Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Δυτικοί "μεσολαβητές"...

Επίσκεψη του Λ. Ντίνι και προσπάθεια για χρυσή τομή μεταξύ των δύο μερών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Επίσκεψη - "αστραπή" στο Βελιγράδι έκανε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Λαμπέρτο Ντίνι. Συναντήθηκε με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας έτσι να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις αμφοτέρων των πλευρών, να μεταφέρει τα μηνύματα της κυβέρνησης Κλίντον αλλά και να ασκήσει πιέσεις για την εκτόνωση της έντασης που ταράσσει εδώ και τρεισήμισι βδομάδες τη σερβική πρωτεύουσα.

Τι αποκόμισε, λοιπόν, ο Λαμπέρτο Ντίνι από τις χτεσινές επαφές; Ο ίδιος ήταν μάλλον ολιγόλογος στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις του με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλ. Μιλόσεβιτς, και ηγέτες της αντιπολίτευσης. "Και οι δύο πλευρές είναι σταθερές στις αρχικές τους θέσεις. Ωστόσο, και οι δύο άφησαν ένα περιθώριο συζήτησης", δήλωσε ο Ντίνι, προσθέτοντας ότι η πεποίθησή του είναι πως "η αντιπολίτευση ζητεί πάρα πολλά τώρα"!

Τι εννοούσε μ' αυτές τις δηλώσεις ο Ιταλός πρωθυπουργός; Το ρόλο της "ερμηνείας" ανέλαβαν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η αντιπολίτευση "Ζάγιεντο" είναι έτοιμη για συμβιβασμό, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς συμφωνήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών τον επόμενο χρόνο υπό τη στενή εποπτεία και έλεγχο της διεθνούς κοινότητας και στην παροχή εγγυήσεων για την απρόσκοπτη και ελεύθερη λειτουργία όλων των σερβικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", επιμένουν ότι αυτό το "σενάριο" βρίσκει σύμφωνο και τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, αν και ο τελευταίος δημοσίως δεν έχει πει λέξη.

  • Τα τρία μέλη της συλλογικής βοσνιακής προεδρίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, Μομτσίλο Κράισνικ και Κρεζιμίρ Ζούμπακ, επέλεξαν χτες τον πρώην πρωθυπουργό της Βοσνίας, Χάρις Σιλάιτζιτς, και τον Σερβοβόσνιο πρώην υπουργό Ενέργειας, Μπόρο Μπόσιτς, ως άτομα που θα ηγηθούν από κοινού της προεδρίας του νέου κυβερνητικού σχήματος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Οι διορισμοί του Ιζετμπέκοβιτς και του Μπόσιτς θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 17 του μήνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ