτήρι τσίπουρο στους επισκέπτες από την Αθήνα, προσφέρουν οι ξωμάχοι του κάμπου και τους ζητάνε να μεταφέρουν στην Αθήνα τις εικόνες που είδαν μέσα στα μπλόκα. Ο γγ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γ. Φιλιούσης,μιλώντας προς τους αγρότες, μεταξύ άλλων τόνισε: "Στο δίκαιο αγώνα που κάνετε, πρέπει να ξέρετε ότι όλος ο ελληνικός λαός είναι μαζί σας. Είναι στο πλευρό σας γιατί παλεύετε να επιβιώσετε. Γιατί αντιστέκεστε στην αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κάτω από τις επιβολές της ΕΕ. Ο αγώνα σας, κατέληξε, πρέπει να συνεχιστεί. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε τις δικές μας μάχες στους δρόμους της Αθήνας".

Φάρος ελπίδας αυτός ο αγώνας

Στα μπλόκα των αγροτών της Θεσσαλίας βρέθηκε το περασμένο Σάββατο αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Οργάνου Νυχτερινών Σχολείων της Αθήνας, καθώς και εκπρόσωποι από τις Επιτροπές Νέων Εργατικών Σωματείων της Αθήνας για να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εργαζόμενων μαθητών της πρωτεύουσας στην εξεγερμένη αγροτιά της χώρας μας.

"Οι αγώνες της αγροτιάς είναι φάρος ελπίδας για την εργατική τάξη και τη νεολαία της χώρας μας", έλεγε το ψήφισμα συμπαράστασης των Επιτροπών Νέων. Κι απ' την πλευρά τους οι αγρότες δεν έκρυβαν τη χαρά και τη συγκίνησή τους. Με γελαστά πρόσωπα και χειροκροτήματα τους υποδέχονταν σε κάθε μπλόκο, δείχνοντας ότι αυτές τις δύσκολες ώρες πιο πολύ από όλα έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη των εργαζομένων των πόλεων και της νεολαίας.

Στα μπλόκα και ο Λ. Χαλκιάς

Στα μπλόκα της αγροτών θα τραγουδήσει αύριο, Τετάρτη, ο λαϊκός ερμηνευτής Λάκης Χαλκιάς μαζί με το συγκρότημά του. Είναι ο τέταρτος κατά σειρά τραγουδιστής που δίνει το "παρών" στα μπλόκα των αγροτών αυτές τις μέρες των μεγάλων κινητοποιήσεων.

Συναυλίες μέχρι τώρα στα μπλόκα έχουν πραγματοποιήσει οι Θώμας Μπακαλάκος,Γιώτα Βέη και ο Στέφανος Ψαραδάκος.

Η Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλίας καλεί όλους του Λαρισαίους να πάρουν μέρος στην αυριανή λαϊκή συναυλία και να εκφράσουν και μ' αυτό τον τρόπο τη στήριξή τους στον αγώνα των αγροτών.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εχουν το θράσος να απειλούν

Στο πλευρό της κυβέρνησης τάχθηκε, ουσιαστικά, ξανά χτες ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι βιομήχανοι πρότειναν να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τριμελής συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, εκπροσώπου των "παραγωγικών τάξεων" και των αγροτών, "προκειμένου να ληφθούν οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις για την επίλυση στο μέτρο του δυνατού των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου". Κάνοντας καθαρό ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ανοίξουν οι δρόμοι, μοίρασαν ευθύνες σε όλους - και στους αγρότες - σαν να μην είναι η καταστροφική και για τους αγρότες Συνθήκη του Μάαστριχτ μία συνθήκη που η αστική τάξη επέβαλε και στην Ελλάδα.

Οι βιομήχανοι απείλησαν ότι δε θα πληρώσουν το χριστουγεννιάτικο δώρο στους εργαζόμενους, χωρίς βέβαια να πείσουν ότι αυτό θα είναι αποτέλεσμα της αγροτικής εξέγερσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ