ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο Γ. Ζιουγκάνοφ κοινός υποψήφιος

Απόφαση της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ για τις προεδρικές εκλογές

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η Πολιτική Εκτελεστική Επιτροπή (ΠΕΕ) του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, στη συνεδρίασή της στις 31 Γενάρη, στην οποία πήραν μέρος οι ηγέτες των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσίας, του Καζαχστάν, της Λευκορωσίας, του Τατζικιστάν, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Γεωργίας, της Κιργισίας, της Υπερδνειστερίας, της Μολδαβίας, του Ουζμπεκιστάν, της Αμπχαζίας και του Αζερμπαϊτζάν, εξέτασε τα αποτελέσματα των εκλογών για την Κρατική Δούμα της Ρωσίας και τα καθήκοντα των κομμουνιστικών κομμάτων για τη δημιουργία, ενόψει των προεδρικών εκλογών, συνασπισμού των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων και τη συνένωση των κομμουνιστικών κομμάτων και οργανώσεων της Ρωσίας. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν, παρουσίασε την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την Κρατική Δούμα, οι οποίες έδειξαν ότι η κοινωνία είναι στο έπακρο διασπασμένη. Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων αποφάνθηκε υπέρ των κομμουνιστών, των λαϊκοπατριωτικών και εθνικιστικών δυνάμεων, ένα τρίτο υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων κι ένα τρίτο δε συμμετείχε καθόλου στις εκλογές. Ποια μπορεί να είναι η διάταξη των δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές; Αν ενωθεί το κομμουνιστικό, πατριωτικό και εθνικιστικό εκλογικό σώμα, τότε αυτή η ομάδα συγκεντρώνει 35.000.000 ψηφοφόρους. Για να νικήσουν στον πρώτο κιόλας γύρο, απαιτούνται 34.000.000 ψήφοι. Υπάρχει, δηλαδή, τώρα η πιθανότητα, ενώνοντας τις δυνάμεις, να ανατραπεί το αντιλαϊκό καθεστώς με ειρηνικό δρόμο. Μόνος του κανένας ηγέτης, ακόμα και του μεγαλύτερου στη Ρωσία Κομμουνιστικού Κόμματος, δε θα μπορέσει να νικήσει.

Ο Σένιν, καλώντας τα μέλη της Πολιτικής Εκτελεστικής Επιτροπής να υιοθετήσουν το προτεινόμενο Σχέδιο Δήλωσης και να υποστηρίξουν την απόφαση της Ολομέλειας του Γενάρη 1996 της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας για την υποψηφιότητα του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, για το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρόβαλε ένα σοβαρό επιχείρημα: "Αντικειμενικά, όσα τσουχτερά λόγια κι αν εκτοξεύσαμε ενάντια σ' αυτό το κόμμα, όσο κι αν επικρίναμε τις άλφα ή δείνα τακτικές ενέργειες ή ιδεολογικές διαφορές του, το ΚΚΡΟ έχει 15.000.000 ψήφους από τα 22.000.000 ολόκληρου του κομμουνιστικού εκλογικού σώματος. Πρέπει ή δεν πρέπει να ακούσουμε αυτή τη δύναμη;".

Τα μέλη της ΠΕΕ συμφώνησαν με τον Σένιν ότι στις προεδρικές εκλογές οφείλουν να πάνε σε ενιαίο συνασπισμό όλοι όσοι δε δέχονται το σημερινό καθεστώς. Επισήμαναν την τρομερή εικόνα της λαϊκής τραγωδίας, της εξαθλίωσης, της διάλυσης της οικονομίας και έλλειψης προοπτικής για το μέλλον. Τόνισαν ότι μοναδική διέξοδος είναι η αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσία, η επιστροφή στο σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης και η ανασύσταση της ενιαίας Σοβιετικής Ενωσης. Συμφώνησαν στο ότι, αναμφίβολα, πρέπει να υποστηριχτεί η υποψηφιότητα του Ζιουγκάνοφ, ως ηγέτη του κόμματος που είχε τη μεγαλύτερη υποστήριξη των ψηφοφόρων στις εκλογές στις 17 Δεκέμβρη 1995 για την Κρατική Δούμα. Η Δήλωση της ΠΕΕ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Κατά, ψήφισε μόνο ένα μέλος της ΠΕΕ - ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, Βίκτορ Τιούλκιν. Ενημέρωσε τους συντρόφους ότι η πρόσφατη Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ πήρε την απόφαση "Για την τακτική του κόμματος στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών". Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις με τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με θέμα τη συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία σε ενιαίο μέτωπο και την υποστήριξη ενός υποψηφίου με βάση τις 5 αρχές του ΚΕΚΡ. Ο Τιούλκιν επέμεινε ότι πρέπει πρώτα να γίνουν διαπραγματεύσεις για όλα τα ζητήματα και την κοινή υποψηφιότητα. Δεν αποκλείει αυτός ο υποψήφιος να είναι ο Ζιουγκάνοφ, αλλά πρέπει να γίνει ύστερα από διαπραγματεύσεις, και όχι να επιβληθεί από τα "πάνω". Διαφορετικά, γιατί να γίνουν οι διαπραγματεύσεις; Ο Τιούλκιν είπε, επίσης, ότι, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, στις σχέσεις του με το ΚΚΡΟ, το ΚΕΚΡ έχει σαν γνώμονα ότι η στάση της ηγεσίας αυτού του κόμματος δεν είναι συνεπής κομμουνιστική, κλίνει προς το σοσιαλρεφορμισμό και το συμβιβασμό με το εγκαθιδρυμένο αστικό σύστημα. Γι' αυτό, το ΚΕΚΡ θέτει ως στόχο του να στρέψει τις θέσεις της ηγεσίας αυτού του κόμματος προς την κομμουνιστική κατεύθυνση.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Σένιν: Ναι, είπε, υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε ενιαίο συνασπισμό και με κοινό υποψήφιο. Ο υποψήφιος θα δώσει ορισμένες εγγυήσεις στις πλευρές. Η Δήλωση για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ζιουγκάνοφ έγινε δεκτή. Η ΠΕΕ του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ με το ντοκουμέντο αυτό υποστηρίζει την επιδίωξη των Ρώσων κομμουνιστών για οργανωτική συνένωση, για τη δημιουργία ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας και προτείνει να εξεταστεί αυτό το ζήτημα στις επικείμενες Συνδιασκέψεις, Ολομέλειες των ΚΕ των Κομμουνιστικών Κομμάτων και να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Την απέρριψε... ο Γιλμάζ

Η Τ. Τσιλέρ εγκατέλειψε τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Εχασε την ευκαιρία η Τανσού Τσιλέρ να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού ο Μεσούτ Γιλμάζ απέρριψε με κάθε άλλο παρά κομψό τρόπο την τελευταία πρότασή της και σήμερα αναμένεται να παραδώσει την εντολή στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Η αρχηγός του Κόμματος του Ορθού Δρόμου πρέπει να αισθάνθηκε σαν να προσέκρουσε σε τοίχο, όταν χτες έπαιξε το τελευταίο της χαρτί - τουλάχιστον στην παρούσα φάση - στη συνάντησή της με τον ομόλογό της του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας. Μετά τη συνάντηση, η Τσιλέρ δήλωσε κατηφής ότι "ο Γιλμάζ απορρίπτει τις προτάσεις μου, χωρίς να χρειάζεται να τις θέσει προς συζήτηση στα όργανα του κόμματός του". Και πρόσθεσε ότι παραιτείται της προσπάθειας να σχηματίσει κυβέρνηση...

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντησή των δύο ηγετών των δύο κομμάτων της παραδοσιακής Δεξιάς, υπήρξε αρκούντως εριστικός: "Οι προτάσεις (της Τσιλέρ) δεν περιείχαν τίποτε καινούριο, διότι προέβλεπαν την παραμονή της ιδίας στην πρωθυπουργία, στο άμεσο μέλλον", είπε, για να συμπληρώσει ότι κάλεσε την Τσιλέρ να καταθέσει την εντολή "σήμερα (χτες) κιόλας", αφού "εξαιτίας της η Τουρκία έχασε ήδη 16 ημέρες".

Ο επίδοξος ηγέτης ολόκληρης της τουρκικής Δεξιάς ήταν αναμενόμενο να αντιδράσει κατ' αυτόν τον τρόπο, καθώς η Τσιλέρ απειλεί τις φιλοδοξίες του αυτές (πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν ότι ο θεωρούμενος ως "διάδοχος του Οζάλ" θεωρεί την αρχηγεσία στον πολιτικό του χώρο, κάτι που δικαιωματικά του ανήκει) και αφ' ετέρου ανυπομονεί να παραλάβει την εντολή, για να μπορέσει να προωθηθεί στον πολυπόθητο πρωθυπουργικό θώκο...

Η Τανσού Τσιλέρ κατηγόρησε τον Γιλμάζ ότι απέρριψε τις προτάσεις της επειδή σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση από κοινού με τον ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν. Ενδεχόμενο που η ίδια απέρριψε μετά βδελυγμίας.

Αν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες της Τσιλέρ μένει να το δούμε, την ερχόμενη βδομάδα, οπότε και ο Γιλμάζ θα καταστεί ο εντολοδόχος...

Ευνοϊκότερο κλίμα για τις επενδύσεις

Συνέντευξη του Γ. Ζιουγκάνοφ στο "Ρόιτερ"

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 16 Ιούνη, δήλωσε σε συνέντευξη στο "Ρόιτερ" από το Νταβός, ότι δε θα υπάρξει επιστροφή στο μονοπώλιο του κράτους στην οικονομία. Ο Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι μετέχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός για να διαβεβαιώσει τους επιχειρηματίες και οικονομικούς κύκλους του εξωτερικού ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα δημιουργήσει ευνοϊκότερο κλίμα για τις επενδύσεις στη Ρωσία. Ο Ζιουγκάνοφ κατέστησε σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις μεικτές κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στην εξωτερική πολιτική το ΚΚΡΟ επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Δύση και τις ΗΠΑ. "Αναγνωρίζουμε το ρόλο και τη θέση των ΗΠΑ στο σύγχρονο κόσμο και γνωρίζουμε ότι μια καλή, σταθερή και μακροπρόθεσμη σχέση μαζί τους και με άλλες δυτικές χώρες είναι προς το συμφέρον μας", είπε και πρόσθεσε ότι η "Δύση πρέπει να είναι απόλυτα ήσυχη απ' αυτή την άποψη, διότι μια πολιτική αντιπαράθεσης δεν μπορεί να ωφελήσει κανέναν, καθώς οδεύουμε προς τον 21ο αιώνα". Ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε, επίσης, ότι υπό την ηγεσία του Μπορίς Γιέλτσιν η Ρωσία βρίσκεται σε αδιέξοδο, πράγμα που, όπως ανέφερε, το "διαπιστώνει ιδιαίτερα έντονα η διεθνείς επιχειρηματική κοινότητα".

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, (βουλευτής του ΚΚΡΟ) σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα κλίμα συνεργασίας με την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Κάτω Βουλή. Ο Γιέλτσιν ζήτησε από τη Δούμα να παραμερίσει τις κομματικές σκοπιμότητες και να λειτουργήσει ως νομοθετικό Σώμα. Παρατηρητές αμφιβάλλουν, όμως, αν ο ίδιος ο Γιέλτσιν θα αφήσει την Κάτω Βουλή να ασχοληθεί με το νομοθετικό έργο, έχοντας υπόψη τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του απέναντί της.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ για το αξίωμα του προέδ

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις κυβέρνησης - ισλαμιστών

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Επιδεινώνεται η κατάσταση στο Τατζικιστάν, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν στις 31 Γενάρη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και ενόπλους ισλαμιστές της αντιπολίτευσης στην περιοχή Ταβιλντάρια (Παμίρ). Σκοτώθηκαν ή αγνοούνται 100 στρατιωτικοί των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Εμομαλί Ραχμόνοφ, δήλωσε ότι "εξωτερικές δυνάμεις ενδιαφέρονται για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης, που σαν αποτέλεσμά της η Δημοκρατία του Τατζικιστάν μπορεί να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη του κόσμου".

Ο Πρόεδρος Ραχμόνοφ, μιλώντας στους βουλευτές του Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι θα ζητήσει την παραίτηση κάποιων κυβερνητικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Αμύνης, του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

"Η ασφάλεια του κράτους διακυβεύεται, και είμαι έτοιμος να κάνω ότι χρειάζεται για να εκπληρώσω τα προεδρικά μου καθήκοντα - να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα και να λυθούν όλα τα προβλήματα με πολιτικά μέσα", δήλωσε ο Ραχμόνοφ.

Τα τελευταία χρόνια, ως γνωστόν, οι Τατζίκοι ισλαμιστές, με τη βοήθεια Αφγανών Μουζαχεντίν, πραγματοποιούν επιδρομές από τα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν. Νεότερες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι ένοπλοι Τατζίκοι ισλαμιστές κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα της χώρας Ντουσανμπέ. Η όξυνση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει στη ματαίωση των διαπραγματεύσεων της τατζικικής κυβέρνησης με την αντιπολίτευση του "Κινήματος Ισλαμικής Αναγέννησης του Τατζικιστάν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ