ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μαχητικό μήνυμα αντίστασης

Πρόκριμα για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας στις 16 - 17 Δεκέμβρη το χτεσινό μαζικό πανναυτεργατικό συλλαλητήριο και η πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική που δυναμιτίζει την ελληνική ναυτιλία, έστειλαν χτες το πρωί οι ναυτεργάτες παίρνοντας μέρος μαζικά στο πανναυτεργατικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Από τις 10 το πρωί οι ναυτεργάτες είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και παρά τη δυνατή βροχή και το τσουχτερό κρύο, έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας διαδηλώνοντας την απόφασή τους να αποκρούσουν τις κυβερνητικές επιλογές που τους πετάνε στη στεριά.

Ο αγώνας των ναυτεργατών θα κλιμακωθεί με την 48ωρη πανναυτεργατική απεργία,σε παγκόσμια κλίμακα, που κήρυξε η Ομοσπονδία για όλες τις κατηγορίες πλοίων για τις 16 και 17 του μήνα.

Ο κλάδος αγωνίζεται ενάντια στη μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία και στην άρση του προστατευτισμού (καμποτάζ), για την αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και την κατάργηση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης. Οι ναυτεργάτες απαιτούν ακόμα να μείνει στο "συρτάρι" το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο φορολόγησής τους και να καθοριστούν οι συντάξεις στο 80% του μισθού των εν ενεργεία ναυτικών.

Η συγκέντρωση

Την αγωνιστική κινητοποίηση των ναυτεργατών "άνοιξε" με την ομιλία του ο γραμματέας της ΠΝΟ Γ. Χαλάς,ο οποίος αναφέρθηκε "στην πρωτοφανή αντεργατική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με στόχο τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν τα βάρη του κρατικού προϋπολογισμού, με μια χωρίς προηγούμενο φορομπηχτική πολιτική". Τόνισε ακόμα ότι αν συνεχιστεί η πολιτική της κυβέρνησης "θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες ναυτεργάτες, ενώ συγχρόνως θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά μας ταμεία και την Εθνική Οικονομία, αφού εκτός των άλλων θα μειωθούν κάθετα οι εισροές σε συνάλλαγμα".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο γραμματέας της ΓΣΕΕΓ. Μαυρίκος,ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δείχνει "νάνος" μπροστά στους εφοπλιστές και στον κάθε Λαμπράκη και δείχνει "τρανή" μπροστά στα αιτήματα των εργαζομένων, των αγροτών. Ο γραμματέας κάλεσε όλες τις κατηγορίες της εργατικής τάξης να δημιουργήσουν μέτωπο αντίστασης σε αυτή την πολιτική και να "απαιτήσουν από τη ΓΣΕΕ και από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση". Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γ. Μίχας ο οποίος υπογράμμισε: "οι έχοντες και κατέχοντες δε βρίσκονται σ' αυτή την αίθουσα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται μόνο οι μη έχοντες".

Πορεία

Με κεντρικά συνθήματα: "Εφοπλιστές και υπουργείο το ίδιο σωματείο" και "θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία" οι ναυτεργάτες έκαναν μαχητική πορεία προς το ΥΕΝ. Ο υπουργός Στ. Σουμάκης είπε σε αντιπροσωπεία τους "θα προσπαθήσω για ό,τι καλύτερο", ενώ νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, είχε χαρακτηρίσει την απεργία "εγκληματική ενέργεια"!

Τη στάση του υπουργού και την πολιτική της κυβέρνησης, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕΣτρ. Κόρακας που παρευρέθηκε στην κινητοποίηση των ναυτεργατών. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν συνταξιουχικές οργανώσεις του Πειραιά, βουλευτές και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Οργάνωσης Πειραιά Σήφη Κωτσαντή.

Ερώτηση ΚΚΕ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε χτες στη Βουλή σχετικά με την 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ρωτάει: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ανεργίας και η πάταξη της μεσιτείας, με τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του ΓΕΝΕ, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΝΟ; Θα πάρει μέτρα για την ανάκληση όλων των εγκριτικών πράξεων που αναφέρονται στη ναυτολόγηση αλλοδαπών ναυτικών σε οργανικές θέσεις και σε όλες τις κατηγορίες των Ελληνικών πλοίων; Θα υλοποιηθεί η συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ναυτεργατών στις διαδικασίες καθορισμού των οργανικών συνθέσεων καθώς και στην έκδοση των εγκριτικών πράξεων; Θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα ανασφάλιστα πλοία να συμβάλλονται υποχρεωτικά με το ΝΑΤ, αφού δραστηριοποιούνται με αφετηρία ελληνικά λιμάνια για διεθνείς πλόες; Ποια μέτρα θα πάρει για τη διατήρηση του καμποτάζ και τη λήψη μέτρων εναντίον πλοίων υπό σημαίες ευκαιρίας που πραγματοποιούν κρουαζιέρες στις ελληνικές θάλασσες επανδρωμένα με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ναυτικούς;

Σε πορεία κλιμάκωσης...

Εικοσιτετράωρη απεργία για τις 17 Δεκέμβρη κήρυξαν τα ΕΚ Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Την ίδια απόφαση έχουν πάρει αρκετά Εργατικά Κέντρα. Σε συγκέντρωση στις 5.30 μμ, στη πλατεία Κάνιγγος και σε συλλαλητήριο στη Βουλή στις 6 μμ καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας

Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που κλιμακώνουν ουσιαστικά την αγωνιστική αντίδρασή τους στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, προστέθηκε χτες και τα Εργατικα Κέντρα Θεσσαλονίκης και Λάρισας,που αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη και συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα αντίστοιχα.

Ηδη, πριν την απόφαση της πλειοψηφίας του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, για 3ωρη στάση εργασίας και συλλαλητήριο στη Βουλή στις 6 το απόγευμα στις 17 Δεκέμβρη, έχουν προηγηθεί αποφάσεις Εργατικών Κέντρων για 24ωρες απεργίες, συλλαλητήρια και άλλες κινητοποιήσεις. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση στις 17 Δεκέμβρη στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και σε συλλαλητήριο στη Βουλή.

Στο μεταξύ η ΑΔΕΔΥ ετοιμάζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει για τις 17 Δεκέμβρη. Οι υπάλληλοι των εφοριών έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 Δεκέμβρη και οι τελωνειακοί τριήμερη απεργία στις 17, 18 και 19 Δεκέμβρη.Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς αποφάσισε επίσης 24ωρη απεργία στις 17 Δεκέμβρη και πραγματοποίηση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα στις 16 Δεκέμβρη,με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. Στο Βόλο η απεργία θα παραταθεί μέχρι τις 18 Δεκέμβρη.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας έχει αποφασίσει, ομόφωνα,24ωρη πανεργατική παμπατραϊκή απεργία για τις 17 Δεκέμβρη. Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας έχει αποφασίσει και αυτό την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη. Πανεργατική 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει κηρύξει και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας.Ανάλογη απόφαση έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο Αιγίου,καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Κιλκίς και Καβάλας.

Σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία που έχει κηρύξει για τις 17 Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του, καλεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.Στην ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι συντονίζει τη δράση του και "με τους φορείς των μικρομεσαίων, των αγροτών, των επιστημόνων, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και η Ευρωπαϊκή Ενωση". Υπογραμμίζει επίσης ότι απορρίπτει την τακτική συμβιβασμού και συναίνεσης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ.

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17 Δεκέμβρη έχει αποφασίσει ομόφωνα και το Εργατικό Κέντρο Λέσβου,ενώ σε σύσκεψη που έγινε με εκπροσώπους οργανώσεων εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων, μαθητών, πολυτέκνων, γονέων και κηδεμόνων, αποφασίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση παλλεσβιακού συλλαλητηρίου στις 17 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στη Μυτιλήνη,ενάντια στην πολιτική μονόπλευρης λιτότητας.

Η ΕΕΔΥΕ

Εκκληση σε κάθε φίλο της Ειρήνης να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν την Τρίτη 17 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι, απευθύνει η ΕΕΔΥΕ, προκειμένου να διατρανώσει την αντίθεσή του στον φετινό προϋπολογισμό, που επιφέρει νέα βάρη στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 4 δισεκατομμυρίων δραχμών. Πρόγραμμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών εταιριών όπλων, που δεν έχει να κάνει με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

ΕΚΑ - ΕΚΠ, όπως η ΓΣΕΕ...

Με τις κατευθύνσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και με την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των αγώνων, συντάχθηκαν και οι πλειοψηφίες των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά,αποφασίζοντας για τις 17 Δεκέμβρη - πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού - την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Στη διοίκηση του ΕΚΑ η απόφαση πάρθηκε με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης και προσδιορίστηκε η τετράωρη στάση να είναι από τις 2μμ ως τις 6μμ. Επίσης αποφασίστηκε να εξαιρεθούν από τη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και να αποφασίσουν τα σωματεία του χώρου μόνα τους αν και πώς θα συμμετέχουν. Η ΔΑΚΕ πρότεινε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 17 Δεκέμβρη.

Στο ΕΚΠ η ανάλογη απόφαση ψηφίστηκε από την ΠΑΣΚΕ, την Αυτόνομη Παρέμβαση και τη ΔΑΚΕ.

Ολοκληρωμένες προτάσεις για κλιμάκωση με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο για τις 17 Δεκέμβρη και πλαίσιο αιτημάτων που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων, κατέθεσαν οι συνδυασμοί που υποστηρίζονται από την ΕΣΑΚ κατά τις συνεδριάσεις των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων, οι οποίες καταψηφίστηκαν.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ στο ΕΚΑ καταγγέλλει τη στάση και την τακτική των άλλων παρατάξεων που ενώ στα λόγια υιοθετούν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, στην πράξη και με τις αποφάσεις τους προσπαθούν να πετύχουν την αποκλιμάκωση.

Τονίζει ότι "οι προσπάθειες των συγκεκριμένων παρατάξεων να περιορίσουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, ώστε να πέσει η κυβερνητική πολιτική στα "μαλακά", θα πέσουν στο κενό. Οι εργαζόμενοι, παρά τις δυσκολίες που βάζουν οι πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα βρουν τρόπους να απαντήσουν αγωνιστικά στην πολιτική της άγριας λιτότητας".

Τέλος καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν την πάλη τους τόσο στις 17, όσο και παραπέρα.

Θέμα πρώτο: Ανεργία

Εκλογικό συνέδριο πραγματοποιεί το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. ΔΕΣΚΕ: "Να αντισταθούμε και να επιμείνουμε"

Την Κυριακή και Δευτέρα, 15-16 Δεκέμβρη, διεξάγεται το εκλογικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής,σε μια περίοδο "γενικής επίθεσης του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου ενάντια στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων", όπως τονίζει στη διακήρυξή του ο συνδυασμός της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Εργαζομένων (ΔΕΣΚΕ).

Στη διακήρυξη καταγγέλλεται η πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και ο νέος προϋπολογισμός, που "μεγαλώνει τη λιτότητα για το λαό και τους εργαζόμενους με δραστικές περικοπές σε όλους τους τομείς", ενώ καταγγέλλεται ακόμα ότι η περιοχή τείνει να μετατραπεί από βιομηχανική σε περιοχή εμπορίου και υπηρεσιών.

Η πολιτική αυτή - σημειώνεται στη διακήρυξη - έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, που παίρνει νέες ανησυχητικές διαστάσεις, μετά τη συρρίκνωση της "Χαλυβουργικής", της ΠΕΤΡΟΛΑ και της "Ελαιουργικής". Μετά το λουκέτο κάποιων άλλων, όπως AGROCAN, ΕΒΠΑ, ΠΕΡΦΕΤΙ. Τη μείωση των θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά και την εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση των ΕΛΔΑ, ενώ σε μια σειρά μικρές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες επικρατούν μεσαιωνικές μορφές εργασίας.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - καταγγέλλεται - η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου ακολούθησε την τακτική της συναίνεσης, του συμβιβασμού και της αδράνειας. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα είναι, όπως τονίζεται στη διακήρυξη, "να πούμε ΟΧΙ στη μοιρολατρία και τον εφησυχασμό, να αντισταθούμε και να επιμείνουμε".

Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΣΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να την υπερψηφίσουν και να παλέψουν για: Να σταματήσει η αποβιομηχάνιση και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων. Να διαμορφωθούν κλαδικές πολιτικές και δημόσιοι φορείς στο χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας, στο χάλυβα, το τσιμέντο, τα πετρέλαια και την πολεμική βιομηχανία. Να υπερασπιστούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Να συμπαρασταθούν στους αγώνες των συνταξιούχων. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Να μειωθεί ο χρόνος συνταξιοδότησης. Να καθιερωθεί 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ. Να αυξηθούν τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες κ. ά.

Πανοικοδομική απεργία σήμερα

Συγκεντρώσεις και πορείες σ' όλη τη χώρα. Στις 9.30 στην Κάνιγγος η κεντρική συγκέντρωση

Αγωνιστική απάντηση στη λαίλαπα της ανεργίας που σαρώνει ολόκληρες περιοχές της χώρας, στον προϋπολογισμό - "τέρας" που προμηνύει ακόμα χειρότερες μέρες, στη συνολικά αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, δίνουν σήμερα οι οικοδόμοι όλης της χώρας, συμμετέχοντας από το πρωί στην 24ωρη απεργία, στις συγκεντρώσεις και στις πορείες που γίνονται σε πολλές πόλεις. Στην Αθήνα η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση είναι στις 9.30 στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση γίνεται στις 10 πμ έξω από το ΕΚΘ. "Μπορούμε να βάλουμε φρένο στις αντεργατικές επιδιώξεις. Μπορούμε να αντιστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση",διαμηνύει η Ομοσπονδία Οικοδόμων στην προκήρυξη που απευθύνει στον κλάδο. Καλεί, επίσης, την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας να σταματήσουν τους λεονταρισμούς και τις δηλώσεις αδιαλλαξίας. "Και το 1985 το ίδιο βιολί έπαιζαν, αλλά με 33 απεργίες τους αναγκάσαμε να αναδιπλωθούν και να μειώσουν το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 58...". Η Ομοσπονδία αναφέρεται, επίσης, στις άλλες κατακτήσεις του κλάδου που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, για να συμπεράνει: "Οσο αντεργατική και αυταρχική και αν είναι μία κυβέρνηση, δε σημαίνει πως είναι και ανίκητη".

Τα αιτήματα που προβάλλονται με τη σημερινή κινητοποίηση είναι: Να σταματήσει η λεηλασία του εισοδήματος. Μέτρα για την κατοικία, δουλιά στους οικοδόμους, επιβίωση των ανέργων. Νομοθέτηση του 7ωρου - 35ωρου με πλήρεις αποδοχές. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Σύνταξη στα 55 για τα βαρέα και στα 60 γενικά. Ιση αμοιβή για ίση δουλιά και ασφάλιση για τους αλλοδαπούς εργάτες. Προστασία από τα ατυχήματα. Υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Ζητείται απόδοση ευθυνών

Παραβάσεις και στη διάθεση δελτίων κοινωνικού τουρισμού διαπιστώνει μέλος του ΔΣ

Να συζητηθεί στο ΔΣ της Εργατικής Εστίας η σαφέστατη παράβαση των ρυθμίσεων, που είχε αποφασίσει σχετικά με τη διάθεση δελτίων κοινωνικού τουρισμού για το 1996, έχει ζητηθεί από το μέλος του ΔΣ Γ. Σταυρόπουλο,ο οποίος επικαλείται στοιχεία που προκύπτουν από την κατάσταση διάθεσης δελτίων της διεύθυνσης μεταεργασιακής μέριμνας του οργανισμού.

Στην επιστολή του μέλους του ΔΣ αναφέρεται ότι "τα νούμερα είναι σημαντικά και ανάγονται σε δεκάδες εκατομμύρια δραχμές τα παρανόμως διατιθέντα δελτία κοινωνικού τουρισμού". Ζητά επίσης να αναζητηθούν ευθύνες "για την παράνομη αυτή μεθόδευση" και χρηματική αποζημίωση για τον οργανισμό ίση με το ύψος της αξίας των δελτίων που έχουν διατεθεί παράνομα. Να σημειωθεί ότι εκατοντάδες δελτία κοινωνικού τουρισμού έχουν διατεθεί απευθείας με αποφάσεις του ΔΣ του οργανισμού. Ενας ακόμα σημαντικός αριθμός δελτίων, 1.000 για την ακρίβεια, έχει παραληφθεί από την πρόεδρο του οργανισμού Ι. Ζερβάκη,χωρίς απόφαση του ΔΣ.

Πάντως παραμένει σε εκκρεμότητα η υπόθεση των πλαστών αποδείξεων σχετικά με την ενοικίαση από τον οργανισμό μηχανολογικού εξοπλισμού για την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης τους πρώτους μήνες του 1996. Η υπόθεση απασχόλησε το ΔΣ της Εστίας, έγινε παραδεκτό από στελέχη του οργανισμού ότι υπήρξαν σοβαρές παρανομίες, έγινε έλεγχος από την ΥΠΕΔΑ με σοβαρές αξιόποινες διαπιστώσεις, αλλά το θέμα παραμένει στάσιμο και δεν έχει παρέμβει η δικαστική αρχή.

Συνέλευση κλωστοϋφαντουργών στο Βόλο

Κάλεσμα στα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων να παρευρεθούν στη γενική συνέλευσή του, που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη, στις 4μμ στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, απευθύνει το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών Βόλου,προκειμένου - όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του - να συμπαρασταθούν στον αγώνα του για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Το ΔΣ του Σωματείου, σε συνεδρίασή του προχτές, αποφάσισε - σε ό,τι αφορά την επιχείρηση ΒΙΟΠΑΛ - να διεκδικήσει: Εξόφληση των οφειλόμενων προς τους εργαζόμενους. Επαναλειτουργία του εργοστασίου με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης χωρίς μείωση του προσωπικού. Χάραξη κλαδικής πολιτικής και δημιουργία Εθνικού Φορέα Κλωστοϋφαντουργίας. Ανασυγκρότηση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και ένταξη σ' αυτόν της ΒΙΟΠΑΛ.

Ψηφίζουν οι λογιστές

Σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες της ΕΕΛΠ, που θα διεξαχθούν από σήμερα έως τις 16 του μήνα,καλεί όλους τους λογιστές η ΕΣΑΚ λογιστών,τονίζοντας όμως - σε σχετική ανακοίνωσή της - ότι δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά χρειάζεται η μόνιμη επαφή με το Σωματείο και η συμμετοχή στους αγώνες του. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα: "Οι λογιστές είναι σίγουρο ότι για μια ακόμα φορά θα εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στις ταξικές δυνάμεις που εκφράζονται στο ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ λογιστών. Η ΕΣΑΚ έδωσε όλες της τις δυνάμεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου, για την οργανωτική ανάπτυξη του Σωματείου, για το συντονισμό της δράσης του με όλες τις δυνάμεις που απορρίπτουν τη λογική της συναίνεσης και υποταγής στις επιλογές Μάαστριχτ, κυβέρνησης και εργοδοσίας".

Υπό καταρρακτώδη βροχή η πορεία των ναυτεργατών προς το ΥΕΝ

Ξανά στους δρόμους σήμερα οι οικοδόμοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ