ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Επισπεύδονται τα έργα εγκατάστασης

Την ώρα που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ταπεινώνουν την Ελλάδα, υποθάλποντας τις επιθετικές ενέργειες των Τούρκων "συμμάχων" μας και επιβάλλουν καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας "με υπερβάλλοντα ζήλο", την πολιτική ραγιαδισμού που ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, προχωρεί σε επίσπευση των διαδικασιών και των έργων εγκατάστασης και γρήγορης λειτουργίας των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα.

Για το Χερσαίο Στρατηγείο που εγκαθίσταται στον Τύρναβο έχουν αποπερατωθεί πολλά έργα υποδομής, ενώ για το Αεροπορικό Στρατηγείο στο Κουτσόχερο,ήδη έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός για την κατασκευή των έργων της λεγόμενης Α Φάσης και το ΓΕΑ έστειλε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εργοληπτικές εταιρίες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι - όπως επισημαίνεται σχετικά - οι εταιρίες που μπορούν να μετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στους ειδικούς καταλόγους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για έργα του ΝΑΤΟ,γεγονός που διαψεύδει έμπρακτα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα έργα αφορούν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και όχι στο ΝΑΤΟ!

Ως νέα καταληκτική ημερομηνία περάτωσης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος - μετά την παράταση που δόθηκε στην προηγούμενη ημερομηνία της 17ης Γενάρη, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εργων Πολεμικής Αεροπορίας - καθορίστηκε η 16η του Φλεβάρη. Η διανομή των τευχών δημοπράτησης θα γίνει από τις 14 μέχρι τις 23 του Απρίλη και τον ερχόμενο Ιούλιο η υποβολή των προσφορών για την τελική επιλογή αναδόχου. Η ολοκλήρωση των έργων έχει καθοριστεί στην ειδική συγγραφή υποχρεώσεων σε 1.200 ημερολογιακές μέρες περίπου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων του Αεροπορικού Στρατηγείου, θα ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δραχμές - τα έργα Α Φάσης που περιλαμβάνουν"κατασκευή του προστατευμένου κτιρίου του Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων", θα κοστίσουν πάνω από 1,2 δισ. δραχμές - και θα χρηματοδοτηθούν, εξ ολοκλήρου από το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην τοποθεσία του Κουτσόχερου που έχει επιλεγεί μετά από πολλές μελέτες για την εγκατάσταση του Στρατηγείου, θα κατασκευαστούν υπόγειο συγκρότημα σηράγγων μήκους ενός χιλιομέτρου, με ωφέλιμη επιφάνεια κεντρικού συγκροτήματος που θα καλύπτει χώρο 10 στρεμμάτων περίπου, όπου θα υπάρχει δύναμη 500 αξιωματικών και πολιτικού προσωπικού. Οι εσωτερικές εγκαταστάσεις θα είναι εξοπλισμένες με προηγμένης τεχνολογίας ηλεκτρονικά συστήματα και εξωτερικά θα υπάρχει γρανιτένια θωράκιση, ώστε να εξασφαλίζεται αντιπυρηνική προστασία.

Να πάρουν θέση

Η εγκατάσταση των Στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα αποσκοπεί στη μετατροπή της Θεσσαλίας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο - όπως είναι το Αβιάνο της Ιταλίας, που χρησιμοποιήθηκε στις επιχειρήσεις κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας- για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Είναι φανερό ότι, παρά την πρόσφατη πολεμική κρίση με την Τουρκία και τη γελοιοποίηση της κυβέρνησης από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του φιλειρηνικού κινήματος και του λαού της Θεσσαλίας, η κυβέρνηση προχωρεί με γοργά βήματα στην οδό της πλήρους υποταγής στους ιμπεριαλιστές. Και θα θέλαμε να ρωτήσουμε και τ' άλλα κόμματα - τη ΝΔ και την"Πολιτική Ανοιξη", που, εσχάτως "ω του θαύματος", εμφανίζονται, ούτε λίγο, ούτε πολύ και ως... αντιιμπεριαλιστικά - ποια είναι τώρα η θέση τους σχετικά με την εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών Στρατηγείων στη Λάρισα. Την απάντησή τους, βεβαίως, έχουν δώσει εδώ και πολύ καιρό και είναι υπέρ της εγκατάστασης. Ποιον Ελληνα, λοιπόν, περιμένουν να πείσουν κι αυτά τα κόμματα μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν μιλάνε για υπερήφανη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και για Εθνική Ανεξαρτησία της χώρας μας;

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πρωτοβουλία ειρήνης

Κάλεσμα προς όλα τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια της χώρας και προς τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συνεδριάσουν, να τοποθετηθούν και να ενημερώσουν το λαό για τη νέα επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργεί ο αμερικάνικος και ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός στην περιοχή μας, απευθύνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι της Αττικής.

Συγκεκριμένα, προτείνουν στους συναδέλφους τους αιρετούς να απαιτήσουν:- Τη λήψη μέτρων που θα απεγκλωβίζουν τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

- Να επιστρέψουν οι ελληνικές δυνάμεις από τη Βοσνία.

- Να παγώσουν, τουλάχιστον, οι σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ.

- Την καταδίκη της στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ για την υπόθαλψη και όξυνση της κρίσης.

Εξηγώντας την πρωτοβουλία τους, οι κομμουνιστές δήμαρχοι τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, ότι "τα τελευταία εικοσιτετράωρα γίναμε μάρτυρες επικίνδυνων εξελίξεων για την ειρήνη στη χώρα μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην ευαίσθητη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου".

"Υπήρξε, συνεχίζουν οι δήμαρχοι, προκλητική και προσχεδιασμένη αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, που είναι κοινά αποδεκτό ότι υποθάλπεται από τις ΗΠΑ, ενθαρρύνεται από το ΝΑΤΟ και γίνεται αποδεκτή από την ΕΕ, με σκοπό την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους και του ρόλου τους ως επιδιαιτητών. Η εθνική κυριαρχία τίθεται υπό την κηδεμονία των ιμπεριαλιστών".

Οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν, ότι όλα τα παραπάνω "αποτελούν απάντηση σε όσους πιστεύουν ακόμη ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, διασφαλίζουν τα εθνικά δικαιώματα των λαών της περιοχής και επιμένουν να κρατούν τη χώρα μας δεμένη στο άρμα τους".

Συνεπώς, "αυτές τις στιγμές είναι όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναδείξει το ρόλο της ως ουσιαστικού παράγοντα εμπέδωσης της ειρήνης, μακριά από εθνικιστικές επιλογές και πάντα στη βάση της διασφάλισης της εδαφικής μας ακεραιότητας".

Οι κομμουνιστές δήμαρχοι επιμένουν σε αυτόν τον διαφορετικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό ρόλο που πρέπει να παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι"μόνο μια τέτοια στάση των αιρετών ανταποκρίνεται στην ιστορία, αλλά και το ουσιαστικό περιεχόμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία των κομμουνιστών δημάρχων, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος δήλωσε στο "Ρ", ότι για μια ακόμη φορά "απευθυνόμαστε στο λαϊκό κίνημα, που αποτελεί πηγή δύναμης και ζωής στον αγώνα για την επιβολή της ειρήνης. Καταγγέλλουμε τον επεκτατισμό της Τουρκίας και τα κόλπα του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όντας αντικειμενικά κοντά στο λαό, έχει υποχρέωση να αντισταθεί πρώτη σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς". Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι και οι δύο αυτοδιοικητικοί βαθμοί και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει, εκτός από αποφάσεις, να προχωρήσουν στη διοργάνωση μαζικών, φιλειρηνικών εκδηλώσεων.

Το κάλεσμα υπογράφουν οι δήμαρχοι: Π. Βακαλόπουλος Ταύρου, Γ. Γιώγος Πετρούπολης, Κ. Κορτζίδης Ελληνικού, Κ. Λιάρος Ζεφυρίου, Γ. Πατσιλινάκος Περάματος, Ν. Ρογκάκος Βύρωνα και Χρ. Σκαμάκης Λυκόβρυσης.

  • Την έντονη διαμαρτυρία τους για την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στη Βοσνία, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Ειρήνης και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) Ηλιούπολης.
ΟΧΙ στην πολιτική της υποτέλειας

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις μαζικών φορέων για την υποταγή της κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις

Ψηφίσματα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και της υποταγής της κυβέρνησης σε αυτά, συνεχίζουν να εκδίδουν δεκάδες φορείς και συνδικάτα.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου τονίζει, ότι με την πρόκληση στο Αιγαίο αποκαλύπτεται μία καλά οργανωμένη ενέργεια, με την οποία εξυπηρετούνται στόχοι των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ στην περιοχή για την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων, καθώς και κύκλων μέσα στην Τουρκία. Το Εργατικό Κέντρο καλεί την κυβέρνηση να απεμπλακεί άμεσα από τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, προασπίζοντας την εθνική ανεξαρτησία της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή. Ζητάει δε την άμεση αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από το "σώμα ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, το κλείσιμο των ξένων βάσεων και την αποχώρησή μας από το ΝΑΤΟ και την εφαρμογή μιας πολιτικής ειρήνης και φιλίας με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνιών Αθηνών καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το εκστρατευτικό σώμα από τη Βοσνία, γιατί "δεν εξυπηρετείται η ειρήνη, αλλά αντίθετα πηγάζουν σοβαροί κίνδυνοι στα πλαίσια της συμμετοχής της στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ και δημιουργείται ο κίνδυνος να δεχτούμε τις συνέπειες μιας γενικότερης στρατιωτικής σύγκρουσης στα Βαλκάνια.

Η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου καταγγέλλει "την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και το ΝΑΤΟ να επιβάλλουν σενάρια που είναι επικίνδυνα για το λαό". Οι οικοδόμοι καλούν την κυβέρνηση να απεμπλακεί η χώρα μας από τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και να αναπτυχθεί μία πολιτική ειρήνης και φιλίας με τους λαούς των Βαλκανίων και τον τουρκικό λαό, γιατί "οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και πρέπει να αντισταθούν αποφασιστικά σε κάθε πολεμοχαρή και εθνικιστική φωνή, από όπου και να προέρχεται".

Ανακοίνωση σε ανάλογο πνεύμα εξέδωσε και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας με ανακοίνωσή της καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκφράζεται με τις αβάσιμες και άνομες επεκτατικές αξιώσεις της στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων του Αιγαίου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΟΛΟΥ
Απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά

Στον απόηχο των γεγονότων των τελευταίων ημερών η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου έκοψε την πίτα της παρουσία εκπροσώπων μαζικών φορέων και πολλών φίλων της ειρήνης.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της επιτροπής Ρούσσης Χάρης ο οποίος επεσήμανε τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφασή της να στείλει Ελληνες στρατιώτες στη Βοσνία και απαίτησε την άμεση επιστροφή τους. Τόνισε ότι η ενέργεια αυτή βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο τους στρατιώτες μας που πήγαν στη Βοσνία αλλά εμπλέκει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, στην περιοχή της Βαλκανικής και της Μεσογείου. Κατήγγειλε τη γαλλική κυβέρνηση που πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική δοκιμή αγνοώντας τις αντιδράσεις όχι μόνο των κυβερνήσεων και των λαών του Νότιου Ειρηνικού, αλλά και τη διεθνή κατακραυγή, επαναφέροντας τον πυρηνικό τρόμο.

Τέλος, ευχήθηκε το 1996 να είναι ένας χρόνος μεγαλύτερης και ισχυρότερης παρουσίας του κινήματος ειρήνης που θα απαιτεί: Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, καμία συμμετοχή της χώρας μας στο στρατό κατοχής που στέλνει το ΝΑΤΟ στη Βοσνία, επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που έχουν σταλεί στη Βοσνία, όχι στους εξοπλισμούς και τις πυρηνικές δοκιμές, αγώνας κατά της φτώχειας, της ανεργίας, του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Η Επιτροπή Ειρήνης Καισαριανής και το παράρτημα Εθνικής Αντίστασης του ίδιου δήμου με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έκανε στην πρόσφατη κρίση του Αιγαίου και καλούν τον λαό να συσπειρωθεί στο κίνημα ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ