ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα αδιέξοδα στη Βαμβακουργία Βόλου

Παραμένουν τ' "αγκάθια" για την εκποίηση της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" στους Στρατο - Κατσαμπαίους

Σε νέο αδιέξοδο έχει οδηγήσει τη Βαμβακουργία Βόλου η πολιτική των συνεχόμενων χρηματοδοτήσεων μέσω των τραπεζών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, καταδικάζοντας σε αφανισμό τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Το θέμα θα απασχολήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις πιστώτριες τράπεζες την ερχόμενη βδομάδα, καθώς η διοίκηση της εταιρίας έχει εξαντλήσει ήδη το δάνειο των 1,4 δισ. δρχ. που είχε πάρει πριν από 7 μήνες περίπου, χωρίς να λύσει τα προβλήματα της επιχείρησης, με αποτέλεσμα και το νέο δάνειο ύψους 102 εκατ. δρχ. που απέσπασε την προηγούμενη βδομάδα για κεφάλαια κίνησης να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει μέρος των αποδοχών των εργαζομένων και χρέη της επιχείρησης προς τη ΔΕΗ και το ΙΚΑ.

Το πρόβλημα της επαναλειτουργίας της επιχείρησης παραμένει, καθώς οι πρώτες ύλες έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοραστούν νέες. Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης οι πιστώτριες τράπεζες την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιήσουν δύο συσκέψεις, στις οποίες θα εξετάσουν τόσο το ενδεχόμενο μιας επιπλέον χρηματοδότησης, παρατείνοντας ουσιαστικά το πρόβλημα, όσο και το ενδεχόμενο της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της επιχείρησης.

"Αγκάθια" στην εκποίηση της Π-Π

Στο μεταξύ, το σκάνδαλο ξεπουλήματος της Π-Π φαίνεται ότι διχάζει τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η νέα υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, φέρεται να διαφωνεί με τους χειρισμούς στο θέμα απ' την προηγούμενη ηγεσία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν έγκυροι κύκλοι, η Β. Παπανδρέου θεωρεί ότι η συμφωνία για την πώληση της εταιρίας που παρέλαβε απ' τον προκάτοχό της, Αν. Πεπονή, είναι αρκετά ζημιογόνα για το δημόσιο και ήδη επανεξετάζεται.

Τις δύο προηγούμενες βδομάδες η ίδια η υπουργός είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αγοράστριας κοινοπραξίας, σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτεί εκ νέου τη συμφωνία για την επιστροφή ουσιαστικά της εταιρίας στους πρώην ιδιοκτήτες Στρατο-Κατσαμπαίους, αφού ο σαουδαραβικός όμιλος OLAYAN, που φερόταν να συμμετέχει στην κοινοπραξία για την εξαγορά της επιχείρησης, έχει ήδη αποχωρήσει. Να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρώην υπουργού, Αν. Πεπονή, για τις 23 Γενάρη, γενικής συνέλευσης των μετόχων της νεοσυσταθείσας εταιρίας με την επωνυμία "Νέα Πειραϊκή - Πατραϊκή" με μετοχικό κεφάλαιο 10 εκατ. δρχ. δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, γεγονός που επιβεβαιώνει τις παραπάνω πληροφορίες.

Οι εξελίξεις έχουν ήδη ανησυχήσει τους 1.100 εργαζόμενους στην επιχείρηση, τους οποίους η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει, οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν ζητήσει ήδη συνάντηση με την νέα υπουργό για την προσεχή βδομάδα, προκειμένου να ενημερωθούν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι θα είναι οι τελευταίοι που θα ενημερωθούν, όπως έγινε και στο παρελθόν, όταν όλα θα έχουν "τακτοποιηθεί" ερήμην τους και θα χρειάζονται απλώς τη συνενοχή τους.

Από βδομάδα οι αλλαγές σε τράπεζες - ΔΕΚΟ

Αλλαγές στις διοικήσεις των κρατικών τραπεζών και των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ) ετοιμάζεται να ανακοινώσει στο αμέσως προσεχές διάστημα - την ερχόμενη βδομάδα εκτός απροόπτου - το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης Σημίτη. Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες εκείνο που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αφορά το "πόστο", στο οποίο θα τοποθετηθούν τα διάφορα πρόσωπα που επικρατούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό χώρο, στα πρόθυρα αλλαγών βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής και Εμπορικής, επικεφαλής των οποίων είναι σήμερα ο Γ. Μίρκος και Π. Πουλής.Ως επικρατέστερα για τις παραπάνω τράπεζες πρόσωπα, φέρονται ο Θ. Καρατζάς,πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί υπουργίας Κ. Σημίτη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, καθώς και ο Δ. Παπούλιας,πρώην γενικός γραμματέας ΔΕΚΟ την ίδια περίοδο. Ειδικότερα, η επικείμενη αλλαγή στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δε φαίνεται άσχετη με τα γενικότερα σχέδια αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της τράπεζας, που προωθεί η κυβέρνηση. Ο νυν διοικητής της Εθνικής, Γ. Μίρκος, είχε επισημάνει παλαιότερα τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει τότε ότι η λύση που θα πρέπει να δοθεί στο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο - το οποίο αποτελεί το "κλειδί" όλων των εξελίξεων - θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε η Εθνική να μην κρατικοποιηθεί πλήρως, αλλά και να μην καταλήξει στα χέρια του ξένου ιδιωτικού κεφαλαίου.

Αλλαγές επίκεινται, επίσης, στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, με επικρατέστερες - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - τη ΔΕΗ, διοικητής της οποίας είναι σήμερα ο Γ. Μπιρδιμήρης,του ΟΤΕ, διοικητής του οποίου είναι ο Π. Λάμπρου,καθώς και τη διοίκηση του ΟΣΕ, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές και σε άλλες μικρότερες ΔΕΚΟ. Ενα από τα επικρατέστερα για την ανάληψη της διοίκησης κάποιας δημόσιας επιχείρησης - πιθανότατα της ΔΕΗ - πρόσωπα, θεωρείται ο Τ. Μαντέλης,γενικός γραμματέας του υπουργείου Βιομηχανίας, στο διάστημα που ο Κ. Σημίτης υπήρξε υπουργός Βιομηχανίας.

Ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ μέσω Χρηματιστηρίου

Συνέντευξη του υποδιοικητή της Τράπεζας Θ. Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με έκδοση ομολογιακού δανείου και εξυγίανση κατά το ποσό που θα συγκεντρωθεί και, τελικά, στην είσοδο της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο, με μετατροπή του ομολογιακού δανείου σε μετοχές, προσβλέπει η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας στο επόμενο διάστημα. Τις παραπάνω κινήσεις, που "εντάσσονται στα πλαίσια της πολιτικής εκσυγχρονισμού και της οργανωτικής ανάπτυξης της ΑΤΕ", οι οποίες, ωστόσο, οδηγούν προς την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, προδιέγραψε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θανάσης Παπαγεωργίου. Συγκεκριμένα, ο υποδιοικητής της ΑΤΕ δήλωσε ότι "η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με παράλληλη συμμετοχή των φορέων των αγροτών σ' αυτό, είναι η βασική στρατηγική κίνηση, στην οποία θα προχωρήσει η ΑΤΕ στα πλαίσια της πολιτικής εκσυγχρονισμού της και οργανωτικής ανάπτυξης που εφαρμόζει η σημερινή διοίκηση". Πρόσθεσε ότι "σύντομα θα είναι έτοιμη (σχετική) μελέτη, η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στη διοίκηση της Τράπεζας".

Ο Θ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε σχετικά ότι η πλήρης εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ απαιτεί κεφάλαια, τα οποία σήμερα η Τράπεζα ούτε διαθέτει, αλλά το σημαντικότερο ούτε μπορεί να τα αποκτήσει από την αναμενόμενη κερδοφορία της τα επόμενα χρόνια. Ετσι, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την επιλογή αυτή, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, ο υποδιοικητής Θ. Παπαγεωργίου πρόβαλε πως "πρέπει να χρησιμοποιηθούν και στην περίπτωση της ΑΤΕ τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία, ώστε η Τράπεζα να αντλήσει από την αγορά τα απαιτούμενα κεφάλαια. Σχετικά πρότεινε σε πρώτη φάση να εκδοθεί ομολογιακό δάνειο της Τράπεζας, που θα αγοραστεί από τους επενδυτές και το δημόσιο και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για εξυγίανση. Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και οι ομολογίες θα μετατραπούν σε μετοχές που θα διατεθούν μέσω του Χρηματιστηρίου...

Πειραϊκή-Πατραϊκή:Την επιστρέφουν σε αυτούς που την κατέστρεψαν

"Πειραϊκή - Πατραϊκή": Την επιστρέφουν σε αυτούς που την κατέστρεψαν

Ορίστηκαν οι αρμοδιότητες των υφυπουργών Ανάπτυξης

Οι αρμοδιότητες των υφυπουργών Φοίβου Ιωαννίδη και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη του υπερυπουργείου Ανάπτυξης, καθορίστηκαν χτες με απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και της εποπτεύοντος υπουργού Βάσως Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, στον υφυπουργό Φοίβο Ιωαννίδη ανατίθεται η άσκηση αρμοδιοτήτων επί των θεμάτων:

  • Των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και των εποπτευομένων από αυτήν Οργανισμών.
  • Των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου και η άσκηση εποπτείας επί του ΙΓΜΕ, καθώς και
  • Η εποπτεία των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Στον υφυπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ανατίθεται η άσκηση αρμοδιοτήτων επί των θεμάτων:

  • Της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου, εκτός από τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου και Προστασίας Καταναλωτή.
  • Της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης, καθώς και
  • Της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικών Προμηθειών.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα σοβαρότατα προβλήματα στέγασης, που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην πόλη της Ναυπάκτου Αιτωλοακαρνανίας, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης και Γεράσιμος Αραβανής, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τους υπουργούς Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών.

Οπως τονίζεται στην ερώτηση, οι συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες (Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης, ΔΟΥ, Γραφείο Πρόνοιας, Κτηνιατρείο κλπ.), καθώς ο χώρος που στεγάζονται σήμερα δεν είναι μόνο ανεπαρκής, καθιστώντας απαράδεκτες τις συνθήκες εργασίας, αλλά στερείται στοιχειωδών επίπλων και στοιχειώδους εξοπλισμού. Για την καθαριότητα - τονίζεται - εκτός του γραφείου της ΔΟΥ, οι άλλοι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι να σκουπίζουν μόνοι τους. Η εικόνα που παρουσιάζει το λεγόμενο "Διοικητήριο" είναι πραγματικά καταθλιπτική, με αποτέλεσμα όχι μόνο οι υπάλληλοι να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αλλά να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν και το κοινό.

Με δεδομένο ότι το κτίριο που στεγάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες είχε κτιστεί πριν αρκετά χρόνια, όταν οι υπάλληλοι ήταν πολύ λιγότεροι από σήμερα, οι βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν στους συναρμόδιους υπουργούς τα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα για τη στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών της Ναυπάκτου σε κατάλληλο κτίριο.
  • Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε για την αντιμετώπιση αυτού του στεγαστικού προβλήματος.
  • Εάν θα εγκρίνουν κάποιο ποσό για να μπορεί να πληρωθεί μια καθαρίστρια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ