Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
"Στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα", το δημοψήφισμα

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, απευθύνει η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με αφορμή την επίσκεψή του στο Δουβλίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών - μελών της ΕΕ. Την επιστολή υπογράφουν για την επιτροπή οι: Μ. Βαρδάνης (υποστράτηγος εα), Στ. Βασιλείου (επαγγελματίας), Στρ. Κουνιάς (καθ. ΑΕΙ), Σ. Μαντζουράνης (μέλος διοικ. ΓΣΕΕ), Α. Μανδηλαρά (αντιπρόεδρος ΟΓΕ), Αντ. Ντρέκος (οικονομολόγος) και Γ. Τσαπόγας (δημοσιογράφος). Εχει ως εξής:

"Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Η αυριανή (σ. σ σημερινή) συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Δουβλίνο, στην οποία συμμετέχετε, θα σημάνει όπως είναι γνωστό την έναρξη της τελικής φάσης της εξελισσόμενης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ώστε κατά τα φαινόμενα να οριστικοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο το κείμενο της αναθεωρημένης Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας γνωρίζετε άριστα την ατζέντα θεμάτων αυτής της Συνόδου Κορυφής, αλλά και την κρίσιμη εθνική σημασία τους. Το ίδιο βέβαιοι είμαστε επίσης για την πλήρη ετοιμότητά σας να τοποθετηθείτε συγκεκριμένα στα προς συζήτηση θέματα.

Ας μας επιτραπεί, όμως, να προσθέσουμε ότι κατά τη γνώμη μας υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας που έχουν - ή ακριβέστερα κάποιοι επέλεξαν να έχουν - πλήρη άγνοια του πραγματικού περιεχομένου αυτών των συζητήσεων και φυσικά των συνεπειών ενδεχόμενης συμφωνίας σας στις επικείμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η τελευταία επικυρώθηκε το καλοκαίρι του 1992 ερήμην του ελληνικού λαού και παρά το γεγονός ότι σηματοδότησε (εκτός των άλλων) ευθεία εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε ανεξέλεγκτα υπερεθνικά όργανα.

Εχουμε την εντύπωση ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία ακύρωσης και άλλων εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για το λαό και τη χώρα. Γνωρίζουμε τέλος ότι ερμηνεύετε διαφορετικά αυτές τις εξελίξεις και ότι τις χαρακτηρίζετε ως "θετική πρόκληση" και "μονόδρομο" για τον τόπο. Σεβόμαστε την άποψή σας. Νομίζουμε όμως ότι επειδή τέτοια ζητήματα είναι κρίσιμης εθνικής σημασίας (όπως άλλωστε υπογραμμίστηκε στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, από όλους), με καταλυτικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών αυτής της χώρας, πρέπει και εσείς να σεβαστείτε το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να πληροφορηθεί επιτέλους ολοκληρωμένα και αντικειμενικά την ουσία της υπογραφείσας Συνθήκης, αλλά και το περιεχόμενο των δρομολογημένων τροποποιήσεών της, ώστε να πει συνολικά τη δική του γνώμη μέσω ενός εθνικού δημοψηφίσματος.

Ευχόμαστε καλή παραμονή στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Σας παρακαλούμε να μην αναλάβετε την ευθύνη αποδοχής νέων επαχθών ρυθμίσεων για το λαό και τη χώρα και ελπίζουμε ότι στην επιστροφή σας θα σκεφθείτε σοβαρά το εύλογο αίτημά μας για τη διενέργεια εθνικού Δημοψηφίσματος, κάτι που ανταποκρίνεται, όπως πιστεύουμε, στη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ