ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΣΕ ΒΟΛΟΥ
Ανησυχητική καθυστέρηση

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και Γεράσιμος Αραβανής

Η καθυστέρηση της απαραίτητης επισκευής στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στο Βόλο και τα προβλήματα με την επιτροπή μελέτης για την προοπτική γραμμής Βόλου - Παλαιοφαρσάλων - Βελεστίνου, καθώς και διάφορες ανάγκες σε τροχαίο υλικό στο θεσσαλικό σιδηρόδρομο, έχουν ανησυχήσει τους φορείς της Μαγνησίας και τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο.

Για τα προβλήματα αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και Γεράσιμος Αραβανής κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι παρά τις υποσχέσεις των υπουργών και της Διοίκησης του ΟΣΕ δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα τα 100 εκατομμύρια που χρειάζονται για τις επισκευές του εργοστασίου στο Βόλο. Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση των 800 εκατομμυρίων για την κατασκευή του σύγχρονου εργοστασίου.Προβλήματα και ερωτηματικά επισημαίνουν οι δύο βουλευτές υπάρχουν και για τη νεοσύστατη επιτροπή μελέτης της προοπτικής της γραμμής Βόλου - Παλαιοφαρσάλων.

Επιμέρους προβλήματα υπάρχουν και με το τροχαίο υλικό στη γραμμή Βόλου - Καλαμπάκας της οποίας υπονομεύεται η προοπτική της από την αδιαφορία των υπευθύνων. Στη γραμμή Βόλου - Λάρισας υπάρχουν ανάλογα προβλήματα με το τροχαίο υλικό ενώ το INTERCITY, δεν καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ερωτούν τον υπουργό:

Τι πρόγραμμα χρηματοδότησης υπάρχει για το εργοστάσιο του Βόλου (για επισκευές και για καινούριο εργοστάσιο) και ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Εάν στα αναφερόμενα 10,2 δισ. (σ.σ. τα είχε υποσχεθεί ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών) περιλαμβάνονται κονδύλια για τη γραμμή Βόλου - Παλαιοφαρσάλων και πόσα. Επίσης αν οι συσταθείσες επιτροπές θα ολοκληρώσουν το έργο τους στις δεσμευτικές προθεσμίες που καθορίστηκαν και αν θα καλούνται εκπρόσωποι των εργαζομένων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, τι μέτρα θα πάρουν για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες σε τροχαίο υλικό, πέρα από τις υποσχέσεις για αγορά καινούριου μετά το 1997.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο πόδι ξανά οι αγρότες

Στις 19 Φλεβάρη, το συλλαλητήριο

Συλλαλητήριο, στις 19 Φλεβάρη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες του νομού. Αυτό αποφασίστηκε σε παννομαρχιακή σύσκεψη, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων, της Ενωσης Συνεταιρισμών, της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και του ΓΕΩΤΕΕ. Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος και οι κτηνοτρόφοι του νομού, που προχτές πραγματοποίησαν μαζική και δυναμική κινητοποίηση στην Ελασσόνα.

Οπως τόνισε στη σύσκεψη ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, η κινητοποίηση των αγροτών θα έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα προς την κυβέρνηση και το νέο υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,δηλώνοντας την αποφασιστικότητα της αγροτιάς να κλιμακώσει την πάλη της, αν κι αυτή τη φορά δε δρομολογηθούν άμεσες και συγκεκριμένες λύσεις στα οξυμένα προβλήματά της.

Για την καλύτερη προετοιμασία κι επιτυχία του συλλαλητηρίου, αποφασίστηκε να γίνουν συσκέψεις στις επαρχίες του νομού και στις 19 μέρες που απομένουν μέχρι τη μέρα της κινητοποίησης, τα στελέχη της Ομοσπονδίας θα περιοδεύσουν σ' όλα τα χωριά για να ενημερώσουν τους αγρότες.

Στην παννομαρχιακή σύσκεψη αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος, που αφορούσε στην εκτίμηση των αποτελεσμάτων των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων της αγροτιάς κατά το 1995 και τονίστηκε πως μόνο η συνέχιση της πάλης και το 1996 μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα. Ο Γ. Παττάκης υπογράμμισε ότι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ, οδηγούν σχεδόν με βεβαιότητα την ελληνική γεωργία στην καταστροφή. Αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βαμβακιού, δημητριακών, οπωροκηπευτικών κ.ά., τονίζοντας ότι αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά θα ξεκληριστούν.

  • Στο μεταξύ, στα Τρίκαλα,συνεχίζονται και εντείνονται οι προετοιμασίες και οι ενημερωτικές συσκέψεις σε επαρχιακές πόλεις και χωριά του νομού, για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, στις 19 Φλεβάρη, στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου", με αγροτικά μηχανήματα, που θ' αποκλείσουν συμβολικά το κέντρο της πόλης.
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Γενική κατακραυγή

Δημοτικοί σύμβουλοι, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς ζητούν με κοινή προσφυγή τους στο ΣτΕ να σταματήσει το έγκλημα

Δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτιστικοί και επιστημονικοί φορείς έκαναν και πάλι προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Προεδρικού Διατάγματος Λαλιώτη, που δίνει το "πράσινο φως" στον Λαμπράκη να κατασκευάσει υπόγειο γκαράζ, "πολιτιστικά" κέντρα, εστιατόριο κτλ., καταστρέφοντας ολοκληρωτικά το χώρο του Πάρκου Ελευθερίας. Στην προσφυγή τους ζητάνε να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα Λαλιώτη ως παράνομο, καθώς και η πράξη του νομάρχη Αθήνας, με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Ορων (ΠΜΟ).

Η προσφυγή στο ΣτΕ έγινε από τους δημοτικούς συμβούλους Λεωνίδα Αυδή, Αννα Φιλίνη και Μαρίνα Δίζη, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο "Λυκαβηττός", την Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων, το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών, την οργάνωση Αττική - Περιβάλλον SOS, το Οικολογικό Ινστιτούτο Ελλάδας, τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο "Αρδηττός", την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-'74, καθώς επίσης από αρχιτέκτονες και πολεοδόμους.

Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι ο χώρος του Πάρκου Ελευθερίας είναι ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στη γύρω περιοχή. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η κατασκευή του συνεδριακού και του "πολιτιστικού" κέντρου, έχει ως βασικό σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση. Από το έργο αυτό, όπως πρώτος αποκάλυψε ο "Ρ", αναμένεται ότι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 20 εκατομμύρια ECU.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν ξέρει τίποτα, λέει...

Την ουρά του απ' έξω προσπάθησε να βγάλει ο δήμαρχος Αθηναίων σε ό,τι αφορά στις απολύσεις δημοσιογράφων από το δημοτικό σταθμό της πόλης. Ο Δ. Αβραμόπουλος ισχυρίζεται ότι δεν έχει σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο σταθμό, παραβλέποντας ότι ο ίδιος είναι πρόεδρος στο ΔΣ του"Αθήνα 9,84".

Αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ συναντήθηκε με τον Δ. Αβραμόπουλο, προκειμένου να του ζητήσει την ανάκληση των πρόσφατων απολύσεων 6 δημοσιογράφων από το σταθμό. Ο δήμαρχος όμως, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις αποστάσεις από το γεγονός και να μη διαταράξει τις καλές σχέσεις που επιδιώκει με τους ανθρώπους τους Τύπου, υποστήριξε ότι ο σταθμός είναι ανεξάρτητος από τη δημοτική αρχή. Οτι αυτός δεν έχει σχέση με το σταθμό και τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Διοικητικό του Συμβούλιο, άρα και τις απολύσεις. Και αυτό ενώ είναι πρόεδρος του ΔΣ.

Η δημοτική αρχή αρκέστηκε να πει στους εκπροσώπους της Ενωσης Συντακτών ότι θα φέρει για συζήτηση το αίτημά τους, για επαναπρόσληψη των απολυμένων, στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του ΔΣ. Μέλη της αντιπροσωπείας πάντως, μιλώντας στο "Ρ", παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης και το αν οι απολυμένοι θα επαναπροσληφθούν και δήλωσαν ότι η Ενωση αναμένει τις εξελίξεις, για να ρυθμίσει τη θέση της στη συνέχεια.

Τους παλιούς συντρόφους τους που πρώτοι έστησαν τις ΚΟΒ στην περιοχή

Τους παλιούς συντρόφους τους, που πρώτοι έστησαν τις ΚΟΒ στην περιοχή τους, τίμησαν οι κομμουνιστές της Αντίκυρας και του Διστόμου και υποσχέθηκαν συνέχεια και συνέπεια στην εκδήλωση για τα 77χρονα του ΚΚΕ

Ενα ρουμελιώτικο γλέντι για το ΚΚΕ

Ηταν μια συνάντηση ψυχής και μνήμης. Υπόσχεσης για συνέχεια. Ηταν η εκδήλωση για το γιορτασμό των 77 χρόνων του ΚΚΕ, που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις της Αντίκυρας, της ΠΕΣΙΝΕ και του Διστόμου, στην Αντίκυρα, με τη συμμετοχή πολλών μελών και φίλων του Κόμματος.

Η "απόδοση τιμής στους πρωτεργάτες της δημιουργίας των ΚΟΒ" στην περιοχή, έγινε από τον γραμματέα της ΚΟΒ Αντίκυρας - ΠΕΣΙΝΕ Σ. Καλέα, στο χαιρετισμό του. "Ημασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Δε μας αφορούν οι επιλογές για προσωπικό βόλεμα και αποστράτευση", είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του. Φράσεις, που συνοδεύτηκαν από ένα θερμό χειροκρότημα των παραβρισκομένων, δείγμα της αποφασιστικότητας, να πάνε κόντρα στη "μόδα" των καιρών που επιβάλλει τον ατομισμό.

Κάλεσμα να διδαχθούμε από τους παλιούς αγωνιστές, τους πρώτους που έβαλαν το λιθαράκι τους και πίστεψαν στα ιδανικά του ΚΚΕ, απηύθυνε και ο γραμματέας της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ Λ. Γκούνης, στην αρχή της ομιλίας του. Ο γραμματέας της ΝΕ μίλησε για τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, τονίζοντας την καταλυτική επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης στο ξεκίνημά του. Στην ομιλία του, πέρασαν σαν ταινία οι αγώνες για το οχτάωρο, για την ασφάλιση, για τις κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας σε όλα τα επίπεδα, η Εθνική Αντίσταση, ο Δημοκρατικός Στρατός, η αντιδικτατορική πάλη. Αγώνες που γεννήθηκαν, στηρίχτηκαν, καθοδηγήθηκαν από το ΚΚΕ και βάφτηκαν με το αίμα των μελών και των στελεχών του.

Μετά την ομιλία, οι κομμουνιστές της Αντίκυρας και του Διστόμου γλέντησαν για το Κόμμα τους με ρουμελιώτικο κέφι και κουβέντα, με μεζέδες και κρασί.

Η κινητοποίηση των αγροτών θα έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα προς την κυβέρνηση και το νέο υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ