ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αδιέξοδο με την επαγγελματική στέγη

Σήμα κινδύνου από τους βιοτέχνες, τους επαγγελματίες και εμπόρους της συμπρωτεύουσας

"Λουκέτο" κινδυνεύουν να βάλουν εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και να προστεθούν στις 1.250 επιχειρήσεις της πόλης που έκλεισαν μέσα στο 1996, λόγω της απελευθέρωσης της προστασίας της επαγγελματικής στέγης, που μαζί με τα φορολογικά κριτήρια, την έλλειψη χρηματοδότησης και την ασυδοσία των πολυεθνικών, δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου από κοινού εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, του Εμπορικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν πως η επαγγελματική στέγη είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της πόλης. Μέχρι τώρα 2.107 επιχειρήσεις και 5.520 πολίτες έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας ενάντια στην απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να μην αναγκαστεί το 31,8% των επιχειρήσεων να κλείσει, όπως εκτιμά έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Χρήστος Φώλιας, το πρόβλημα της στέγης στην πόλη έχει εκτραπεί σε τέτοιο σημείο, που επιχειρηματίες αναγκάζονται να πληρώνουν δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια "αέρα" για να παραμείνουν στα καταστήματά τους, ενώ άλλοι μετά από έξωση οδηγούνται στην καταστροφή για να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους.

"Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και όπως αυτή καταγράφεται με το νέο προϋπολογισμό, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ, Στ. Ζαχαρέλης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους ΕΒΕ στην καταστροφή. Οι ΕΒΕ γίνονται καθημερινά θύματα εκβιασμών και εξώσεων χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα της επιβίωσης. Ζητάμε να θεσπιστεί νόμος που να εξασφαλίζει ισότιμα και τα δύο μέρη και θα εξαλείφει φαινόμενα απειλών και αυθαιρεσίας".

Τις επόμενες μέρες οι 4 οργανώσεις θα ζητήσουν να συναντηθούν με την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, για να εκθέσουν το μέγεθος του προβλήματος και θα ζητήσουν την τροποποίηση του απαράδεκτου νομικού καθεστώτος, που θα πρέπει να προβλέπει τον καθορισμό αποζημίωσης σε περίπτωση έξωσης τουλάχιστον 36 μισθωμάτων και θα περιορίζει χρονικά το δικαίωμα του ιδιοκτήτη για έξωση σε ένα εξάμηνο, διαφορετικά θα ισχύει η υποχρεωτική ανανέωση της μίσθωσης για εννέα έτη με μίσθωμα βάσης ίσο με το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Επίσης, να ισχύει υποχρεωτική ανανέωση της σύμβασης για εννέα έτη στην περίπτωση που ο ενοικιαστής προσφέρει ως μηνιαίο μίσθωμα το 10% της αντικειμενικής αξίας με το τέλος της σύμβασης.

ΜΜΕ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
Βαριές οι συνέπειες του Μάαστριχτ στον κλάδο

Τα δραματικά αποτυπώματα της ευθυγραμμισμένης στο Μάαστριχτ και την Ευρωπαϊκή Ενωση πολιτικής της κυβέρνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικότερα στον κλάδο επεξεργασίας ξύλου, επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου που πραγματοποιήθηκε στις 7 και στις 8 του μήνα.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στο συνέδριο, επισημαίνεται ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει μια σειρά δύσκολα και οξυμένα προβλήματα, τα οποία σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς και την πρωτοφανή πτώση του τζίρου επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις που οδηγούνται σε νέα αδιέξοδα και μαρασμό. Ο εκτοπισμός των ελληνικών βιοτεχνικών προϊόντων κατεργασίας ξύλου από την εσωτερική αγορά προς όφελος των αντίστοιχων εισαγόμενων από τρίτες χώρες και την ΕΕ έχει σαν αποτέλεσμα να διογκώνεται το εμπορικό έλλειμμα σε βάρος της χώρας με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στις εγχώριες επιχειρήσεις.

Η Γενική Συνέλευση του κλάδου τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει τώρα αυτή η πολιτική με στόχο την επίλυση του συνόλου των λαϊκών προβλημάτων και ειδικότερα του κλάδου. Οι επιχειρήσεις του κλάδου κατεργασίας ξύλου ζητούν μεταξύ άλλων:

  • Τη θέσπιση πολιτικής για συνεταιρισμούς στην παραγωγή, στην προμήθεια πρώτων υλών και στη διακίνηση προϊόντων.
  • Χρηματοδοτική στήριξη των βιοτεχνιών, με έμφαση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των συνεταιρισμών με διαθέσιμα κεφάλαια, εγγύηση του δημοσίου, επιδοτούμενο επιτόκιο.
  • Να δημιουργηθούν βιοτεχνικά πάρκα.
  • Δημιουργία εθνικού φορέα ξύλου.
  • Δημιουργία εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου.
  • Τυποποίηση των προδιαγραφών των προϊόντων πρώτων υλών.
  • Να αναπτυχθεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον κλάδο.
  • Να μη γίνει Ανώνυμη Εταιρία ο ΕΟΜΜΕΧ και να παραμείνει ο κύριος κρατικός φορέας διαχείρισης και ελέγχου και να ενισχυθεί ο ρόλος του.
  • Θέσπιση ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ΜΜΕ που να παίρνει υπόψη τις συνθήκες και τις ιδιομορφίες της χώρας μας.
  • Ουσιαστική προστασία της επαγγελματικής στέγης.
  • Αύξηση της κρατικής εισφοράς στο ΤΕΒΕ.
  • Θέσπιση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στον κλάδο.
  • Αναβάθμιση των ιατροφαρμακευτικών παροχών.
  • Θεσμοθέτηση δίκαιου φορολογικού συστήματος στην αρχή της φορολόγησης, ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματα των επιχειρήσεων.
  • Κατάργηση του 35% και των "αντικειμενικών κριτηρίων".
  • Οχι στη μετατροπή των ΟΤΑ σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των αγώνων η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου υπογραμμίζει ότι κυρίαρχος στόχος παραμένει η μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και η ενίσχυση των αγωνιστικών δεσμών με τα άλλα στρώματα της κοινωνίας, με τους εργάτες, τους αγρότες. Επίσης, στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η Ομοσπονδία συμμετέχει στους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ και των εργαζομένων στο εμπόριο ενάντια στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που επιχειρούν τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές και για τη θέσπιση ανθρώπινου ωραρίου.

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΟΧΙ στα σχέδια των τραπεζιτών

Σε ακόμα μεγαλύτερα τοκογλυφικά κέρδη και μαζικές απολύσεις οδηγούν οι προτάσεις των τραπεζιτών για συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ τραπεζών, που εκτέθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος. Τα παραπάνω τονίζει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τραπεζών, που επισημαίνει ότι το κεντρικό συμπέρασμα από το συνέδριο είναι ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους τραπεζίτες είναι πώς θα ξεπουληθούν μια ώρα αρχύτερα οι κρατικές τράπεζες και πώς θα παραχωρηθεί και άλλος χώρος στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις και σημειώνει ότι η τεράστια δημοσιότητα που πήρε το συνέδριο δείχνει την έκταση της ιδεολογικής προπαγάνδας, με στόχο πρώτα και κύρια τους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά και όλους τους εργαζόμενους. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι κρατικές τράπεζες έχουν τεράστια προβλήματα αξιοκρατίας και αξιοποίησης των εργαζομένων, τα οποία όμως μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από το δημοκρατικό εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων και την υλοποίηση αναπτυξιακής πολιτικής σε όφελος των εργαζομένων και όχι του μεγάλου κεφαλαίου. Επισημαίνεται τέλος ότι "χρειάζεται αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα σε όφελος εκείνων των δυνάμεων που αντιστέκονται, που δε χωράνε στον κορσέ της ΟΝΕ και των προγραμμάτων σύγκλισης".

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα "Αφορολόγητα Καταστήματα"

Κατατέθηκε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Παρέμβαση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της πιο κερδοφόρας εταιρίας της χώρας, "Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ", την οποία έχει ήδη αποφασίσει, έκανε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο βουλευτής του Κόμματος Αχιλλέας Κανταρζτής. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: "Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας "Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ", μέσω της εισαγωγής πακέτου μετοχών της στο Χρηματιστήριο. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη εταιρεία:

  • Είναι η πρώτη σε κέρδη εμπορική επιχείρηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας μας, η οποία μάλιστα χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη. Για το 1997 τα καθαρά κέρδη της υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τα 19,5 δισ. δρχ.
  • Δεν έχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας.
  • Εκμεταλλεύεται φόρους και δασμούς που είναι προνόμια αποκλειστικά του ελληνικού δημοσίου.

Ερωτάται ο κ. υπουργός εάν η κυβέρνηση θα σταματήσει κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας "Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ", ώστε να μην ξεπουληθεί "αντί πινακίου φακής" ακόμα μια κερδοφόρα κρατική επιχείρηση;".

Παραπλανητικές οι ταχυδρομικές διαφημίσεις

Δεκτή έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τη συλλογική αγωγή της Ενωσης Καταναλωτών "Η Ποιότητα Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ) κατά της εταιρίας LORENS MAIL ΕΠΕ, γνωστής ως POSTMARKET, INTERMARKET, EMMO AE, σχετικά με τις γνωστές διαφημίσεις που οι καταναλωτές λαμβάνουν μέσω του ταχυδρομείου.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των διαφημίσεων είναι ότι η εταιρία βεβαιώνει τον καταναλωτή ότι έχει κερδίσει ένα δώρο μεγάλης αξίας, συνήθως ένα πολυτελές αυτοκίνητο και αυτό που πρέπει να κάνει για να το παραλάβει είναι να παραγγείλει κάποιο από τα προϊόντα σχετικού καταλόγου. Εάν οι καταναλωτές πέσουν στην παγίδα αγοράζουν άχρηστα και ευτελούς αξίας προϊόντα.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε τη διαφήμιση των προϊόντων της Postmarket παραπλανητική και αθέμιτη και υποχρεώνει τη LORENS MAIL ΕΠΕ:

  • Να καταβάλει συνολικά 150 εκατ. δρχ. ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί οι καταναλωτές. Οταν καταβληθεί αυτό το ποσό θα διατεθεί με απόφαση της υπουργού Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την προστασία του καταναλωτή για την προώθηση των συμφερόντων των καταναλωτών.
  • Να παύσει κάθε παραπλανητική και αθέμιτη διαφήμιση των προϊόντων της.
  • Να σταματήσει να προβαίνει σε πωλήσεις από απόσταση κατά παράβαση του νόμου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ