Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πρωτοβουλία ειρήνης

Κάλεσμα προς όλα τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια της χώρας και προς τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συνεδριάσουν, να τοποθετηθούν και να ενημερώσουν το λαό για τη νέα επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργεί ο αμερικάνικος και ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός στην περιοχή μας, απευθύνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι της Αττικής.

Συγκεκριμένα, προτείνουν στους συναδέλφους τους αιρετούς να απαιτήσουν:- Τη λήψη μέτρων που θα απεγκλωβίζουν τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

- Να επιστρέψουν οι ελληνικές δυνάμεις από τη Βοσνία.

- Να παγώσουν, τουλάχιστον, οι σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ.

- Την καταδίκη της στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ για την υπόθαλψη και όξυνση της κρίσης.

Εξηγώντας την πρωτοβουλία τους, οι κομμουνιστές δήμαρχοι τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, ότι "τα τελευταία εικοσιτετράωρα γίναμε μάρτυρες επικίνδυνων εξελίξεων για την ειρήνη στη χώρα μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην ευαίσθητη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου".

"Υπήρξε, συνεχίζουν οι δήμαρχοι, προκλητική και προσχεδιασμένη αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, που είναι κοινά αποδεκτό ότι υποθάλπεται από τις ΗΠΑ, ενθαρρύνεται από το ΝΑΤΟ και γίνεται αποδεκτή από την ΕΕ, με σκοπό την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους και του ρόλου τους ως επιδιαιτητών. Η εθνική κυριαρχία τίθεται υπό την κηδεμονία των ιμπεριαλιστών".

Οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν, ότι όλα τα παραπάνω "αποτελούν απάντηση σε όσους πιστεύουν ακόμη ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, διασφαλίζουν τα εθνικά δικαιώματα των λαών της περιοχής και επιμένουν να κρατούν τη χώρα μας δεμένη στο άρμα τους".

Συνεπώς, "αυτές τις στιγμές είναι όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναδείξει το ρόλο της ως ουσιαστικού παράγοντα εμπέδωσης της ειρήνης, μακριά από εθνικιστικές επιλογές και πάντα στη βάση της διασφάλισης της εδαφικής μας ακεραιότητας".

Οι κομμουνιστές δήμαρχοι επιμένουν σε αυτόν τον διαφορετικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό ρόλο που πρέπει να παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι"μόνο μια τέτοια στάση των αιρετών ανταποκρίνεται στην ιστορία, αλλά και το ουσιαστικό περιεχόμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία των κομμουνιστών δημάρχων, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος δήλωσε στο "Ρ", ότι για μια ακόμη φορά "απευθυνόμαστε στο λαϊκό κίνημα, που αποτελεί πηγή δύναμης και ζωής στον αγώνα για την επιβολή της ειρήνης. Καταγγέλλουμε τον επεκτατισμό της Τουρκίας και τα κόλπα του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όντας αντικειμενικά κοντά στο λαό, έχει υποχρέωση να αντισταθεί πρώτη σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς". Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι και οι δύο αυτοδιοικητικοί βαθμοί και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει, εκτός από αποφάσεις, να προχωρήσουν στη διοργάνωση μαζικών, φιλειρηνικών εκδηλώσεων.

Το κάλεσμα υπογράφουν οι δήμαρχοι: Π. Βακαλόπουλος Ταύρου, Γ. Γιώγος Πετρούπολης, Κ. Κορτζίδης Ελληνικού, Κ. Λιάρος Ζεφυρίου, Γ. Πατσιλινάκος Περάματος, Ν. Ρογκάκος Βύρωνα και Χρ. Σκαμάκης Λυκόβρυσης.

  • Την έντονη διαμαρτυρία τους για την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στη Βοσνία, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Ειρήνης και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) Ηλιούπολης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ