ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Το δίκιο και η δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων

Γενική απεργία της Δημόσιας Διοίκησης για την προστασία του δημόσιου τομέα και την αγοραστική δύναμη των μισθών

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

Στις 11 του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τη γενική απεργία των υπαλλήλων στη δημόσια διοίκηση της Ισπανίας, μια από τις πιο μαζικές και πυκνές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στη Βαρκελώνη (μεταξύ 100.000 και 150.000 σύμφωνα με διάφορες πηγές) μια μεγάλη συγκέντρωση στη Μαδρίτη, παρά την ακατάπαυστη βροχή (πάνω από 20.000) και πολλές άλλες. Η γενική απεργία της 11 Δεκέμβρη είναι συνέχεια των αγώνων που είχαν ξεκινήσει, μετά το θερινό διάλειμμα, ιδιαίτερα δυναμικά στον τομέα της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβάνοντας και τους μαθητές, επίσης στα ανθρακωρυχεία, κυρίως, στην περιοχή του Λεόν (βορειο - δυτικά της χερσονήσου) και στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης.

Το σύνθημα της απεργίας "Για την προστασία του δημόσιου τομέα και της αγοραστικής δύναμης των μισθών" συμπυκνώνει τα αιτήματα των εργαζομένων και θέτει υπό αμφισβήτηση την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αθνάρ συνολικά, όπως παρουσιάστηκε στο γενικό προϋπολογισμό του κράτους που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Μέχρι στιγμής έχουν βγει στους δρόμους αυτοί που πλήττονται πιο άμεσα από τα μέτρα, που επιβάλλει ο καθαρά περιοριστικός προϋπολογισμός με προσανατολισμό να επιτευχθούν τα κριτήρια "σύγκλισης" του Μάαστριχτ για την ένταξη στην ΟΝΕ. Που σημαίνει, κατ' αρχήν, περικοπή των δημοσίων εξόδων, μείωση του προϋπολογισμού για τη δημόσια παιδεία, πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και κλείσιμο των αντίστοιχων ελλειμματικών (περίπτωση των ανθρακωρυχείων του Λεόν).

Ομως, "η παλίρροια απειλεί να φουσκώσει"... Πρώτον, γιατί αν πιστέψουμε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Αθνάρ, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και πίεσης δε θα αλλάξουν ούτε κεραία από την πολιτική τους. Δεύτερον, επειδή όσο θα περνάει ο χρόνος θα επιδεινώνεται η κατάσταση στους τομείς που ήδη πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα και ακόμα επειδή θα αυξηθεί ο αριθμός των πληγέντων.

Η γενική απεργία της περασμένης Τετάρτης κατέστησε σαφές ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο έχουν το δίκιο με το μέρος τους, αλλά και τη δύναμη να το επιβάλλουν. Τώρα μένει μόνο η σταθερή απόφαση να διεξαχθεί ένας αγώνας, ώστε να γίνει κατανοητό ότι τα αιτήματα δεν έχουν σχέση μόνο με μια μεγαλύτερη ή μικρότερη αύξηση των μισθών, αλλά με μια διαφορετική οικονομική πολιτική.

Ακολουθώντας τα μονοπάτια του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, όπως αποδεικνύει όχι μόνο η περίπτωση της Ισπανίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πορτογαλία...), μπορεί μεν να σημάνει αύξηση των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά με κόστος την εξαθλίωση όλο και πιο πλατιών κοινωνικών στρωμάτων, με κόστος, ακόμα, την απώλεια εργατικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων της πλειοψηφίας. Αυτή η πληροφορία είναι χρήσιμη και για κάποιες ηγεσίες συνδικάτων και αριστερών κομμάτων που συνεχίζουν να γοητεύονται από τη "ραφή" Μάαστριχτ και τα μοντέλα της ΟΝΕ.

Πεπ ΒΑΛΕΝΘΟΥΕΛΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξυνση της κατάστασης

Αυστηρό αποκλεισμό επέβαλε ο ισραηλινός στρατός στην πόλη Ραμάλλα, ενώ μέτρα υψίστης ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλη την ισραηλινή επικράτεια και στην περίμετρο των εβραϊκών οικισμών μετά τη δολοφονία, χτες, μίας εβραίας εποίκου και του γιου της.

Την ευθύνη της επίθεσης, από την οποία τραυματίστηκαν άλλα 5 άτομα, ανέλαβε με ανακοίνωσή της η οργάνωση "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", η οποία αντιτίθεται στην ισραηλινο - παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία. Στην ανακοίνωσή υπογραμμίζεται ότι η επίθεση είναι απάντηση στην εποικιστική πολιτική του Ισραήλ.

Το αιματηρό επεισόδιο, που σημειώθηκε λίγο έξω από τη Ραμάλλα, όξυνε, ακόμη περισσότερο, την κατάσταση στις ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι έστειλε ένα "σκληρό" μήνυμα στον Παλαιστίνιο ηγέτη, από τον οποίο ζήτησε την αμέριστη συνεργασία του για τη σύλληψη των δραστών. Ο Νετανιάχου, ο οποίος έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός παρευρισκόμενος στην κηδεία των θυμάτων, τόνισε ότι οι εβραϊκοί οικισμοί, όχι μόνο θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά θα επεκταθούν και "βαθύνουν τις ρίζες τους" ακόμα περισσότερο. Εντούτοις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να διευκρινίσει κατά πόσο η επίθεση θα επηρεάσει την πορεία των ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων για τη Χεβρώνα και αρκέστηκε να χρησιμοποιήσει το γεγονός ως επιχείρημα για την ισραηλινή επιμονή στους όρους ασφαλείας των εποίκων.

Η ένταση ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς φαίνεται ότι αρχίζει, πλέον, να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Χθες, ένας εβραίος έποικος σκότωσε έναν Παλαιστίνιο εργάτη και τραυμάτισε άλλους τέσσερις, επειδή, όπως είπε, πίστεψε ότι το θύμα προσπάθησε να διαρρήξει το σπίτι του. Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε, και αυτή με τη σειρά της, από την ισραηλινή κυβέρνηση να συνεργαστεί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Δυτικοί "μεσολαβητές"...

Επίσκεψη του Λ. Ντίνι και προσπάθεια για χρυσή τομή μεταξύ των δύο μερών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Επίσκεψη - "αστραπή" στο Βελιγράδι έκανε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Λαμπέρτο Ντίνι. Συναντήθηκε με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας έτσι να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις αμφοτέρων των πλευρών, να μεταφέρει τα μηνύματα της κυβέρνησης Κλίντον αλλά και να ασκήσει πιέσεις για την εκτόνωση της έντασης που ταράσσει εδώ και τρεισήμισι βδομάδες τη σερβική πρωτεύουσα.

Τι αποκόμισε, λοιπόν, ο Λαμπέρτο Ντίνι από τις χτεσινές επαφές; Ο ίδιος ήταν μάλλον ολιγόλογος στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις του με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλ. Μιλόσεβιτς, και ηγέτες της αντιπολίτευσης. "Και οι δύο πλευρές είναι σταθερές στις αρχικές τους θέσεις. Ωστόσο, και οι δύο άφησαν ένα περιθώριο συζήτησης", δήλωσε ο Ντίνι, προσθέτοντας ότι η πεποίθησή του είναι πως "η αντιπολίτευση ζητεί πάρα πολλά τώρα"!

Τι εννοούσε μ' αυτές τις δηλώσεις ο Ιταλός πρωθυπουργός; Το ρόλο της "ερμηνείας" ανέλαβαν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η αντιπολίτευση "Ζάγιεντο" είναι έτοιμη για συμβιβασμό, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς συμφωνήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών τον επόμενο χρόνο υπό τη στενή εποπτεία και έλεγχο της διεθνούς κοινότητας και στην παροχή εγγυήσεων για την απρόσκοπτη και ελεύθερη λειτουργία όλων των σερβικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", επιμένουν ότι αυτό το "σενάριο" βρίσκει σύμφωνο και τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, αν και ο τελευταίος δημοσίως δεν έχει πει λέξη.

  • Τα τρία μέλη της συλλογικής βοσνιακής προεδρίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, Μομτσίλο Κράισνικ και Κρεζιμίρ Ζούμπακ, επέλεξαν χτες τον πρώην πρωθυπουργό της Βοσνίας, Χάρις Σιλάιτζιτς, και τον Σερβοβόσνιο πρώην υπουργό Ενέργειας, Μπόρο Μπόσιτς, ως άτομα που θα ηγηθούν από κοινού της προεδρίας του νέου κυβερνητικού σχήματος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Οι διορισμοί του Ιζετμπέκοβιτς και του Μπόσιτς θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 17 του μήνα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι αγώνες αμείβονται

ΜΟΝΑΧΟ.-

Υστερα από τις μαζικές κινητοποιήσεις των Γερμανών εργαζομένων ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τις αποδοχές τους σε περίπτωση ασθενείας, επιτεύχτηκε μια νέα συμφωνία μεταξύ των αντιπροσώπων των εργαζομένων και της εργοδοσίας στον τομέα της μεταλλουργίας και της βαριάς βιομηχανίας στη Βαυαρία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην πραγματοποιηθούν περικοπές στα επιδόματα ασθενείας και παράλληλα καθορίζει το ύψος των αποδοχών των εργαζομένων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η συγκεκριμένη αυτή συμφωνία, που πέτυχαν οι εργαζόμενοι της Βαυαρίας, είναι παρόμοια με την αντίστοιχη σύμβαση που υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη οι συνάδελφοί τους στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας και παρέχει στους εργαζόμενους αύξηση της τάξης του 1,5% από τον Απρίλη του 1997 συν αυξήσεις 2,5% για τον επόμενο χρόνο.

ΒΕΛΓΙΟ
Δεν ενοχοποιείται ο αντιπρόεδρος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την ανυπαρξία βάσιμων ενδείξεων ενοχής του αντιπροέδρου της βελγικής κυβέρνησης, Ελιο Ντι Ρούπο, που κατηγορούνταν για παιδεραστία, διαπίστωσε κατά τη σύνοδό της η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου της χώρας.

Η πλειοψηφία της 11μελούς επιτροπής, που αντιπροσωπεύει όλο το κομματικό φάσμα της βελγικής Βουλής, αποφάσισε πως από τα υπάρχοντα στοιχεία που υποβλήθηκαν δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής του αντιπροέδρου και γι' αυτό δε συντρέχουν λόγοι απαγγελίας κατηγορητηρίου εναντίον του.

Πάντως, αργά χτες το βράδυ, αναμενόταν να συνεδριάσει η βελγική Βουλή για να επικυρώσει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Διαδηλωτές μεταφέρουν τη "νεκροφόρα" της δημόσιας διοίκησης ...στη Μαδρίτη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ