ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κούνια που τον κούναγε...

Ο κύριος Λευτέρης Παπαδόπουλος συνηθίζει να παριστάνει τον πολύ φιλολαϊκό. Το πώς συμβιβάζεται, βέβαια, να κινείται κανείς στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του συγκροτήματος Λαμπράκη, όπως ο Λ. Παπαδόπουλος, και ταυτόχρονα να ισχυρίζεται ότι παίρνει το μέρος του λαού, είναι κάτι που μόνο ο ίδιος και οι όμοιοί του μπορούν να εξηγήσουν.

Ετσι έχοντας τα πράγματα, ο Λ. Παπαδόπουλος θέλησε να βάλει κι αυτός το λιθαράκι του στον πόλεμο που κάνουν κατά των αγροτών οι βιομήχανοι, το κράτος, η κυβέρνηση και μια σειρά Μέσα επικοινωνίας. Χτες λοιπόν, από την καθημερινή του στήλη στα ΝΕΑ, ζητάει να ψηφιστεί νόμος, με τον οποίο να τιμωρείται αυστηρότατα όποιος μπλοκάρει τους δρόμους! Ενώ ταυτόχρονα ταυτίζει την ενέργεια των αγροτών να κλείσουν τους δρόμους, με εκείνον που σκοτώνει κάποιον, δίχως να συλλαμβάνεται και να τιμωρείται για την πράξη του!!!

Εγκλημα επομένως, διαπράττουν οι αγρότες, κατά τον Λ. Παπαδόπουλο. Και χρειάζεται ένας νόμος, που θα τους συνετίσει!..

Τίποτα δεν έχει καταλάβει ο κύριος Λε. Παπ. από το λαϊκό κίνημα και την ιστορία του. Πιστεύει στ' αλήθεια, ότι μπορούν με ένα νόμο - ή και περισσότερους - ή και με άλλα μέσα, να καταστείλουν τη λαϊκή οργή; Αν ναι, ας το τολμήσουν η κυβέρνησή του και οι προστάτες της. Αν, και τέτοιοι νόμοι, υπάρχουν πολλοί. Και χειρότεροι. Αλλά υπάρχει και ο νόμος του αδικημένου, ο νόμος του εκμεταλλευόμενου. Σ' αυτόν το νόμο πειθαρχούν οι αγωνιζόμενοι αγρότες. Και προσπερνούν περιφρονητικά τις παρλαπίπες των διάφορων Παπαδόπουλων που αξιοποιούν τα περί ατομικών δικαιωμάτων, προκειμένου να χτυπήσουν τον αγώνα τους.

Διάλογος

"ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΕΣ","νηπιακή πολιτική", "υποκινούμενοι", "καταληψίες", "παράνομοι", "εκβιαστές", αυτά και άλλα πολλά λέει ο Τζουμάκας και στελέχη της κυβέρνησης για τους αγρότες. Κι ο... διάλογος συνεχίζεται!

***

Πάντως γενικώς υπάρχει μια εικόνα αποκλιμάκωσης του αγώνα των αγροτών. Σε διάφορες εφημερίδες, στις τηλεοράσεις, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς... Μόνο σε ένα πεδίο ΔΕΝ υπάρχει αυτή η εικόνα: Στις εθνικές οδούς!

***

Είναι μερικοί εκεί στην κυβέρνηση που απορούνε γιατί ο Τζουμάκας, ενώ έχει συναντηθεί τόσες φορές με τις επιτροπές των αγροτών, δε λύνεται το πρόβλημα. Μήπως - λέμε μήπως - για εκείνη την κασέτα που βάζει μπρος κάθε φορά κι αρχίζει: "Ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει", "η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύει...".

***

Ε, κι "ο δρόμος δεν ανοίγει". Αυτά πάνε πακέτο.

***

ΤΙ σου είναι όμως αυτό το ΚΚΕ. Δε φτάνει που μπορεί και κινητοποιεί όλους τους αγρότες της χώρας, που μπορεί και δημιουργεί έτσι από το πουθενά κινητοποιήσεις σε τόσους κλάδους εργαζομένων, τώρα απέκτησε - σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - και... ουρά τον Εβερτ!

***

Καλώς τον, τον συναγωνιστή!

***

Αραγε το ΠΑΣΟΚ, που είναι και μεγαλύτερο - σύμφωνα με τα εκλογικά ποσοστά - κόμμα, γιατί βρε παιδί μου δεν μπορεί να ελέγξει κανέναν και τίποτα. Δεν μπορεί, κάτι θα φταίει...

***

ΜΕΣΑ στον όλο χαμό, ο Σημίτης πήγε στο Δουβλίνο και θα κάνει - λέει - παρεμβάσεις, θα εξασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της χώρας. Αμα το κάνει... όπως εξασφάλισε το αγροτικό εισόδημα, τα σύνορα θα 'ρθουν κάπου στην Εύβοια.

***

Του συνιστούμε πάντως, πριν εξασφαλίσει τα εθνικά μας συμφέροντα, να φροντίσει πριν να εξασφαλίσει... την επιστροφή του. Με την αγανάκτηση που υπάρχει στον κόσμο, είναι βέβαιος ότι θα λειτουργεί το αεροδρόμιο ή ότι δε θα 'ναι κατειλημμένος ο δρόμος μέχρι του Μαξίμου;

Μαύρη τρύπα στο μυαλό του

"Μαϊμού - αγρότες κομισάριους που παριστάνουν τους ανεξάρτητους" χαρακτηρίζει τους αγρότες των Συντονιστικών Επιτροπών η πασίγνωστη μαυριδερή τρύπα της "Ελευθεροτυπίας" που ακούει στο όνομα Θέμος Αναστασιάδης. Και εγκαλεί το ΚΚΕ ότι "κρύβεται πίσω τους, αντί να λέει ανοιχτά ότι υποκινεί την απεργία". Και για το λόγο αυτό το ΚΚΕ, λέει, "διαπράττει πολιτική αθλιότητα". Τώρα θα μου πείτε πού είναι το "μεμπτόν" σε όλα αυτά που γράφει ο εν λόγω βλαξ; Δεν υπάρχει όντως τίποτα. Γιατί μομφή οι εξεγερμένοι αγρότες, το ΚΚΕ και όσοι τους συμπαραστέκονται και βρίσκονται επικεφαλής του αγώνα, δεν πρόκειται να εισπράξουν από το όντως καλοπληρωμένο - με τρύπα ή χωρίς τρύπα - υπηρετικό προσωπικό των διαφόρων αφεντάδων. Απλά τα γράφουμε για ενημέρωσή του κόσμου. Κυρίως όλων αυτών που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα και όλων αυτών - του 80% - όπως λένε οι δημοσκοπήσεις "τους", οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών, με το νου και την καρδιά τους απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα.

"Παράδοση άνευ όρων"

Το μοναδικό όπλο των αγροτών - όπως άλλωστε και των εργατών, των υπαλλήλων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων - είναι ο αγώνας τους, η ενότητά τους και η αποφασιστικότητά τους. Αυτό το όπλο χρησιμοποιούν με επιλογή εκείνων των μορφών πάλης που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αυτός ο αγώνας, λοιπόν, σήμερα εκφράζεται με δυναμισμό και μαζικότητα στα μπλόκα της οργής. Το να απαντάει ένας πρωθυπουργός, μια κυβέρνηση ότι θα κάνει "διάλογο" αφού σταματήσουν τον αγώνα, αφού φύγουν από τα μπλόκα, είναι σαν να λέει στους αγρότες "παραδοθείτε άνευ όρων". Αλλά παράδοση άνευ όρων γίνεται μόνο από τους ηττημένους. Τέτοιον όρο βάζει μόνον ο νικητής. Ομως ούτε οι αγρότες έχουν ηττηθεί, ούτε οι κυβερνώντες έχουν νικήσει. Οπερ σημαίνει, μηδέν στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, οι οποίοι εμφανίζονται να αγνοούν - ή πολιτεύονται θέλοντας να αγνοούν - βασικούς νόμους της πολιτικής στρατηγικής και τακτικής...

Η "χάρη"

- Μια χάρη

αγρότες σας ζητώ

και θα την περιμένω,

θέλω λίγο

ν' ανοίξετε,

να φύγει

ένα τρένο...

- Ποιο τρένο,

ποια οτομοτρίς,

δώσε, Κωστή,

στοιχεία...

- Να, να περάσει

επιθυμώ

του "Μάαστριχτ

η ταχεία"!

- Τι λες, μωρέ,

τρελάθηκες;

αυτό

δεν είναι χάρη,

αυτοκτονία

μας ζητάς,

και στρίβε,

κατεργάρη!

Ο οίστρος

"Τζουμακίες"

"Ε, τι να κάνουμε, εγώ δεν πέρασα από συγκεκριμένη νεολαία (σ.σ. εννοούσε την ΚΝΕ) για να είμαι ανόητος", είπε προχτές το βράδυ, ο Στ. Τζουμάκας στην εκπομπή "Ενώπιος - Ενωπίω", χάνοντας προφανώς την ψυχραιμία του και επιχειρώντας να συκοφαντήσει ορισμένα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα, που, είναι γνωστό ότι ανήκουν στο ΚΚΕ.

Ποιος είναι, όμως, αυτός, που τολμά να χαρακτηρίσει τους κομμουνιστές ανόητους; Δυστυχώς, για τον υπουργό Γεωργίας είναι εκείνος, ο οποίος έγινε γνωστός και δακτυλοδεικτούμενος στο φοιτητικό χώρο, για τις ανοησίες που έλεγε. Ποιος δε θυμάται, το σλόγκαν που κυκλοφορούσε τότε, στα τελευταία χρόνια της δικτατορίας και στην αρχή της μεταπολίτευσης, στα αμφιθέατρα: "Ασε, ο Στέφανος πάλι τζουμακίες λέει".

Αν και μεγάλωσε ο Στέφανος και έγινε κοτζάμ υπουργός, συνεχίζει να λέει "τζουμακίες"...

Αντιστρέφουν την πραγματικότητα

"Καλά, τ' αφεντικά εκεί στην Αθήνα δεν παίρνουν χαμπάρι τι γίνεται εδώ στη Θεσσαλία;", έλεγαν συνάδελφοι απεσταλμένοι των ΜΜΕ, όταν άκουγαν το βράδυ στα κανάλια και διάβαζαν την επομένη στις εφημερίδες ότι φυλλορροούν και διαλύονται τα μπλόκα. Οι άνθρωποι άλλα έστελναν στις ανταποκρίσεις τους κι άλλα άκουγαν και έβλεπαν να προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Ετρεχαν στα μπλόκα ξανά και ξανά, μετρούσαν συνεχώς τα τρακτέρ και τα έβρισκαν περισσότερα από την προηγούμενη μέρα.

Γνωρίζουν, συνάδελφοι, στην Αθήνα τι γίνεται στη Θεσσαλία. Απλώς πολλά ΜΜΕ, προκειμένου να "περάσουν" τη γραμμή της κυβέρνησης, δε διστάζουν ν' αντιστρέψουν την πραγματικότητα, εκθέτοντας ακόμα και τους ίδιους τους απεσταλμένους τους.

Η μοίρα των προδοτών

Χάρη κάνει η κυβέρνηση στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και συνομιλεί μαζί της, αφού δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο, λέει ο Στ. Τζουμάκας. Κατ' αρχήν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να συνομιλήσει κάτω από την πίεση των τρακτέρ που κατέκλυσαν τις εθνικές οδούς κι όχι από δημοκρατική ευαισθησία.

Αλλά με ποιον άλλο, δηλαδή, θα συζητούσε; Με τον Λιόλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, τον Γιαννακίδη της ΓΕΣΑΣΕ και τον Πίττα της ΣΥΔΑΣΕ, προέδρους των θεσμοθετημένων τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων; Μα, ποιον θα εκπροσωπούσαν αυτοί οι κύριοι, εκτός από τον εαυτό τους; Και σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν εκπροσωπούν τους χιλιάδες αγρότες που, επί 17 μερόνυχτα, στέκονται ακλόνητοι στα μπλόκα του αγώνα, αφού, όχι μόνο λείπουν πάλι από τη μάχη της αγροτιάς για την επιβίωσή της, αλλά και κάνουν ό,τι μπορούν να υπονομεύσουν αυτό τον αγώνα. Αλλωστε "την προδοσία πολλοί ηγάπησαν, τον προδότη ουδείς"...

Περί δημοκρατίας και κοροϊδίας

"... Υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας, που έχουν - ή ακριβέστερα κάποιοι επέλεξαν να έχουν - πλήρη άγνοια του πραγματικού περιεχόμενου αυτών των συζητήσεων και φυσικά των συνεπειών ενδεχόμενης συμφωνίας σας στις επικείμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης... Νομίζουμε, όμως, ότι επειδή τέτοια ζητήματα είναι κρίσιμης εθνικής σημασίας (όπως άλλωστε υπογραμμίστηκε στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, από όλους), με καταλυτικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών αυτής της χώρας, πρέπει κι εσείς να σεβαστείτε το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να πληροφορηθεί επιτέλους ολοκληρωμένα και αντικειμενικά την ουσία της υπογραφείσας Συνθήκης, αλλά και το περιεχόμενο των δρομολογημένων τροποποιήσεών της, ώστε να πει συνολικά τη δική του γνώμη, μέσω ενός εθνικού δημοψηφίσματος... ".

Αυτά σημειώνει - μεταξύ άλλων - σε ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Ανοιχτή επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα δυο μέρες μετά την πρωθυπουργική επίκληση της δημοκρατίας, για να γυρίσουν οι αγρότες στα σπίτια τους και να σταματήσουν τον αποκλεισμό των εθνικών δρόμων. Κάνοντας, έτσι, ακόμη περισσότερο ολοφάνερο και χειροπιαστό τον τυπικό, ανούσιο, υποκριτικό και ιδιοτελή χαρακτήρα των πρωθυπουργικών "δημοκρατικών" κανόνων.

Δημοκρατία, κύριε πρωθυπουργέ, ακόμα και μέσα στα πλαίσια του συστήματος που υπηρετείτε, σημαίνει - πρώτα και κύρια - δικαίωμα γνώμης και έκφρασή της, ιδιαίτερα για θέματα, που θα σφραγίσουν το μέλλον αυτού του τόπου παράλληλα και ταυτόχρονα με την πιο πλατιά, αντικειμενική και ισότιμη ενημέρωση του λαού για τις πραγματικές επιπτώσεις. Ολα τ' άλλα, είναι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", που λέει και ο λαός μας. Η, αλλιώς, σκέτη κοροϊδία...

Η "Εξουσία"... δικαίωσε πανηγυρικά και πάλι χτες τον τίτλο της. Ηταν η μοναδική σχεδόν εφημερίδα - τη συντρόφευαν "Τα Νέα" και η "Αυριανή" - που καθόλου δεν... κατάλαβε τους πραγματικούς λόγους, για τους οποίους το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα τις λίστες των φοροφυγάδων.

Αν ήταν - αν, λέμε... - και κανένας Βαρδινογιάννης στις λίστες, άραγε τι στάση θα κρατούσε..;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ