ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ονειρα...

ΝΑΙ, ΝΑΙ, τα μπλόκα των αγροτών ολοένα απομαζικοποιούνται, οι αγρότες δέχονται να πληρώσουν έκτακτη φορολογία προκειμένου να ενισχυθεί η πορεία σύγκλιση, πουλώντας τα τρακτέρ τους, κι η Συντονιστική Επιτροπή έρχεται στην Αθήνα για να ζητήσει από τον πρωθυπουργό δημόσια συγνώμη! Μετά ξύπνησε ο Σημίτης ή ακόμα κοιμάται;

***

"ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ από μία ομάδα" χαρακτήρισε ο Παπαντωνίου τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οντως, μια ομάδα κ. Γιάννο, αλλά... μεγαλούτσικη δε βρίσκεις;

***

"Δολοφόνους της Δημοκρατίας" αποκάλεσε του αγρότες ο Μ. Παπαϊωάννου. Κι αυτός είναι υπουργός Εργασίας παρακαλώ! Να τα ακούνε αυτά οι εργαζόμενοι που - δικαίως - έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις. Να τ' ακούνε κι οι ΠΑΣΚίτες στη ΓΣΕΕ, που το ψιλοκοσκινίζουν το να εξαγγείλουν καμιά απεργία. Ο κόσμος έχει κρίση...

***

Πάντως μέχρι στιγμής δεν τους είπανε... "ΕΑΜοβούλγαρους" τους αγρότες. Οπως πάμε όμως, δεν αποκλείεται να το ακούσουμε κι αυτό. Διότι από δω και πέρα θα 'χουμε συνεχώς τέτοιες δηλώσεις, ως γνωστόν η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης είναι απύθμενη.

***

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ρε παιδιά; Ολοι αυτοί οι πολιτικοί παράγοντες, οι υπεύθυνοι συνδικαλιστές, οι ρεαλιστές δημοσιογράφοι, κι σύγχρονοι αντιπολιτευτές, νοιάζονται πραγματικά τόσο πολύ μήπως μας λείψει κανένα αγαθό από τα αγροτικά μπλόκα;

***

Καλά, κι όταν ζητάμε καμιά αύξηση μισθού για να τα αγοράσουμε αυτά τα "αγαθά" γιατί μας γράφουν;

***

ΕΙΔΗΣΗ κατέληξε, το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Αμυνας κάνουν... κοινές εμφανίσεις.

***

Αποφασίσανε λέει κι οι δύο να αντισταθούν στην αμερικάνικη πρωτοβουλία για "μορατόριουμ". Αραγε θα αντέξει η κυβέρνηση Κλίντον σε αυτό το χτύπημα που έχει προφανώς και διεθνείς επιπτώσεις;

***

Είναι άλλωστε γενικά γνωστό ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι ο πονοκέφαλος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Τι το περάσαμε; Νομίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καμιά κυβέρνηση από αυτές που ανέχονται αμερικάνικες παρεμβάσεις και μετά λένε "ευχαριστώ";

Σταράτα λόγια

Λίγα λόγια και σταράτα, έτσι που να αποστομώνουν και τους πιο επιτήδειους "επικοινωνιολόγους" του ΠΑΣΟΚ, ακούμε αυτές τις μέρες από τα τηλεοπτικά παράθυρα στις απευθείας συνδέσεις τους με τα μπλόκα.

- "Τι λέτε για τις προσπάθειες στελεχών της κυβέρνησης να πάρουν από τα μπλόκα τα μέλη και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ;", ρωτήθηκε ένας αγρότης. Και η πληρωμένη απάντηση, που αξίζει περισσότερο από του κόσμου τις αναλύσεις: "Πώς να μας πάρουν, δηλαδή; Δεμένους μας έχουν, για να μας πάρουν;".

- "Λέει η κυβέρνηση ότι προτιμά να πέσει, παρά να υποχωρήσει. Πώς το σχολιάζεται;", ρωτήθηκε άλλος αγρότης. Και η απάντηση: "Εμείς δε βάζουμε αίτημα να πέσει η κυβέρνηση. Πάντως εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην πέσουμε εμείς". Να και η πιο "πονηρή" απάντηση άλλου αγρότη στο ίδιο ερώτημα: "Μα πώς θα πέσει η κυβέρνηση; Δεν ακούσατε τον Τσουκάτο που λέει ότι υπάρχει ...αποκλιμάκωση".

Ανθρωπος της κυβέρνησης

Οι άνθρωποι αποκαλύπτονται από μόνοι τους. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας φορτηγατζήδων, ο οποίος εμφανίζεται στα κανάλια ως "πληττόμενος" από τον αγώνα των αγροτών. Ο κύριος αυτός, λοιπόν, καλούσε το μεσημέρι της Κυριακής, από τον "Σκάι", τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και αυτός θα βοηθήσει για την επίλυση των προβλημάτων τους. Στην επόμενη ερώτηση, πώς θα βοηθήσει τους αγρότες, απάντησε: "Εχουμε τις διασυνδέσεις μας με τα υπουργεία". Οτι έχει διασυνδέσεις και μάλιστα παρασκηνιακές με τα υπουργεία και την κυβέρνηση δεν αμφιβάλαμε καθόλου. Αλλωστε, το παιχνίδι της κυβέρνησης παίζει τόσες ημέρες, χωρίς όμως επιτυχία.

Διευθυντής ειδήσεων να σου πετύχει!

Εξίσου απαράδεκτος ήταν ωστόσο και ο Διευθυντής Ειδήσεων της ΕΤ-1 ,Ν. Αντωνόπουλος. Στο Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο ζήτησε εξηγήσεις για τον αποκλεισμό του ΚΚΕ από τα δελτία της Κυριακής, ο κ. Αντωνόπουλος απάντησε: Πρώτον, οι δηλώσεις του Χ. Φλωράκη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στερούνταν ενδιαφέροντος, γιατί δεν πρόσθεταν (!) κάτι καινούργιο στα όσα μέχρι στιγμής έχει πει το ΚΚΕ! Δεύτερον, ότι η εκδήλωση για τα 50χρονα του ΔΣΕ ήταν ένα εσωκομματικό (!) ζήτημα, που δεν ενδιέφερε!..

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Ο αντικομμουνισμός του "ανανεωτή" της ΕΤ-1

Ο δημοσιογράφος της "Αυγής" και της ΕΤ-1, Απ. Αποστολόπουλος, είναι γνωστός αντικομμουνιστής της "ανανέωσης". Αυτό το χαρακτηριστικό του πρυτάνευσε το βράδυ της Κυριακής, αντί της υποχρέωσής του να μεταδώσει, ως όφειλε, αποσπάσματα από την εκδήλωση τιμής του ΚΚΕ στα 50χρονα του ΔΣΕ. Αυτό, επίσης, πρυτάνευσε, αντί να μεταδώσει τις δηλώσεις του Χ. Φλωράκη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις!

Αντίθετα, ο εν λόγω κύριος αφιέρωσε υπεραρκετό χρόνο για να παρουσιάσει τον Μ. Παπαγιαννάκη ομιλούντα μπροστά σε 14 άτομα για τη φτώχεια, την ανεργία και το ρατσισμό. Φαίνεται όμως ότι η θέληση αποκλεισμού του ΚΚΕ δεν υπάρχει μόνο σ' αυτόν. Σύμφωνα με ομολογία του ίδιου του Απ. Αποστολόπουλου, ολόκληρη η αρμόδια να κόψει και να ράψει ομήγυρη της ΕΤ-1 αποφάσισε να κοπεί το ΚΚΕ! Ετσι, το φαινόμενο επαναλήφθηκε και στα άλλα κρατικά κανάλια!..

Είναι δικαίωμα και υποχρέωση αυτών των κυρίων να προβάλουν δραστηριότητες άλλων κομμάτων. Και βεβαίως η ένστασή μας δε βρίσκεται σ' αυτό. Από πού κι ως πού, όμως, θεωρούν ότι αντλούν το δικαίωμα να συμπεριφέρονται προκλητικά απέναντι στο ΚΚΕ; Το οποίο δεν έχουν πάψει ούτε στιγμή να το θεωρούν αντιδημοκρατικό κόμμα! Σε αντίθεση, εννοείται, με αυτούς τους... "δημοκράτες". Που "σέβονται" την άποψη του άλλου. Τόσο πολύ, ώστε με την πρώτη ευκαιρία την εξοβελίζουν!

Απαράδεκτο το γεγονός, πλην όμως μας είναι κατανοητό. Τους ενοχλούν οι αγώνες του λαού μας, τότε και σήμερα. Τους ενοχλεί η συνεπής και ανιδιοτελής στάση του ΚΚΕ. Τους ενοχλεί τελικά το ίδιο το δίκιο και η αλήθεια!

Ανυποχώρητοι

Εδώ θα είμαστε

όσο κι αν πάρει,

κι ως το Γενάρη

κι ως το Φλεβάρη,

δε θα σκεφτούμε

το κοπάδι,

το χωράφι,

έτσι κι αλλιώς

με την ΕΟΚ

πήγαν πια στράφι!

Εδώ θα είμαστε

ως τ' Αϊ Βασίλη,

κι αν χρειαστεί

κι ως τον Απρίλη,

δε θα νοιαστούμε

τον καπνό,

τ' αραποσίτι

έτσι κι αλλιώς

μας το εκλείσατε

το σπίτι!

Ο οίστρος

Οξυδέρκεια "υπαλλήλων"

"Ανεδαφικά" τα αιτήματα των αγροτών, απεφάνθη ο επίτροπος της χώρας στην Κομισιόν, κύριος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Και βέβαια το "ανεδαφικόν" του πράγματος δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο "σοσιαλιστής" μας πατάει το έδαφος των Βρυξελλών, εν αντιθέσει με τους αγρότες, που βουλιάζουν σε χωράφια χειμαζόμενα επί ελληνικού εδάφους. Οφείλεται στην ασκημένη αντίληψη που διαθέτουν όλοι οι υπάλληλοι των πολυεθνικών, να ξεχωρίζουν ποιος είναι ο "εχθρός" (εν προκειμένω οι αγρότες). "Οξυδέρκεια", που τους ...χαρακτηρίζει όπου κι αν πατούν, όπου κι αν βρίσκονται.

Απ' τ' αυτί και στο παράθυρο...

Κριτική προς τους πρωτοκλασάτους της κυβέρνησης έκανε προχτές το "ΒΗΜΑ", διότι δεν ετάχθησαν παρά τω πλευρώ του Κ. Σημίτη καθ' όλη την περίοδο της αντιαγροτικής υστερίας του. Μα, πού είναι αυτοί οι "πρώτοι τη τάξει", αναρωτήθηκε η Κυριακάτικη του κ. Λαμπράκη. Και τότε, τσουπ, ως διά μαγείας, να η κυρία Β. Παπανδρέου στα... παράθυρα του κυρίου Λαμπράκη (συγγνώμη, του MEGA), να... παραχωρεί δηλώσεις νουθέτησης των αγροτών και να απευθύνει εκκλήσεις! Να και το ονοματάκι του κυρίου Λαλιώτη να "παίζει" μεταξύ των υποψήφιων "φωστήρων" που ετοιμάζονται (;) να ανηφορίσουν προς Λάρισα για να πετύχουν ό,τι δεν πέτυχε ο Τσουκάτος... Πάντως, κρατάνε ακόμα κάποια προσχήματα. Και θα συνεχίσουν. Ισως, μέχρι να τοποθετηθεί αυτοπροσώπως ο κύριος Ψυχάρης...

Το "ψαλίδι" της σκοπιμότητας

"Πέστε μας για την ταλαιπωρία σας. Πόσες μέρες έχετε εδώ και τι θα απογίνετε..; ". Σε εντελώς δραματικούς τόνους η ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον φορτηγατζή, στο λιμάνι της Πάτρας, που είχε φτάσει από την Ιταλία. Και εκείνος σηκώνοντας τις πλάτες και ξαφνιάζοντας τους πάντες δήλωσε εντελώς ψύχραιμα και ανθρώπινα: "Είμαι εδώ. Είμαι συμπαραστάτης των αγροτών και θα παραμείνω εδώ συμπαραστάτης, όσο θα διαρκέσει ο αγώνας τους".

Ε, αυτό ήταν. Δεν τον ξαναείδαμε τον άνθρωπο. Ούτε αυτόν, ούτε τους άλλους της ίδιας γκρούπας, που εμφανίστηκαν εντελώς ήρεμοι να δηλώνουν"θα περιμένουμε". Κόπηκαν με το μαχαίρι. Σε αντίθεση με τις θεαματικές "μούντζες" κάποιων άλλων και τις προτροπές του "διεθνούς συνδικαλιστή", όπως δήλωνε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των φορτηγατζήδων...

Ασχημα μαντάτα για την κυβέρνηση

Μπορεί ο Κ. Σημίτη και οι υπουργοί της κυβέρνησης να ωρύονται κάθε φορά ότι είναι νωπή η λαϊκή εντολή και η κυβέρνηση έχει εξουσιοδοτηθεί εν λευκώ - έτσι θα το επιθυμούσε - να εφαρμόσει την πολιτική της, ωστόσο καθόλου δεν το αντιλαμβάνεται έτσι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Ετσι, σύμφωνα με γκάλοπ, που δημοσίευσε χτες η "Εξουσία" - εφημερίδα η οποία μόνο για τα φιλικά της αισθήματα απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις δε διακρίνεται - 8 στους 10 ψηφοφόρους δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση Σημίτη και τον τρόπο που χειρίζεται τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ακόμα, στο συγκεκριμένο ερώτημα ποια "οικονομική πολιτική προτιμάτε", μόνο το 9,9% συμφωνεί με την "επιμονή στην εφαρμογή του σκληρού σταθεροποιητικού προγράμματος, ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας και να συμμετάσχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση", ενώ το 46,4% θέλει μια άλλη οικονομική πολιτική και το 42,7% θέλει "ένα συνδυασμό σταθεροποιητικού προγράμματος και κοινωνικής ευαισθησίας".

Εκεί, όμως, που το γκάλοπ καίει την κυβέρνηση Σημίτη, είναι το θέμα των απεργιών. Το 45,7% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του να συνεχιστούν μέχρι να αλλάξει η οικονομική πολιτική, το 18,7% πιστεύει ότι ασκούν πίεση στην κυβέρνηση και μόνο ένα 26,4% δε συμφωνεί με τις απεργίες.

Συμπέρασμα; Καμία κυβέρνηση, όσο εκσυγχρονιστική και αν είναι δεν μπορεί να εφαρμόσει κανένα πρόγραμμα και καμία πολιτική κόντρα στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ας λάβει το μήνυμα, όσο είναι καιρός, η κυβέρνηση.

Συκοφάντης...

Πρέπει να έχει συναίσθηση των όσων λέει ο Δ. Τσακαλίας στον "Σκάι". Διαφορετικά, κάπως αλλιώς θα ονόμαζε την εκπομπή του και όχι "συκοφάντης μπαστούνι". Διότι, μπορεί αντί για το μπαστούνι να του ταιριάζει το "ξύλο απελέκητο", όμως για την επιλογή της λέξης "συκοφάντης" έχει κάνει διάνα. Το απέδειξε από το πώς καταπιάνεται με τα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα, στη χτεσινή εκπομπή του ο Δ. Τσακαλίας συμπεριφέρθηκε με απαράδεκτο τρόπο, δίχως τον στοιχειώδη σεβασμό προς τον Γ. Παττάκη, δίχως τον στοιχειώδη σεβασμό προς τις χιλιάδες των αγροτών που τον έχουν εκλέξει πρόεδρο, δηλαδή επικεφαλής του αγώνα τους. Και παραλλήλισε τον Γ. Παττάκη με τον Δρυ, ο οποίος, όπως είπε ο Τσακαλίας, ηγήθηκε των αγροτών της Κέρκυρας, για να γίνει βουλευτής και σε συνέχεια υφυπουργός!

Τι έκανε ο Δρυς ούτε το γνωρίζουμε, ούτε μας ενδιαφέρει. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι μόνο η πολιτική - η αντιλαϊκή - της κυβέρνησης την οποία εκφράζει και ο κ. Δρυς. Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκεται το ΚΚΕ, τα στελέχη του, τα συμφέροντα των αγροτών, ο δίκαιος αγώνας τους. Από πού, λοιπόν, βρήκε το θράσος ο εν λόγω Τσακαλίας, να βάζει στο ίδιο τσουβάλι αυτά τα αντίθετα πράγματα; Ενα πάντως σίγουρα πετυχαίνει: να γίνεται καταγέλαστος!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ