ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Εμείς δεν τελειώσαμε... "

Είναι ιστορία ή παραμύθι, λογοτεχνία ή μάθημα δημοσιογραφίας και ήθους; Μπορεί να καταταγεί κάπου το βιβλίο - λεύκωμα του δημοσιογράφου Δημήτρη Σέρβου "Που λες... στον Πειραιά (ντοκουμέντα και αναμνήσεις)";Σίγουρα όχι, γιατί είναι όλα αυτά και ταυτόχρονα κατάθεση ψυχής, καταγραφή αγώνων, θυσιών, γεγονότων. Ο ιστορικός χρόνος είναι η γερμανική κατοχή, τόπος ο Πειραιάς, πρωταγωνιστές οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι της πόλης και οι Πειραιώτες αγωνιστές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, τα μέλη του ΚΚΕ.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε, χτες, στην ΕΣΗΕΑ. Οι αναμνήσεις ήταν πολλές και πολλοί πήραν το λόγο. Ο λογοτέχνης Βάσος Γεωργίου σημείωσε: "Μοιάζει σαν παραμύθι και όμως είναι ιστορία". Η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε στην ίδια τη δημοσιογραφία: "Οι παλαιότεροι φεύγουν, αφήνουν τα βιβλία τους, αλλά η διαδικασία του μαθητευόμενου έχει χαθεί. Αντικαταστάθηκε από τις διαδικασίες της ταχύτητας και του εμπορίου. Σήμερα η δημοσιογραφία είναι μελαγχολική. Αλλά καθώς αφήνουμε τη χιλιετία, νιώθουμε βαθύτερη την ανάγκη για γνώση της ιστορίας. Γιατί η ιστορία διδάσκει".

Ο δημοσιογράφος Νίκος Πηγαδάς είπε: "Με ήθος και υψηλές αντιστάσεις δούλευαν τότε οι δημοσιογράφοι και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Αλλά δεν τους δελέασε η Κίρκη του εφοπλιστικού κεφαλαίου, παρά τη φτώχεια τους".

"Ηταν δύσκολοι αλλά ωραίοι καιροί",είπε ο Μανώλης Μαθιουδάκης (γραμμ. της ΠΟΕΣΥ), ενώ η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου (αρχισυντάκτρια του "Οδηγητή") είπε ότι "αυτή η ιστορία, δυστυχώς, δεν έχει θέση στα βιβλία, όπως και τα προβλήματα της νεολαίας δεν έχουν θέση στα ΜΜΕ".

Τη χτεσινή εκδήλωση παρακολούθησαν: ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Κοψίδης,ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός,ο γραμματέας του ΝΟ Πειραιά του ΚΚΕ, Σήφης Κωτσαντής,ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941 - '44, Νίκος Καραντηνός,ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Γκλαβάς,ο ηθοποιός Τίτος Βανδής κ.ά.

Αποσπάσματα διάβασε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός,καθώς και ένα απόσπασμα για τον Θόδωρο Παντελίδη, που εκτελέστηκε μόλις 22 χρόνων. Γιατί δεν πρόκειται για παραμύθι. Γιατί όπως σημειώνει ο συγγραφέας, "δε ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα... Μόνον αυτοί ζήσανε καλύτερα... Εμείς δεν τελειώσαμε. Παλεύουμε, επιμένουμε, προχωράμε!".

Καλό και ... λογοτεχνικό 1997

Οι εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφόρησαν "Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 1997",με αφιερώματα σε πενήντα τρεις Ελληνες λογοτέχνες.Αυτό το καλαίσθητο ημερολόγιο τοίχου, "πλουμισμένο" με σπάνιες φωτογραφίες, βιογραφικά, ανθολόγιο έργου για κάθε λογοτέχνη, δυσεύρετες συνεντεύξεις, κριτικές παρουσιάσεις, μας φέρνει σε καθημερινή επαφή με σπουδαίους λογοτέχνες μας, διαφόρων "σχολών" και ρευμάτων.

Σημειώνουμε μερικά ονόματα λογοτεχνών, παλαιότερων εποχών, που περιλαμβάνει το "Ημερολόγιο": Μικέλης Αβλιχος, Γιώργος Αθάνας, Θράσος Καστανάκης, Αθανάσιος Χριστόπουλος, Βάσος Δασκαλάκης, Ρήγας Φεραίος, Αγγελος Τερζάκης, Διονύσιος Σολωμός, Νίκος Καρβούνης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Μελισσάνθη, Νίκος Καζαντζάκης, Κλεαρέτη Δίπλα - Μαλάμου, Κωνσταντίνος Χριστομάνος, Μαρία Ιορδανίδου, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Γεράσιμος Βώκος, Βασίλης Ρώτας.

  • Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου/Πρόγραμμα "Αιγαίο - Αρχιπέλαγος" και το Πολεμικό Μουσείο εξέδωσαν ένα λεύκωμα - ημερολόγιο του 1997,αφιερωμένο στα Δωδεκάνησα,που περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή, εικαστικά έργα, συλλεκτικό υλικό (χάρτες, επιστολικά δελτάρια, παλιές φωτογραφίες).
Ντοκουμέντα μιας φιλίας

Μία ενδιαφέρουσα έκθεση εγκαινιάζεται αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα Μερκούρη" (Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Τίτλος της "Ντοκουμέντα μιας φιλίας - Σ. Νταλί και Γ. Λόρκα".Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του συνεδρίου "Η Ελλάδα στην Ισπανία - Η Ισπανία στην Ελλάδα",που διοργανώνουν το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Μινεζότα, το Ινστιτούτο Θερβάντες και ο Δήμος Αθηναίων.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "η έκθεση περιγράφει μια μοναδική φιλία με πολύτιμους καρπούς. Παρουσιάζονται ελαιογραφίες, σχέδια, γκραβούρες και κολάζ του Νταλί, το χειρόγραφο της "Ωδής στον ζωγράφο Σαλβατόρ Νταλί" του Λόρκα, κάρτες με σχέδια και σύντομα κείμενα των δύο δημιουργών και των συγγενών τους, καθώς και φωτογραφίες".

Κοντά στην ισπανική συλλογή (πολλά από τα έργα έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα), το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα στεγάσει μία συμπληρωματική, αλλά σημαντική έκθεση. Με θέμα "Ο Λόρκα στο Νεοελληνικό Θέατρο" συγκεντρώνεται πλούσιο υλικό από φωτογραφίες, αφίσες, μακέτες και κοστούμια από ιστορικές θεατρικές παραστάσεις έργων του Λόρκα. Το υλικό έχει αντληθεί από τα αρχεία του "Θεάτρου Τέχνης", του "Θεατρικού Μουσείου" και του "Εθνικού Θεάτρου". Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 10 του Γενάρη.

"Βαφτιστικός" στη Λυρική

Ξανασυνεργάζεται με τη Λυρική Σκηνή ο Δημήτρης Πιατάς.Αυτή τη φορά στην οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη "Ο Βαφτιστικός",(πρεμιέρα αύριο). Ο ηθοποιός θα υποδυθεί τον Κορτάση, στις παραστάσεις 14,19,22, 28/12. Την οπερέτα σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαϊδης που προτίμησε να κάνει μία "μικρή ιστορική παρέμβαση" στο κείμενο. Ετσι, ενώ το έργο αναφέρεται στην εποχή της επιστράτευσης του 1918, που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή, ο σκηνοθέτης γύρισε το χρόνο στο 1912 και στην επιστράτευση που προανήγγειλε τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Τον Δ. Πιατά θα αντικαταστήσει ο Γ. Σταφέτος στις παραστάσεις στις 3, 21 και 23 Ιανουαρίου.

Τα σκηνικά - κοστούμια επιμελήθηκε ο Νίκος Στεφάνου.Οι χορογραφίες είναι του Ισίδωρου Σιδέρη,η μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Συμεωνίδη.Παίζουν: Θ. Πετράκης, Λ. Αγγελοπούλου, Μ. Γαβριηλίδη, Μ. Θρασυβουλίδου, Θ. Σερμιέ, Τ. Χριστογιαννόπουλος κ.ά.

Σημερινές πρεμιέρες

Αρχίζουν, σήμερα, στο θέατρο "Πόρτα",οι παραστάσεις του έργου "Οι υπηρέτριες" του Κάρλο Γκολντόνι,που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση Κωστή Σκαλιόρα,σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου,σκηνικά Ελλης Παπαγεωργακοπούλου,κοστούμια Κλερ Μπρέισγουελ,μουσική επένδυση Φωτεινής Μπαξεβάνη,χορογραφίες Βασίλη Μυριανθόπουλου.Παίζουν: Ξένια Καλογεροπούλου, Νένα Μεντή, Γιώργος Νινιός, Αννα Μακράκη, Νικηφόρος Νανέρης, Φρέζη Μαχαίρα, Μπέτυ Νικολέση κ. ά.

Βρισκόμαστε στο καρναβάλι της Βενετίας του 1755. Τα "κορίτσια για όλες τις δουλειές" έχουν μια μέρα άδεια για να διασκεδάσουν, να μασκαρευτούν, να ερωτευτούν. Να ξεχάσουν την πείνα, την ταπείνωση, τη μοναξιά τους. Τα αφεντικά τους χαρτοπαίζουν, τσακώνονται, υποκρίνονται, ξεσπάνε στις υπηρέτριες. Τη μέρα του καρναβαλιού, όλοι, αστοί και πληβείοι, έρχονται σε σύγκρουση. Και οι κωμικές καταστάσεις αφήνουν συχνά χώρο για σκληρές αιχμές.

  • Το "Θέατρο της Ημέρας",σε συνεργασία με την "Κομεντί Φρανσέζ",παρουσιάζει, σήμερα, τη "Μολιεριάδα - Ενα παιχνίδι για τον Μολιέρο μετά μουσικής".Είναι σύνθεση 12 μολιερικών έργων, με δραματουργική επεξεργασία της Ζακλίν Ζεραρντί Ραζγκονικόφ και της Ανδρομάχης Μοντζολή,που φιλοτέχνησε και τα σκηνικά και κοστούμια. Η σκηνοθεσία είναι του Λάκη Κουρετζή,η μουσική του Γιώργου Κατσαρού,σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου,χορογραφίες Σίμωνος Πάτροκλου.Παίζουν: Γ. Κυριακίδης, Γ. Μάζης, Ε. Παπαθεοδώρου, Α. Περπινιάς, Π. Τσολάκος, Γ. Αξιώτου κ. ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ