ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκλογικό κλίμα με πολλά σκάνδαλα

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Μόλις ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ισπανία, και ενώ έχει ξεκινήσει ήδη ανεπίσημα η προεκλογική εκστρατεία, νέο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει σχετικά με επιφανείς πολίτες, που ασκούνταν στην παιδεραστία σε μπαρ της Σεβίλλης.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ισπανία, πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες και του "Λαϊκού Κόμματος" του Χοσέ Μαρία Αθνάρ έχουν ξεσπάσει, με αφορμή την πρόσφατη υποστήριξη του πρωθυπουργού προς τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χοσέ Μπαριονουέβο σχετικά με την υπόθεση της παράνομης επιχείρησης για τη δολοφονία Βάσκων αυτονομιστών από τις "Αντιτρομοκρατικές Ομάδες Θανάτου" (GAL).

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο "Αντένα - 3", ο Γκονζάλες πέρασε στην αντεπίθεση όπου υποστήριξε ότι οι Ισπανοί "οφείλουν υποχρέωση στον Μπαριονουέβο για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε στη μάχη κατά της τρομοκρατίας".

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι συμπολίτες του οφείλουν να ανησυχούν περισσότερο για τις απαγωγές και τις δολοφονικές επιθέσεις που διαπράττει η εκτός νόμου βασκική οργάνωση ΕΤΑ, παρά "για τις προσπάθειες κηλίδωσης του σημαντικού αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που διεξάγεται τα τελευταία δώδεκα ή δεκατρία χρόνια", υπονοώντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το "Λαϊκό Κόμμα" ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γκονζάλες να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη της υπόθεσης GAL, ενώ το κόμμα "Ενωμένη Αριστερά" του Χούλιο Ανγκίτα προέκτεινε τις επικρίσεις ακόμα περισσότερο, κατηγορώντας ευθέως τον Ισπανό πρωθυπουργό "ως τον ανώτερο αρχηγό" της οργάνωσης GAL.

Από την πλευρά του ο Γκονζάλες έστρεψε τα βέλη του κατά του "Λαϊκού Κόμματος" προσάπτοντάς του πως, ενώ παρουσιάζεται ως κεντρώο κόμμα, στην ουσία "εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Δεξιάς" και επανέλαβε την υπόθεση που πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα σχετικά με τη χρηματοδότηση του "Λαϊκού Κόμματος" από τον μαικήνα Εμίλιο Μποτίν, πρόεδρο της "Τράπεζας του Σαντανδέρ" του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας.

Ο Γκονζάλες ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου "πρόσωπο με πρόσωπο" με τον Αθνάρ, μολονότι ο τελευταίος ζητά την παρουσία και του Ανγκίτα στη συζήτηση, επισύροντας τον σαρκασμό του Ισπανού πρωθυπουργού που δήλωσε πως ο αντίπαλός του "θέλει και τον φίλο του τον Ανγκίτα για βοήθεια".

Σχετικά με το νέο σκάνδαλο, που ξέσπασε πριν μερικές μέρες στην Ισπανία, όπου εμπλέκονται πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, αστυνομικοί, καλλιτέχνες, οι οποίοι ασκούνταν στην παιδεραστία στο μπαρ Ανρί της Σεβίλλης, συνεχίζονται οι έρευνες και τα ιδιωτικά κανάλια ψάχνουν και βρίσκουν ανήλικους που επιθυμούν να καταθέσουν την εμπειρία τους από το συγκεκριμένα μπαρ. Εκτός από την εκπόρνευση των νεαρών αγοριών ηλικίας από 14 - 17 ετών, στο μπαρ διακινούνταν ναρκωτικά και αρκετά εκατομμύρια πεσέτες από τις συναλλαγές που έκανε ο ιδιοκτήτης.

Ο ιδιοκτήτης του μπαρ Κάρλος Σαλντάνια βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος μαζί με έναν αστυνομικό της πολιτοφυλακής της Σεβίλλης, που ήταν πελάτης του μπαρ. Ο δικαστής ανηλίκων της Σεβίλλης Μανουέλ Ρίκο Λάρα βρίσκεται εκτός φυλακής μετά από εγγύηση που πλήρωσε, ενώ, όπως ήταν φυσικό, η καριέρα του ως δικαστή έχει τελειώσει.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτό το εμπόριο χρησιμοποιούνταν Μαροκινοί και Πορτογάλοι, ενώ υπάρχουν πιθανότητες και για άλλες εθνικότητες.

Τριάντα ήταν οι νεαροί Μαροκινοί που μετά το στριπτίζ που έκαναν στο μπαρ έπρεπε να περιμένουν να τους κερδίσει σε κάποιο παιχνίδι ο πελάτης που θα πήγαινε μαζί τους την πρώτη φορά δωρεάν. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο μπαρ, η ζήτηση των νεαρών ήταν τόσο μεγάλη που συνήθως οι πελάτες σχημάτιζαν ουρά έξω από το δωμάτιο του κάθε ανήλικου.

Εχουν ήδη γίνει γνωστά περίπου 4 - 5 διάσημα ονόματα, που είναι αναμειγμένα στην υπόθεση και τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την εισαγγελέα της υπόθεσης και άλλα 15 ονόματα περίπου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανική αισιοδοξία και ανησυχία

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Με αισιοδοξία βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την πορεία των ισραηλινο - συριακών διαπραγματεύσεων. Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών ολοκληρώθηκε χτες στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, θα βρεθεί στο Τελ Αβίβ και στη Δαμασκό για άλλη μια φορά. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία με τη Συρία δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να επηρεαστεί από το όποιο αποτέλεσμα των ισραηλινών κοινοβουλευτικών εκλογών.

Σε ευχάριστο κλίμα έληξε, χτες, ο δεύτερος γύρος των ισραηλινο - συριακών συνομιλιών στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Ισραηλινοί και Σύροι διαπραγματευτές απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, όμως, σε κοινό ανακοινωθέν τους υπογραμμίζουν ότι έχουν επιτευχθεί πολλά και σημαντικά βήματα προόδου, αν και παραμένουν προς διευθέτηση μεγάλες διαφωνίες. Εξίσου λακωνικό αλλά πολύ πιο αισιόδοξο ήταν το ανακοινωθέν που εξεδόθη από την αμερικανική διαμεσολαβητική πλευρά, στο οποίο κυριαρχούσε η αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε οριστική ειρηνευτική συμφωνία, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα τη σφοδρή επιθυμία των ΗΠΑ να θέσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπό τον έλεγχό τους την ευρύτερη περιοχή.

Στο θέμα των ισραηλινο - συριακών συνομιλιών αναφέρθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δήλωσε "εξαιρετικά αισιόδοξος" από τις εξελίξεις. Απέφυγε, βέβαια, να κάνει προβλέψεις για το χρόνο επίτευξης συμφωνίας, μη διστάζοντας να διατυπώσει την άποψη ότι οι "ΗΠΑ δε φτιάχνουν χρονοδιαγράμματα για υποθέσεις ξένων χωρών". Πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί αρκετά επίφοβη την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών σε περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ.

Τις αμερικανικές ανησυχίες φάνηκε να θέλει να καθησυχάσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες. Εχοντας λάβει γνώση της αμερικανικής δυσαρέσκειας για τα φημολογούμενα σενάρια πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ το Μάη, ο Πέρες, που βρίσκεται στο Νταβός για να πάρει μέρος στο 26ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, προσπάθησε να διαχωρίσει πλήρως το ζήτημα των διαπραγματεύσεων από το ενδεχόμενο των εκλογών. Αν και δε θέλησε να δεσμευθεί για το πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, ο Πέρες δήλωσε ότι "εάν επιτευχθεί συμφωνία με τη Συρία που προϋποθέτει εδαφικές παραχωρήσεις εκ μέρους του Ισραήλ, το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα ακόμα και αν αυτό είναι μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς εννοεί και αρκέστηκε να μιλήσει για τήρηση της πολιτικής Ράμπιν.

Πάντως, είναι γνωστό ότι ανώτεροι κύκλοι του Εργατικού Κόμματος πιέζουν τον Σιμόν Πέρες να προκηρύξει εκλογές για την 15η Μάη, ώστε να καρπωθεί τη συμπάθεια του ισραηλινού λαού μετά τη δολοφονία Ράμπιν. Οι ΗΠΑ, όμως, φαίνονται να απορρίπτουν μια τέτοια προοπτική φοβούμενες ότι ένα αποτέλεσμα υπέρ των συντηρητικών στις εκλογές, θα επηρεάσει αρνητικά την ειρηνευτική διαδικασία.

ΒΟΣΝΙΑ
Αποκαλύψεις για χρηματοδοτήσεις των μουσουλμάνων

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Μυστικό πρόγραμμα εξοπλισμού των μουσουλμάνων της Βοσνίας χρηματοδότησε με 300.000.000 δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια η Σαουδική Αραβία, αποκάλυψε χτες σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ".

Η εφημερίδα, επικαλούμενη Σαουδάραβες αξιωματούχους, τονίζει ότι ο εξοπλισμός των Βόσνιων μουσουλμάνων (κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη...) έγινε για να ισοσταθμίσει το καθεστώς της Ριάντ τα "κέρδη" της ιρανικής κυβέρνησης, η οποία είχε πρωτοστατήσει στον εξοπλισμό των μουσουλμανικών δυνάμεων! Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που αποκαλύπτει το ίδιο δημοσίευμα είναι ότι η Σαουδική Αραβία είχε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, αφού, όπως σημειώνεται, "το μυστικό πρόγραμμα άρχισε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους και εντάθηκε επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον"!

Στο μεταξύ, η διεθνής επιτροπή του "Ερυθρού Σταυρού" ανακοίνωσε ότι βρήκε χτες 88 μη καταγραμμένους Σέρβους αιχμαλώτους σε βοσνιακή φυλακή. Ο επικεφαλής της επιτροπής στην Τούζλα, Λόρεν Φέλαϊ, τόνισε αφ' ενός ότι οι 88 Σέρβοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ντέιτον, αφ' ετέρου δεν είπε λέξη στους δημοσιογράφους σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας διαδικασίας.

Την ίδια ώρα, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ελίζαμπεθ Ρεν, μετέβη σε στρατόπεδο αντιφρονούντων μουσουλμάνων προσφύγων, οι οποίοι έχουν μπλοκαριστεί στα κροατο-βοσνιακά σύνορα. Οι πρόσφυγες αυτοί, που υπολογίζονταν γύρω στις 18.000, ήταν οπαδοί του μουσουλμάνου Φίκρετ Αμπντιτς, ο οποίος συμμάχησε με τους Σέρβους στη διάρκεια του πολέμου. Διέφυγαν στα τέλη Σεπτέμβρη από τη Βοσνία, την εποχή της ανακατάληψης του Μπίχατς από το βοσνιακό κυβερνητικό στρατό. Οι κροατικές αρχές απαγορεύουν την είσοδό τους στο έδαφος και δεν τους αναγνωρίζουν το καθεστώς που ισχύει για τους πρόσφυγες.

Κοινή συνέντευξη τύπου είχαν τα "γεράκια", όπου βεβαίωσαν την κοινή γν

Κοινή συνέντευξη Τύπου είχαν τα "γεράκια", όπου βεβαίωσαν την κοινή γνώμη ότι δεν κινδυνεύει απο τα πυρηνικά... άρα, μάλλον πρέπει να ανησυχούμε

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Συνεχίζεται η ανάσυρση νεκρών

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Ακόμη τρομοκρατημένοι, από την επίθεση αυτοκτονίας τη βδομάδα που πέρασε, πολλοί κάτοικοι τηλεφώνησαν σε αστυνομικά τμήματα, ρωτώντας αν οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν, όταν άκουσαν πολλαπλές εκρήξεις στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα.

Αλλά δεν υπήρχε λόγος για τέτοιους φόβους. Οι εκρήξεις προήλθαν από μικρές ποσότητες εκρηκτικών που χρησιμοποίησαν σωστικά συνεργεία, προκειμένου να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια του κτιρίου που στέγαζε την Κεντρική Τράπεζα της Σρι Λάνκα.

Οι νεκροί από την επίθεση, που αποδόθηκε στην οργάνωση "Τίγρεις των Ταμίλ", αναμένεται να ξεπεράσουν τους εκατό, καθώς η ανάσυρση των πτωμάτων θα συνεχιστεί επί πολλές μέρες.

Την ίδια ώρα, εργάτες προσπαθούν να επισκευάσουν τις ζημιές από τα θραύσματα της έκρηξης και τη φωτιά που προκλήθηκε από αυτήν στα κτίρια της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ