Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΣΕΡΡΩΝ
Ψίχουλα αντί για πλήρη αποζημίωση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Δεν πρόκειται να αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες κοινοτήτων του Ν. Σερρών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Μάη και τη χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα της 13ης του Σεπτέμβρη. Αυτό προκύπτει αβίαστα από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι το πολύ μέσα στο Γενάρη θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις για καταστροφές καλλιεργειών, ενώ σ' ό,τι αφορά τις καταστροφές γεωργικών κτισμάτων (θερμοκήπια, στεγνωτήρια καπνού, στάβλοι, αποθήκες κ. ο. κ.) ξεκαθάρισε ότι οι ζημιές αυτές "δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής οικονομικής ενίσχυσης στους ζημιωθέντες παραγωγούς από το πρόγραμμα εκτάκτων αναγκών του υπουργείου Γεωργίας". Πρόσθεσε όμως ότι "σε κάθε περίπτωση ζητήσαμε τις ολοκληρωμένες εκθέσεις από τη νομαρχία για να δούμε από ποιους πόρους είναι πιθανόν να υπάρξουν δυνατότητες αποζημίωσης". Δηλαδή έχει ο Θεός...

Ο Στ. Παναγιώτου

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου τόνισε ότι η απάντηση του υφυπουργού δεν μπορεί να κριθεί ικανοποιητική. "Περιόδευσα - είπε - στα περισσότερα από τα χωριά του νομού τα οποία επλήγησαν από τις καταστροφές, συνομίλησα με τους αγρότες, είχα όμως και μία συνεργασία με τον πρόεδρο της ζωϊκής και φυτικής παραγωγής της νομαρχίας. Μου είπε ότι σας στάλθηκαν τρεις έγγραφες αναφορές και μία έγγραφη διαμαρτυρία σχετικά με τα μέτρα που προτίθεστε να λάβετε για την αποζημίωση κυρίως των γεωργικών κτισμάτων και δεν έχουν πάρει καμία απάντηση από μέρους σας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έχουν καταστραφεί από τη θεομηνία αυτή 150 θερμοκήπια, 150 στεγνωτήρια καπνού, 70 περίπου αγροτικά κτίσματα, δηλαδή στάβλοι, αποθήκες κτλ., η αξία των οποίων υπολογίζεται πάνω από 1 δισ.".

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι ο αγροτικός πληθυσμός για τον οποίο γίνεται λόγος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. "Επιπλέον - πρόσθεσε - σε μια σειρά περιοχές έχουν γίνει αθρόες εισαγωγές ρυζιού, καλαμποκιού κτλ. και δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για μια παραμεθόρια περιοχή που συνεχώς φθίνει και πρέπει να στηριχτεί με την ουσιαστική αντιμετώπιση τόσο των άμεσων όσο και των μακροπρόθεσμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ