Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Επισπεύδονται τα έργα εγκατάστασης

Την ώρα που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ταπεινώνουν την Ελλάδα, υποθάλποντας τις επιθετικές ενέργειες των Τούρκων "συμμάχων" μας και επιβάλλουν καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας "με υπερβάλλοντα ζήλο", την πολιτική ραγιαδισμού που ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, προχωρεί σε επίσπευση των διαδικασιών και των έργων εγκατάστασης και γρήγορης λειτουργίας των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα.

Για το Χερσαίο Στρατηγείο που εγκαθίσταται στον Τύρναβο έχουν αποπερατωθεί πολλά έργα υποδομής, ενώ για το Αεροπορικό Στρατηγείο στο Κουτσόχερο,ήδη έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός για την κατασκευή των έργων της λεγόμενης Α Φάσης και το ΓΕΑ έστειλε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εργοληπτικές εταιρίες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι - όπως επισημαίνεται σχετικά - οι εταιρίες που μπορούν να μετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στους ειδικούς καταλόγους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για έργα του ΝΑΤΟ,γεγονός που διαψεύδει έμπρακτα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα έργα αφορούν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και όχι στο ΝΑΤΟ!

Ως νέα καταληκτική ημερομηνία περάτωσης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος - μετά την παράταση που δόθηκε στην προηγούμενη ημερομηνία της 17ης Γενάρη, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εργων Πολεμικής Αεροπορίας - καθορίστηκε η 16η του Φλεβάρη. Η διανομή των τευχών δημοπράτησης θα γίνει από τις 14 μέχρι τις 23 του Απρίλη και τον ερχόμενο Ιούλιο η υποβολή των προσφορών για την τελική επιλογή αναδόχου. Η ολοκλήρωση των έργων έχει καθοριστεί στην ειδική συγγραφή υποχρεώσεων σε 1.200 ημερολογιακές μέρες περίπου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων του Αεροπορικού Στρατηγείου, θα ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δραχμές - τα έργα Α Φάσης που περιλαμβάνουν"κατασκευή του προστατευμένου κτιρίου του Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων", θα κοστίσουν πάνω από 1,2 δισ. δραχμές - και θα χρηματοδοτηθούν, εξ ολοκλήρου από το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην τοποθεσία του Κουτσόχερου που έχει επιλεγεί μετά από πολλές μελέτες για την εγκατάσταση του Στρατηγείου, θα κατασκευαστούν υπόγειο συγκρότημα σηράγγων μήκους ενός χιλιομέτρου, με ωφέλιμη επιφάνεια κεντρικού συγκροτήματος που θα καλύπτει χώρο 10 στρεμμάτων περίπου, όπου θα υπάρχει δύναμη 500 αξιωματικών και πολιτικού προσωπικού. Οι εσωτερικές εγκαταστάσεις θα είναι εξοπλισμένες με προηγμένης τεχνολογίας ηλεκτρονικά συστήματα και εξωτερικά θα υπάρχει γρανιτένια θωράκιση, ώστε να εξασφαλίζεται αντιπυρηνική προστασία.

Να πάρουν θέση

Η εγκατάσταση των Στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα αποσκοπεί στη μετατροπή της Θεσσαλίας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο - όπως είναι το Αβιάνο της Ιταλίας, που χρησιμοποιήθηκε στις επιχειρήσεις κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας- για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Είναι φανερό ότι, παρά την πρόσφατη πολεμική κρίση με την Τουρκία και τη γελοιοποίηση της κυβέρνησης από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του φιλειρηνικού κινήματος και του λαού της Θεσσαλίας, η κυβέρνηση προχωρεί με γοργά βήματα στην οδό της πλήρους υποταγής στους ιμπεριαλιστές. Και θα θέλαμε να ρωτήσουμε και τ' άλλα κόμματα - τη ΝΔ και την"Πολιτική Ανοιξη", που, εσχάτως "ω του θαύματος", εμφανίζονται, ούτε λίγο, ούτε πολύ και ως... αντιιμπεριαλιστικά - ποια είναι τώρα η θέση τους σχετικά με την εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών Στρατηγείων στη Λάρισα. Την απάντησή τους, βεβαίως, έχουν δώσει εδώ και πολύ καιρό και είναι υπέρ της εγκατάστασης. Ποιον Ελληνα, λοιπόν, περιμένουν να πείσουν κι αυτά τα κόμματα μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν μιλάνε για υπερήφανη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και για Εθνική Ανεξαρτησία της χώρας μας;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ