ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενικεύεται η αντίσταση

Σε μια Βουλή κυριολεκτικά "πολιορκημένη" από τη γενική κατακραυγή και τη γενικευμένη έμπρακτη αντίσταση, αρχίζει την Τρίτη, 17 Νοέμβρη, η συζήτηση του πιο σκληρού προϋπολογισμού της τελευταίας 15ετίας, όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στο συνεχιζόμενο ηρωικό ξεσηκωμό των αγροτών, στις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις των εργατών και υπαλλήλων όλης της χώρας, που έχουν κηρυχτεί για τη μέρα αυτή, καταγράφεται, με τον πιο μαχητικό, με τον πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο τρόπο, η γενική αντίθεση της Ελλάδας, της δουλιάς και του μόχθου, σε μια πολιτική που της γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη. Ταυτόχρονα, στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και των εργαζομένων στην υγεία, καταγράφεται εντελώς χειροπιαστά η καταδίκη της άλλης, γκρίζας, όψης αυτού του προϋπολογισμού και η οποία έχει να κάνει με την άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Αυτά τα σαφέστατα μηνύματα καμιά παραχάραξη, κανένας "επικοινωνιολόγος", δεν μπορεί να τα αλλάξει.

Οσοι επί μέρες, επί βδομάδες τώρα, επιχειρούν να διαστρεβλώσουν αυτή την πραγματικότητα, εμφανίζοντας τον αγροτικό ξεσηκωμό σαν μια υποκινούμενη μεμονωμένη "ανταρσία", παίρνουν την απάντησή τους στα νέα "μπλόκα", που στήνονται στις πόλεις, στα λιμάνια και σ' όλη τη χώρα, απέναντι στη συνολικά αντιλαϊκή πολιτική. Στην πανελλαδική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών, που σε πολλές πόλεις παίρνουν τη μορφή της δεύτερης 24ωρης απεργίας μέσα σε δυο βδομάδες. Στην 48ωρη - παγκόσμια μετά από πολλά χρόνια - απεργία των ναυτεργατών. Στις απεργίες των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην υγεία. Στις μαθητικές και σπουδαστικές διαδηλώσεις, που πυκνώνουν. Στα συλλαλητήρια, που οργανώνονται την Τρίτη σ' όλη τη χώρα, με κορυφαίο το συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα αρχίζει η συζήτηση του προϋπολογισμού. Στη χτεσινή πανοικοδομική απεργία. Στα πανσυνταξιουχικά συλλαλητήρια της περασμένης Τρίτης... Σ' ένα ολόκληρο κίνημα, που αναπτύσσεται στη βάση της προβολής και διεκδίκησης στόχων, που σε γενικές γραμμές έχουν να κάνουν με: Την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των αγροτών, των συνταξιούχων. Την προστασία της απασχόλησης, κόντρα στην καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας, στον αφελληνισμό της ναυτιλίας, στον αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Τη στήριξη της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης. Την υπεράσπιση κατακτήσεων και δικαιωμάτων δεκαετιών που σαρώνονται. Αν η κυβέρνηση διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι αυτές οι διεκδικήσεις είναι σε αντίθεση με την πολιτική της και τις κατευθύνσεις των "αφεντικών" της ΕΕ, είναι η ίδια που ομολογεί, μ' αυτόν τον τρόπο, πόσο άδικη, πόσο απάνθρωπη είναι, τόσο η πολιτική της, όσο και η πολιτική της ΕΕ.

Και είναι αυτή η πολιτική, που όλο και πιο πολύ απομονώνεται, όλο και πιο έμπρακτα αμφισβητείται από τα πιο πλατιά λαϊκά στρώματα. Είναι αυτή η πολιτική, που δεν μπορεί να βρει ανοιχτούς απολογητές της - τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση - ούτε μέσα στις γραμμές των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, πέρα από κάποιες θλιβερές εξαιρέσεις. Οσο και αν πολλοί από αυτούς προσπαθούν να περιορίσουν τις αντιδράσεις να επιδράσουν κατευναστικά στο ογκούμενο κίνημα, να αποκλιμακώσουν αγώνες που ξεδιπλώνονται, το γεγονός ότι υποχρεώνονται να μένουν - με τη μια ή την άλλη μορφή - μέσα σ' αυτούς τους αγώνες, δείχνει ότι αυτή η πολιτική είναι - με τον πλέον ηπιότερο των χαρακτηρισμών - κυριολεκτικά ανομολόγητη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
"Στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα", το δημοψήφισμα

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, απευθύνει η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με αφορμή την επίσκεψή του στο Δουβλίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών - μελών της ΕΕ. Την επιστολή υπογράφουν για την επιτροπή οι: Μ. Βαρδάνης (υποστράτηγος εα), Στ. Βασιλείου (επαγγελματίας), Στρ. Κουνιάς (καθ. ΑΕΙ), Σ. Μαντζουράνης (μέλος διοικ. ΓΣΕΕ), Α. Μανδηλαρά (αντιπρόεδρος ΟΓΕ), Αντ. Ντρέκος (οικονομολόγος) και Γ. Τσαπόγας (δημοσιογράφος). Εχει ως εξής:

"Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Η αυριανή (σ. σ σημερινή) συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Δουβλίνο, στην οποία συμμετέχετε, θα σημάνει όπως είναι γνωστό την έναρξη της τελικής φάσης της εξελισσόμενης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ώστε κατά τα φαινόμενα να οριστικοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο το κείμενο της αναθεωρημένης Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας γνωρίζετε άριστα την ατζέντα θεμάτων αυτής της Συνόδου Κορυφής, αλλά και την κρίσιμη εθνική σημασία τους. Το ίδιο βέβαιοι είμαστε επίσης για την πλήρη ετοιμότητά σας να τοποθετηθείτε συγκεκριμένα στα προς συζήτηση θέματα.

Ας μας επιτραπεί, όμως, να προσθέσουμε ότι κατά τη γνώμη μας υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας που έχουν - ή ακριβέστερα κάποιοι επέλεξαν να έχουν - πλήρη άγνοια του πραγματικού περιεχομένου αυτών των συζητήσεων και φυσικά των συνεπειών ενδεχόμενης συμφωνίας σας στις επικείμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η τελευταία επικυρώθηκε το καλοκαίρι του 1992 ερήμην του ελληνικού λαού και παρά το γεγονός ότι σηματοδότησε (εκτός των άλλων) ευθεία εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε ανεξέλεγκτα υπερεθνικά όργανα.

Εχουμε την εντύπωση ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία ακύρωσης και άλλων εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για το λαό και τη χώρα. Γνωρίζουμε τέλος ότι ερμηνεύετε διαφορετικά αυτές τις εξελίξεις και ότι τις χαρακτηρίζετε ως "θετική πρόκληση" και "μονόδρομο" για τον τόπο. Σεβόμαστε την άποψή σας. Νομίζουμε όμως ότι επειδή τέτοια ζητήματα είναι κρίσιμης εθνικής σημασίας (όπως άλλωστε υπογραμμίστηκε στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, από όλους), με καταλυτικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών αυτής της χώρας, πρέπει και εσείς να σεβαστείτε το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να πληροφορηθεί επιτέλους ολοκληρωμένα και αντικειμενικά την ουσία της υπογραφείσας Συνθήκης, αλλά και το περιεχόμενο των δρομολογημένων τροποποιήσεών της, ώστε να πει συνολικά τη δική του γνώμη μέσω ενός εθνικού δημοψηφίσματος.

Ευχόμαστε καλή παραμονή στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Σας παρακαλούμε να μην αναλάβετε την ευθύνη αποδοχής νέων επαχθών ρυθμίσεων για το λαό και τη χώρα και ελπίζουμε ότι στην επιστροφή σας θα σκεφθείτε σοβαρά το εύλογο αίτημά μας για τη διενέργεια εθνικού Δημοψηφίσματος, κάτι που ανταποκρίνεται, όπως πιστεύουμε, στη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού".

Εκδηλώσεις Ειρήνης

Σε μια όμορφη μουσική βραδιά, καλεί τους φίλους της ειρήνης η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας,σήμερα Παρασκευή, 13 Δεκέμβρη,στην ταβέρνα "Μπάρμπα - Δήμος", στις 9 το βράδυ.

  • Συνεχίζει να λειτουργεί το Παζάρι της ΕΕΔΥΕ,στα γραφεία της, Θεμιστοκλέους 48, 1ος όροφος. Ωρες λειτουργίας από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Τα Σάββατα από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. και τις Κυριακές κλειστά. Θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Γενάρη 1997.
  • Στην ετήσια συνεστίασή της καλεί η Ενωτική Κίνηση Ειρήνης Αλίμου, σήμερα Παρασκευή 13 Δεκέμβρη στις 8.30 μ.μ. στην κοσμική ταβέρνα "Ιζαμπέλα" (Βουλιαγμένης και Θεσσαλίας 3, Ανω Καλαμάκι τηλ. 9968.495 - 9940.066). Τιμή εισιτηρίου 3.000 δραχμές.
Συνέδριο της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης

Αναχώρησε χτες για τη Ρώμη ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, προκειμένου να εκπροσωπήσει το Κόμμα στις εργασίες του 3ου Εθνικού Συνεδρίου του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας.

Το συνέδριο που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Δεκέμβρη συμπίπτει με μία περίοδο γρήγορης ανάπτυξης της επιρροής του Κόμματος και θα ασχοληθεί με την πολιτική του Κόμματος, με την πάλη ενάντια στις κοινωνικές περικοπές και στις επιπτώσεις του Μάαστριχτ, όπως και με τη συγκρότηση "ενός πόλου και λύσης εναλλακτικής στον καπιταλισμό".

ΑντιΝΑΤΟική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση - πικετοφορία ενάντια στη νέα "αγορά του αιώνα" και τα ΝΑΤΟικά μισθοφορικά σώματα, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης σήμερα Παρασκευή στις 6 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου. Η ΕΔΥΕΘ καλεί τους φιλειρηνικούς πολίτες και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της υποταγής στα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ακολουθεί η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ