ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δεν κάνουν βήμα πίσω

Οι αγρότες κρατούν σθεναρά τα μπλόκα, σε πείσμα των κυβερνητικών εγκάθετων που θέλουν να τους διαλύσουν

Ούτε βήμα πίσω δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, αγανακτισμένοι από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, αλλά και ενθαρρημένοι από τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης του περασμένου Σαββάτου στη Λάρισα.

Στα μπλόκα ακούγονται φωνές από κάθε πλευρά πως "αυτός ο αγώνας που είναι αγώνας επιβίωσης θα τερματιστεί μόνο με έναν τρόπο: τη δικαίωση". Οι αγρότες ατσαλώνονται από τις διασπαστικές και τρομοκρατικές ενέργειες, που μέρα τη μέρα πληθαίνουν και πυκνώνουν καθημερινά με την παρουσία τους τις γραμμές του αγώνα, στα μπλόκα που στήθηκαν στη Γαστούνη, στα Σαγέικα, στο Αίγιο, στο Κιάτο, στη Νεμέα. Η κυβέρνηση και ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ καθημερινά ανακαλύπτουν τρόπους για να πιέσουν, να τρομοκρατήσουν και να διασπάσουν τους αγρότες.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται ενέργειες σαν κι αυτές στο μπλόκο της Νεμέας, όταν το Σαββατοκύριακο αστυνομικοί περιφέρονταν στο μπλόκο για να γράψουν τους αριθμούς των τρακτέρ και θρασύτατα ζητούσαν τα στοιχεία των παρευρισκομένων αγροτών για να τους υποβάλουν μηνύσεις. Ενέργειες σαν κι εκείνη στο μπλόκο του Κιάτου, όταν νταλίκα επιχείρησε να το διασπάσει υπό την προκλητική ανοχή - αν όχι ενθάρρυνση - των αστυνομικών, που παρακολουθούσαν απαθείς. Ενέργειες σαν κι αυτή του απερχόμενου προέδρου της ΔΗΚΕΒΕ Πάτρας, ο οποίος, πλειοδοτώντας σε αθλιότητα την κυβέρνηση, χαρακτήρισε τους αγρότες ως "γερμανικό στρατό κατοχής", ερχόμενος σε κατάφωρη αντίθεση με τους ΕΒΕ της περιοχής, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζουν με κάθε μέσο τους αγροτικούς αγώνες. Ολες αυτές οι ενέργειες είναι που φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα και γίνονται μπούμερανγκ για τους εμπνευστές τους. Γιατί αντί να πτοούν τους αγρότες, τους πεισμώνουν και πείθουν και τον πιο δύσπιστο για το δίκιο του αγώνα τους.

Αποφασισμένοι να νικήσουν

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τα μπλόκα αν δε βγουν νικητές. Δηλώνουν πως θα παραμείνουν σ' αυτά "ως τα Χριστούγεννα κι ως το Πάσχα αν χρειαστεί". Μάρτυρας αυτής τους της απόφασης είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στόλισαν οι παραγωγοί στον κόμβο Μεγανίτη, έξω από το Αίγιο, που δείχνει ότι θεωρούν βέβαιο πως θα περάσουν τις γιορτές στα μπλόκα. "Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως με υποσχέσεις, εκβιασμούς και απειλές δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα", σημειώνει ο Νίκος Τρίψας,αγρότης από την Αιγιάλεια, προσθέτοντας ότι, "αντί να χαρίζουν δισεκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο, ας στηρίξουν τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας, την ύπαιθρο. Εμείς θα μείνουμε εδώ να τους θυμίζουμε πως πέρα από τις δεσμεύσεις στην ΕΕ έχουν ιερή υποχρέωση να εξασφαλίζουν το μέλλον όλων των Ελλήνων πολιτών. Κι αν συνεχίσουν να μην το κάνουν, θα τους το επιβάλουν οι αγώνες μας". "Πρέπει όλοι να συμπαρασταθούμε στον ταλαίπωρο αγρότη που υποφέρει τόσα βάρη τα τελευταία χρόνια", λέει ο παπα - Χρήστος,ένας απλός ιερωμένος που δεν έχει λείψει μέρα από τα μπλόκα, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας το "ποίμνιο" όπως τους αποκαλεί. Γιατί, όπως τονίζει, "ο αγώνας των αγροτών για τη σταφίδα, το λάδι και το λεμόνι είναι δίκαιος. Οι αγρότες είναι το ποίμνιό μας κι αν το ποίμνιο καταστραφεί θα καταστραφούμε όλοι. Αυτή η περιπέτεια πρέπει να λήξει με τη δικαίωση των αγροτών".

Απλόχερη συμπαράσταση

Στον αγώνα τους οι αγρότες αντιμετωπίζουν τη συκοφαντία και τη "λάσπη" από την κυβέρνηση. Εχουν όμως σύμμαχο την πλειοψηφία του λαού της περιοχής, που αγνοεί τις Σειρήνες των καναλιών, αφού γνωρίζει πως τα αγροτικά αιτήματα είναι δίκαια και πρέπει να στηριχτούν. Αυτή η απλόχερη συμπαράσταση, που εκφράζεται ηθικά και υλικά, ατσαλώνει τους αγρότες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφθηκαν τα μπλόκα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από διάφορα μέρη της χώρας, εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξή τους. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία ομάδας σωματείων του Πειραιά, καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που πήγαν προχτές σε μπλόκα των αγροτών της Πελοποννήσου.

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Επιμένουν αγωνιστικά

Αγωνιστικά επιμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, που συνεχίζουν να κρατούν σθεναρά τα οδοφράγματα που έστησαν στα οδικά δίκτυα των περιοχών αυτών.

Στους νομούς της Ηπείρου, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ενισχύθηκαν με νέες δυνάμεις τα μπλόκα που υπήρχαν και οι αγωνιζόμενοι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι πως θα μείνουν σε αυτά μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων κρατούν γερά στο μπλόκο που έστησαν στις Καρυές από την περασμένη Τρίτη. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,ενώ χτες μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα περιόδευσαν σε χωριά του Παρακαλάμου και του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων. Οι αγρότες της Αρτας και της Πρέβεζας συνέχισαν και χτες να παραμένουν στο μπλόκο που έστησαν στη γέφυρα Καλογήρου, στα όρια των δύο νομών και στο οποίο το Σάββατο που πέρασε προστέθηκαν και νέα τρακτέρ. Αποκλεισμένο από τρακτέρ παραμένει ακόμα και το πορθμείο Ακτιου - Πρέβεζας,από την πλευρά της Πρέβεζας. Στην Αιτωλοακαρνανία κλειστή παραμένει η Εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων στη γέφυρα του Εύηνου ποταμού και στο χωριό Κυψέλη, λίγο μετά τη γέφυρα του Αχελώου.Και τα δύο μπλόκα, και ειδικότερα αυτό του Εύηνου, ενισχύθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο από τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Αύριο, στην Αμφιλοχία, θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Βορειοδυτικής Ελλάδος με θέμα την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα και την κοινή επεξεργασία των αιτημάτων. Επίσης, μεθαύριο Πέμπτη, στο Αγρίνιο οι μαζικοί φορείς της περιοχής διοργανώνουν συλλαλητήριο συμπαράστασης προς την αγωνιζόμενη αγροτιά. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.

ΒΟΙΩΤΙΑ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Οι απειλές δυνάμωσαν τα μπλόκα

Νέα μπλόκα στήθηκαν μέσα στο σαββατοκύριακο σε Βοιωτία και Φθιώτιδα, ενώ ενισχύθηκαν και οι δυνάμεις των αγωνιζομένων αγροτών της Εύβοιας, που ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, κλείνοντας και άλλους δρόμους στο νομό αυτό.

Στη Φθιώτιδα, οι αγρότες της Επαρχίας Δομοκού, έστησαν καινούργιο μπλόκο στο 22ο χιλιόμετρο του Εθνικού δρόμου Λαμίας - Καρδίτσας. Την Κυριακή, επίσης, κλιμάκιο της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θ. Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πήγε στα μπλόκα των αγροτών, στο Δρούγο και το Νέο Μοναστήρι, εκφράζοντας της αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος.

Οι αγρότες της Κεντρικής Εύβοιας συνεχίζουν να κρατούν σθεναρά στο μπλόκο που έστησαν έξω από το χωριό Προκόπι, ενώ στο νομό γίνονται ενέργειες για κλιμάκωση του αγώνα. Στο μπλόκο έξω από το χωριό Προκόπι, πήγε προχτές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Κ. Παρασκευάς μιλώντας στους αγρότες τόνισε ανάμεσα σε άλλα: "Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε κοντά στους αγρότες, στους εργάτες, σε όσους αγωνίζονται. Πιστεύουμε ότι τα αιτήματά σας είναι δίκαια και ο αγώνας σας είναι αγώνας όλου του εργαζόμενου λαού της χώρας. Κλείστε τα αυτιά σας στις πιέσεις και τις συκοφαντίες και ο αγώνας αυτός θα έχει αποτελέσματα".

Πληθαίνουν τα μπλόκα

Στη Βοιωτία, πέρασαν δέκα μέρες από τότε που στήθηκε το πρώτο μπλόκο στη διασταύρωση του Αϊ Γιάννη, έξω από τη Λιβαδειά. Από εκείνη τη μέρα, προστέθηκαν και άλλα πέντε μπλόκα: Στην Εθνική οδό Θήβας - Λιβαδειάς, στον Αι - Γιώργη και Βάγια, στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στη θέση Ακραίφνιο και Κάστρο και από την Κυριακή το πρωί, τρακτέρ από το Καπαρέλι και τη Λεύκτρα κατέλαβαν το οδόστρωμα της παλιάς Εθνική στο Κριεκούκη. "Είναι ντροπή μας όλη η Ελλάδα να βρίσκεται στους δρόμους και εμείς να μην έχουμε ξεκινήσει", είπε εκπρόσωπος Αγροτικού Συλλόγου στη σύσκεψη που έγινε στην ΕΓΣ Θήβας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι και στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στο μπλόκο του Αι Γιάννη έγινε προσπάθεια διάσπασης και αποχώρησης μελών και ψηφοφόρων αγροτών του ΠΑΣΟΚ, από στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Πρωταγωνιστές, ο γιος του πρώην δημάρχου Λιβαδειάς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής που φέρονται να τάζουν θέσεις εργασίας για όσους αποχωρήσουν. Διαφορετικά απειλούν ότι θα στείλουν τα παιδιά των αγροτών, που βρίσκονται στα μπλόκα, να υπηρετήσουν στο Σουφλί!

Συμπαράσταση δηλώνουν 56 μέλη και στελέχη της Ν. ΠΑΣΟΚ

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών μέχρι την τελική τους δικαίωση εκφράζουν με "ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης στους αγρότες όλης της χώρας" 56 στελέχη και μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσά τους είναι 6 μέλη του ΚΣ, δύο μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α Αθήνας ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας και δύο μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α Αθήνας της Ν. ΠΑΣΟΚ. Στην επιστολή τους αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

"Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους "υποκινούμενοι" από την ίδια την αντιαγροτική και αντιαναπτυξιακή πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Δικαιολογημένα έχουν ανακηρύξει ως μείζον εθνικό θέμα το αγροτικό. Νιώθουν βαθιά την απογοήτευση και την εγκατάλειψη από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων, μετά τις ευρωπαϊκές συνθήκες (Μάαστριχτ, ΚΑΠ) και έχουν περιέλθει σε μια απελπιστική κατάσταση.

Σε αυτήν την πολιτική οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και όλης της χώρας αντιστέκονται...

Μη έχοντας άλλο μέσο αντίστασης ακολουθούν το δρόμο της πάλης και του συνεχούς αγώνα. Κατεβαίνουν στους δρόμους, σύσσωμοι, ενωμένοι. Ισως για πρώτη φορά στη "νεότερη ιστορία" βάζουν ως προτεραιότητα τα ταξικά τους συμφέροντα, απαλλαγμένοι από κομματικές σκοπιμότητες... Είναι ένας αγώνας για την ίδια την ύπαρξή τους, για την ίδια την επιβίωση, καθώς η κατάσταση είναι τραγική. Είναι ανάγκη όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας να αντιληφθούν ότι τα ίδια τα προβλήματα τούς αναγκάζουν σ' αυτόν τον πανελλαδικό, παναγροτικό ξεσηκωμό.

Τα οξυμένα προβλήματα απαιτούν τις λύσεις τους, τις οποίες η πολιτεία πρέπει να τις δώσει τώρα. Οι οργανωμένοι νέοι του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μένουν αδιάφοροι και αμέτοχοι μπροστά σ' αυτά τα προβλήματα. Αγωνιούν κι αυτοί μαζί με όλους τους αγρότες για την πορεία του αγροτικού ζητήματος και στέκονται αλληλέγγυοι προς τον αγώνα τους. Τους συμπαραστεκόμαστε και τους στηρίζουμε στο δίκαιο αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση".

Την επιστολή υπογράφουν οι: Χρήστος Τζιώλης,μέλος Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κατσαρός,αναπληρωματικό μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καπράνας, Χρήστος Δρόσος, Μηχανετζίδης, Κώστας Ντρης και Συγκελάκης,μέλη του ΚΣ Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Μότσιος και Δημήτρης Καρέλας,μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α Αθήνας, Γιώργος Κουντούρης,γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Α Αθήνας, Θέμης Γιαλελλής καιΠαντελής Σπυρλιδάκης,μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Α Αθήνας, Εμμανουήλ Πετράκης,γραμματέας Γραφείου ΑΕΙ Ηρακλείου, Γιώργος Ασημακόπουλος,Γραφείο Διαφώτισης, Πάνος Μακρυγιάννης, Μπάμπης Σίμος, Βεζούρας, Αγγελίτσης, Χάσκης, Καραγεωργίου, Φούκας, Κωστάκος, Σταματία Τζιώλη, Γιάννης Φαφούλιας, Γιάννης Σιταράς, Βάλια Αθανασοπούλου, Στέλλιος Μαριδάκης, Νίκος Τεμπέλης, Ηλίας Λούμος, Δημήτρης Θανασούλας, Κώστας Πεχλιβανίδης, Απ. Μηίλλας, Τάσος Γκράβας, Γιώτα Παρασίδου, Κατερίνα Καρανάσου, Χριστίνα Ζαρμακούπη, Βάσω Κατσιαβάρα, Σταμάτης Καραγιαννόπουλος, Γιάννης Τάσος, Μιχάλης Τρίκογλου, Μαρία Κλαουδάτου, Θανάσης Βασιλείου, Γιάννης Παπαδάκης, Γιάννα Λουκάκη, Χρύσα Γερολυμάτου, Αγγελος Κατσουλάκης, Χρύσανθος Τάτσης, Σπύρος Μακρής, Ευτύχιος Καψουλάκης, Στέλιος Δάφνης, Ασημίνα Κανελλοπούλου, Χριστίνα Κανελλοπούλου, Γεράσιμος Κλαουδάτος, Αγγέλης Ακριβός, Γεωργία Γιαννιά και Δημήτρης Παπαδομολούκας.

Ο αγώνας σας, αγώνας μας

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν την Κυριακή στα μπλόκα των αγροτών στο Κιάτο και στο Αίγιο,όταν κοντά τους βρέθηκαν, μεταφέροντας μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, εκπρόσωποι συνταξιούχων, Εργατικών Σσωματείων του Πειραιά και της Αθήνας, των Ομοσπονδιών Οικοδόμων, Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και Γονέων - Μαθητών Πειραιά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά.

"Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά". Μ' αυτό το σύνθημα ενώθηκαν οι φωνές των εκπροσώπων των φορέων του Πειραιά και των αγροτών του ΚιάτοΥ, όπου έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό. Επόμενος σταθμός, το μπλόκο του Αιγίου, όπου τους εκπροσώπους των φορέων του Πειραιά υποδέχτηκαν μαζί με τους αγρότες και οι εκπρόσωποι εμποροϋπαλλήλων, ΕΒΕ και συνταξιούχων που είχαν φτάσει λίγο πριν.

Και στα δύο μπλόκα διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης, ενώ εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ συμβολικά μοίρασαν στους αγρότες μικρά δωράκια για τα παιδιά τους. "Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε κοντά μας, μας δίνετε κουράγιο", ήταν η φράση που ειπώθηκε πολλές φορές από αγρότες και στα δύο μπλόκα και η απάντηση από την άλλη μεριά έτοιμη: "Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας". Επιβεβαιώνοντας αυτή τη φράση, λίγο αργότερα, οι εκπρόσωποι των φορέων πραγματοποίησαν μια δυναμική και όλο παλμό πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Αιγίου.

"Εργάτες - αγρότες - φοιτητές, μ' αγώνα απαντάμε στις πολυεθνικές", "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, του Μάαστριχτ είναι εντολή", ήταν τα κυριότερα συνθήματα της πορείας, που διακόπτονταν μόνο όταν ο εκφωνητής τούς έστελνε το εξής μήνυμα στους κατοίκους της πόλης: "Είμαστε οι εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων του Πειραιά και της Αθήνας, συνταξιούχοι, ΕΒΕ και άλλων φορέων. Βρισκόμαστε εδώ γιατί τα προβλήματα των αγροτών είναι και δικά μας προβλήματα και κοινός ο αγώνας για την επίλυσή τους".

ΚΡΗΤΗ
Στήθηκε το πρώτο αγροτικό μπλόκο

Οργιο πιέσεων και εκβιασμών από βουλευτές και αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νομό, για να μην κινητοποιηθούν οι αγρότες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας Χρ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Παρά το όργιο των εκβιασμών βουλευτών και όλου του τοπικού κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της ελεγχόμενης διοίκησης της ΟΑΣ Ηρακλείου - η οποία έβαλε ακόμα και φορτηγατζήδες να ψηφίσουν κατά της απεργίας! - οι αγρότες του νομού Ηρακλείου από χτες το πρωί έφτιαξαν το δικό τους μπλόκο, αποκλείοντας το δρόμο Ηρακλείου - Χανίων. Στη χτεσινοβραδινή συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών αποφάσισε τη συνέχιση του αποκλεισμού της Εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου Γιόφυρου.

Ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και σε λίγη ώρα πολλοί αγρότες που εκπροσωπούν περισσότερους από 17 αγροτικούς συλλόγους του νομού κατέφτασαν και ενίσχυσαν το μπλόκο. Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στο χώρο και αγρότες από άλλους νομούς της Κρήτης, καθώς από το Λασήθι και το Ρέθυμνο έχει, ήδη, εκφραστεί η συμπαράσταση του αγροτικού κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπλόκο των αγροτών στήθηκε κόντρα στις έντονες πιέσεις και τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποίησαν αγροτικά συνδικαλιστικά και συνεταιριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οπως καταγγέλλουν οι ξεσηκωμένοι αγρότες κλιμάκιο στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μηνά Σταυρακάκη και Μανόλη Στρατάκη όργωναν τα χωριά τις προηγούμενες μέρες και πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι εκβιάζοντας και υποσχόμενοι ακόμα και διορισμούς(!), για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού. Από την άλλη, προχτές το βράδυ, με συνοπτικές διαδικασίες στα γραφεία της Ενωσης,"πράσινοι" καρεκλοκένταυροι της διοίκησης της ΟΑΣ, αποφάσισαν και... διέταξαν, ερήμην των αγροτών, "όχι στις κινητοποιήσεις"... Για να περάσουν σχετική απόφαση, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των κινητοποιούμενων αγροτών, τα ΠΑΣΟΚικά στελέχη έβαλαν να ψηφίζουν κατά της κινητοποίησης... νταλικέρηδες και υπάλληλοι αγροτικών οργανώσεων που επιστρατεύτηκαν γι' αυτό το λόγο. Είναι χαρακτηριστικό για το διασπαστικό ρόλο των υποταγμένων στην κυβερνητική πολιτική στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ότι ο πρόεδρος της ΟΑΣ Σχοιναράκης, από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, βγήκε και κατάγγειλε την αγροτική κινητοποίηση.

Παρά όμως αυτές τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, 10 αγροτικοί σύλλογοι ψήφισαν υπέρ της κινητοποίησης. Στην πραγματικότητα οι μόνοι σύλλογοι που αντιπροσωπεύουν πραγματικούς αγρότες είναι οι παραπάνω, γιατί οι υπόλοιποι σύλλογοι έχουν καταντήσει σφραγίδες... και λειτουργούν παράνομα, υπό την κάλυψη της πράσινης διοίκησης της ΟΑΣ, για να μπορούν να στηρίζουν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό που ακολουθούν οι συμβιβασμένοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Οι αγρότες καλούν τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, έστω και τώρα, να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να συμμετέχει στην αγροτική κινητοποίηση. Διαφορετικά οφείλουν να παραιτηθούν, για να αναλάβουν πραγματικοί εκπρόσωποι των αγροτών τη διοίκηση, για να αγωνιστούν για την επίλυση των οξυμένων αγροτικών προβλημάτων της περιοχής, τονίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ