ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΑΣΑ
Παρέμβαση της ΔΑΣ για τα προβλήματα

Με έγγραφό τους οι σύμβουλοι της ΔΑΣ ζητάνε σύγκληση της διοίκησης του Συνδικάτου ώστε να προχωρήσει η καταγγελία της Σύμβασης και να αντιμετωπιστούν οξύτατα προβλήματα των οδηγών. Προτείνουν, επίσης, στάση εργασίας στις 8 Φλεβάρη και Γενική Συνέλευση

Την άμεση σύγκληση της διοίκησης του Συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΑ ζητάνε με έγγραφό τους προς το προεδρείο της Οργάνωσης τέσσερα μέλη της διοίκησης από την παράταξη της ΔΑΣ,καθώς συνεχίζεται η αδιαφορία της πλειοψηφίας μπροστά στα οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων. Τα θέματα που θέτουν για συζήτηση οι σύμβουλοι της ΔΑΣ, είναι: Η καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η διατύπωση νέου σχεδίου Σύμβασης για το 1996. Η υπεράσπιση της θέσης των εργαζομένων για ενιαίο δημόσιο φορέα, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για την πολυδιάσπαση και την έμμεση ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των οδηγών και η απόκρουση των "παιχνιδιών" που γίνονται με το ωράριό τους, τη μείωση του χρόνου εκτέλεσης των δρομολογίων, την εντατικοποίηση της δουλιάς κλπ.

Για όλα αυτά η ΔΑΣ προτείνει συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει το ΕΚΑ με την κήρυξη στάσης εργασίας την Πέμπτη 8 Φλεβάρη (11πμ - 4μμ) και την πραγματοποίηση την ίδια ώρα Γενικής Συνέλευσης μέσα από την οποία ο κλάδος ενωμένος να καταλήξει σ' ένα αγωνιστικό ποικιλόμορφο πρόγραμμα δράσης.

Τέλος, η ΔΑΣ ζητά να ξεκαθαριστεί το θέμα της αξιολόγησης των οδηγών, καθώς επίσης να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, αντί των εποχιακών προσλήψεων που προετοιμάζει.

Το έγγραφο της ΔΑΣ υπογράφεται από τους: Α. Βλασσίδη, Γ. Μαστραγγελή, Κ. Ναπολέων, Χ. Σταμούλο,οι οποίοι σημειώνουν ότι αν η πλειοψηφία αποφύγει ξανά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, θα προχωρήσουν στη συγκέντρωση υπογραφών για τη σύγκληση συνέλευσης.

Μονοπαραταξιακό προεδρείο στην ΟΥΠΑΕ

Στη συγκρότηση μονοπαραταξιακού προεδρείου προχώρησε χτες στην Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων (ΟΥΠΑΕ) η ΠΑΣΚΕ, παρέχοντας και μια θέση εφόρου στη ΔΑΚΕ... Η πρόταση της ΔΑΣ για αντιπροσωπευτικό προεδρείο απορρίφθηκε με αστείους ισχυρισμούς, ενώ η ΔΑΚΕ ψήφισε την ΠΑΣΚΕ και για τη θέση του γραμματέα, θέση, που διεκδίκησε η ΔΑΣ. Μαζί, εξάλλου, οι δυο παρατάξεις στο ψήφισμα του συνεδρίου (το καταψήφισε η ΔΑΣ) απεμπολούν τον ενιαίο φορέα συγκοινωνιών. Η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι παρά τις μεθοδεύσεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, θα παλέψει για τη λύση των προβλημάτων, τη μαζικοποίηση της Ομοσπονδίας, τη διάλυση των διασπαστικών "Ομοσπονδιών" ιδιοκτησίας Μαραβέλια και Σία. Για το λόγο αυτό, η ΔΑΣ θα ξεκινήσει από το Μάρτη περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για την ενημέρωση των εργαζομένων, τη δημιουργία συνδικάτων σε μια σειρά χώρους δουλιάς που δεν υπάρχει συνδικαλισμός, κόντρα σε όσους θέλουν τους εργαζόμενους στη μεταφορά σκλάβους που δουλεύουν με το κομμάτι.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Μπροστά στο τρίτο μεγάλο χτύπημα

Τη συρρίκνωση της μονάδας και 250 απολύσεις αποφάσισε ο Αγγελόπουλος! Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση πραγματοποιούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι

Σε συρρίκνωση του εργοστασίου και ομαδικές απολύσεις 250 εργαζομένων, από τους 850 που συνολικά απασχολεί, αποφάσισε να προχωρήσει η βιομηχανία "Χαλυβουργική", στην Ελευσίνα, ιδιοκτησίας Π. Αγγελόπουλου!Τη ριζική αντίθεσή τους στα σχέδια αυτά εκφράζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι την Τρίτη 6 Φλεβάρη πραγματοποιούν έκτακτη Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

"Οικονομικές δυσκολίες" επικαλέστηκε ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, ο οποίος κάλεσε προχτές τη διοίκηση του σωματείου και ανακοίνωσε ορθά κοφτά ότι από την 1η Απρίλη θα κλείσει το τμήμα με τους ηλεκτρικούς κλιβάνους, καθώς επίσης ότι θα μειώσει κατά 50% την παραγωγή σιδήρου, κλείνοντας το ένα τμήμα παραγωγής μπετόβεργας.Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα δοθούν περιοδικά σε όλο το προσωπικό, ξεκινώντας από την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, δεκαπενθήμερες υποχρεωτικές άδειες,δηλαδή το μισό της κανονικής καλοκαιρινής τους άδειας.

Περίπου 40 χρόνια ζωής "μετρά" η "Χαλυβουργική", που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της χώρας και την πρώτη που εγκατέστησε υψικάμινο. Ομως από το '80 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, αφού με εντολή της ΕΟΚ κλείνουν και οι δυο υψικάμινοι που είχε, αλλά και όλο το συγκρότημα γύρω απ' αυτές. Αποτέλεσμα ήταν τότε από τους 2.800 εργαζόμενους που απασχολούσε να απολυθούν οι 1300. Η πορεία συρρίκνωσης συνεχίζεται με τη μορφή της μη αναπλήρωσης των συνταξιοδοτηθέντων και ταυτόχρονη εντατικοποίηση της δουλιάς για τους εναπομείναντες. Το '94 η διοίκηση της εταιρίας κλείνει ένα τμήμα παραγωγής σιδήρου και 200 εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο. Η πορεία συρρίκνωσης αφορά όμως μόνο την επιχείρηση και όχι τον εργοδότη, αφού την ίδια περίοδο "χτίζει" τρία εργοστάσια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία, στην Ελβετία και πριν τρία χρόνια στην Αμερική.

Η τωρινή απόφαση του εργοδότη είναι το τρίτο μεγάλο χτύπημα στη βιομηχανία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το κλείσιμο των δυο τμημάτων θα έχει επιδράσεις και στα υπόλοιπα και επομένως μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις. Το σωματείο εξέφρασε την αντίθεσή του στα σχέδια του εργοδότη και εκτός από την έκτακτη Γενική Συνέλευση, ήδη με επιστολές του προς τους υπουργούς Εργασίας και Βιομηχανίας ζητά άμεση συνάντηση μαζί τους, για το θέμα αυτό.

Ο Η. Γκόσδης,γραμματέας του σωματείου, δήλωσε στην εφημερίδα μας σχετικά: "Η απόφαση του ιδιοκτήτη να προχωρήσει στο κλείσιμο των τμημάτων παραγωγής ανοίγει την πόρτα, ώστε σε μια πορεία να οδηγηθεί η επιχείρηση σε ολοκληρωτικό "λουκέτο" και σε μετατροπή της σε εμπορική μονάδα. Αλλωστε, η έλλειψη οποιασδήποτε έστω και πρόθεσης του εργοδότη να προβεί στις αναγκαίες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της χαλυβουργίας, συνηγορούν προς αυτό. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των κυβερνήσεων. Ενώ είμαστε σε μια περίοδο όπου προγραμματίζονται ή γίνονται μεγάλα έργα στη χώρα μας, βλέπουμε ότι οι ελληνικές βιομηχανίες και ειδικότερα ο κλάδος μας δεν μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα του, επειδή οι ξένες εταιρίες που αναλαμβάνουν τα έργα με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φέρνουν π.χ. σίδερο απ' έξω. Είμαστε αποφασισμένοι να αποκρούσουμε με κάθε τρόπο τα σχέδια αυτά του εργοδότη".

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ
Υποπτα παιχνίδια με θύματα τους εργαζόμενους

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε τρεις ακόμα απολύσεις εργαζομένων, φθάνοντας έτσι τις 23 συνολικά το τελευταίο διάστημα, προχώρησε η διοίκηση των "Ελληνικών Σωληνουργείων"(πρώην Τσαούσογλου),επικαλούμενη τη γνωστή "καραμέλα" μείωσης του κόστους και της ανταγωνιστικότητας.

Οι εργαζόμενοι σε προχτεσινή Γενική Συνέλευση αποφάσισαν την έναρξη κινητοποιήσεων που θα διαρκέσουν έως την ερχόμενη Παρασκευή, με τη μορφή των 3ωρων καθημερινών στάσεων εργασίας και θα κλιμακωθούν στη συνέχεια.

Ο πρόεδρος του σωματείου, Κ. Κουλουρίδης,μιλώντας στους εργαζόμενους, κατάγγειλε τα παιχνίδια που παίζονται με τη μυστική συμφωνία που έχουν υπογράψει πριν τον διαγωνισμό οι συμμετέχοντες Πρ. Εμφιετζόγλου της "Μηχανικής", Σ. Καπέτας των "Σωληνουργείων Θηβών" (πρώην Φανεστρόπουλου) και Μητρόπουλου των "Σωληνουργείων Κορίνθου". Συμφωνία που πρόβλεπε τον διαμοιρασμό των μετοχών της εταιρίας σε ποσοστά 50% στον πρώτο και από 25% στους άλλους δυο, που όμως δεν υλοποιήθηκε, αφού ο Πρ. Εμφιετζόγλου "έριξε" - σύμφωνα με τους ίδιους - τους άλλους δύο...

Αποτέλεσμα είναι να εκκρεμεί δικαστική απόφαση που θα κρίνει το ιδιοκτησιακό, ενώ οι "μνηστήρες" αλληλοκατηγορούνται.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα διερευνά και το ενδεχόμενο της εφαρμογής ποινικών ρητρών για παράβαση συμβατικών όρων που προκύπτουν από πώληση τμήματος του εργοστασίου (συγκεκριμένα του τμήματος κατασκευής μπάνιων) σε Αιγύπτιους επιχειρηματίες.

Προς ομαδικές απολύσεις στην ΕΛΠΑ

Αρχισε ήδη το κλείσιμο γραφείων της επιχείρησης, σε όφελος των ιδιωτικών εταιριών οδικής βοήθειας. Με απεργία και συγκέντρωση αντέδρασαν χτες οι εργαζόμενοι

Μαζικές απολύσεις προτίθεται να κάνει η ΕΛΠΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα. Με ένα εξώδικο που έστειλε προς τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων, σημειώνει ότι λόγω των εκατοντάδων εκατομμυρίων έλλειμμα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η επιχείρηση, "επιβάλλεται η αναγκαία εξυγίανση", η οποία - όπως αναφέρεται - μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την απόλυση του 30% των εργαζομένων (σύνολο 700) και κλείσιμο γραφείων της επαρχίας.

Για τον παραπάνω λόγω οι εργαζόμενοι της ΕΛΠΑ πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία και έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας με σκοπό να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, αλλά κυρίως να αποφασίσουν για τις μορφές αντίδρασης που θα ακολουθήσουν.

Κατά τη χτεσινή Γενική Συνέλευση, ωστόσο, δεν αποφασίστηκαν συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, κάτι που θα γίνει μετά τη συνάντηση που θα έχει η διοίκηση του σωματείου με τηδΔιοίκηση της ΕΛΠΑ στις 5 Φλεβάρη.

"Δε δεχόμαστε τη μείωση του προσωπικού, ούτε το κλείσιμο των γραφείων της επαρχίας", τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΛΠΑ, Χρήστος Τσικρίκας και συνέχισε: "Στόχος της διοίκησης είναι το σταδιακό κλείσιμο των γραφείων της ΕΛΠΑ, με την προοπτική να παραδοθεί η οδική βοήθεια στις ιδιωτικές εταιρίες".Σημειώνουμε ότι η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και το κλείσιμο σταδιακά κάποιων γραφείων της επαρχίας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το ξεπούλημα, όπως λένε, ξεκίνησε από τη στιγμή που η ΕΛΠΑ άρχιζε να συνεργάζεται με άλλες ιδιωτικές εταιρίες οδικής βοήθειας, αποδυναμώνοντας τα γραφεία της ανά την Ελλάδα και ουσιαστικά χαρίζοντας τους συνδρομητές της στους ιδιώτες.

Από κινητοποιήση των εργαζομένων στη Χαλυβουργική

Από κινητοποιήση των εργαζομένων στη "Χαλυβουργική"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ