ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ

Μια τουλάχιστον αποπροσανατολιστική συζήτηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τους χειρισμούς και τις ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων τα λίγα 24ωρα της έντασης στο Αιγαίο. Ολος ο θόρυβος και τα όποια συμπεράσματα προκύπτουν, περιστρέφονται γύρω από κάποιες επιμέρους - υπαρκτές ή ανύπαρκτες - πλευρές του όλου ζητήματος. Κατασκευάζονται σενάρια, εκδίδονται ανακοινώσεις και ακολουθούν διαψεύσεις, ευθύνες μοιράζονται και υπεύθυνοι καταγγέλλονται, οι διαρροές συναγωνίζονται οι μεν τις δε και όλα συνδέονται με πολύμορφες πολιτικές σκοπιμότητες και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, καθώς - εκτός των άλλων - έχει ξεσπάσει κι ένας κλεφτοπόλεμος μεταξύ διαφόρων φατριών του ΠΑΣΟΚ στους διαδρόμους του υπουργείου Αμυνας. Το μεγάλο θύμα είναι η πραγματική ουσία του προβλήματος. Το γεγονός, πως ήταν εντελώς λαθεμένη και αδιέξοδη η κυβερνητική τακτική της αναμέτρησης, για την αντιμετώπιση της πρόσφατης έντασης. Το γεγονός, πως η πολιτική της υποτέλειας και της εξάρτησης βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος.

Υπάρχουν, όμως, και τα λιγότερα μεγάλα θύματα αυτού του θορύβου. Ενα απ' αυτά είναι και οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, των οποίων το κύρος, το ηθικό και το αξιόμαχο, μόνο όφελος δεν έχουν από την προαναφερόμενη συζήτηση και τα "παιχνίδια". Κατά τα άλλα, όλοι τους "πίνουν νερό" στο όνομα της αμυντικής ικανότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Το αξιόμαχο, όμως, των Ενόπλων Δυνάμεων δεν κρίνεται από λόγια και διακηρύξεις, αλλά αποτελεί συνάρτηση συγκεκριμένων παραγόντων, που σκόπιμα αποκρύπτονται. Και πρώτος, γενικότερος παράγοντας, είναι η ύπαρξη και εφαρμογή μιας πολιτικής πραγματικής υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, αποφασιστικής απόκρουσης των όποιων τάσεων εθνικισμού και σοβινισμού, σε συνδυασμό με μια εξωτερική πολιτική προάσπισης της ειρήνης και της σταθερότητας, προώθησης της ισότιμης συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των χωρών και απόκρουσης των ιμπεριαλιστικών πολιτικών του "διαίρει και βασίλευε".

Δεύτερος, σοβαρός παράγοντας είναι ο απεγκλωβισμός των Ενόπλων Δυνάμεων από τις πολιτικές και λογικές της εξάρτησης, και τις πολύμορφες συνέπειές τους. Η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών δημιουργεί ένα άλλο περιβάλλον, ξένο, ουσιαστικά, προς την αποστολή τους, τον πατριωτικό τους ρόλο και την καλλιέργεια του αναγκαίου προσανατολισμού. Εξάλλου, όλες τους οι κινήσεις τελούν υπό έλεγχο και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ακυρωθούν, αν κάτι τέτοιο επιθυμούν οι Αμερικανοί, οι οποίοι διαθέτουν και τα μέσα για να το κάνουν. Ποια, άραγε, μπορεί να είναι η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν οι αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας μπορούν να τις υπονομεύουν; Οταν οι ξένες, μυστικές υπηρεσίες αλωνίζουν και σ' αυτό το χώρο, όπως και στη χώρα συνολικά;

Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η ανάδειξη του ρόλου του ανθρώπινου παράγοντα, αποτελούν πλευρές που σκόπιμα αποσιωπώνται. Για ποια αμυντική ικανότητα μπορεί να γίνεται λόγος, όταν το σύνολο σχεδόν των εξοπλισμών προέρχεται από τις ΗΠΑ και μόνο το μονοπώλιο αυτό δημιουργεί αντικειμενικά σοβαρότατες σχέσεις εξάρτησης; Οταν οι σχετικές παραγγελίες διαμορφώνονται με βάση τα ΝΑΤΟικά κριτήρια και ανάγκες και όχι τις αντίστοιχες απαιτήσεις και ανάγκες της άμυνας της χώρας; Οταν η ελληνική αμυντική βιομηχανία σκόπιμα υποβαθμίστηκε σε βιομηχανία "φασόν" των ξένων πολεμικών βιομηχανιών; Οταν στις αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων συσσωρεύονται υλικά, τα οποία μας τα φορτώνουν οι Αμερικανοί και άλλοι ΝΑΤΟικοί εταίροι, που τα είχαν για πέταμα και τα ακριβοπληρώνουμε, κάνοντας τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό τους, χωρίς όμως να ξέρουμε σε τι θα μας χρησιμεύσουν; Από την άλλη, ο ανθρώπινος παράγοντας, είτε πρόκειται για τα μόνιμα στελέχη, είτε για τους στρατευμένους, βρίσκεται στο περιθώριο. Ο εκδημοκρατισμός, η αξιοκρατία και η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των αξιωματικών πάντα ξεχνιούνται. Οι συνθήκες ζωής και εκπαίδευσης των στρατευμένων νέων παραμένουν πολύ πίσω από τις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις.

Δεν μπορεί κανένας από αυτούς, που με τη στάση τους και τις επιλογές τους υπονομεύουν το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων, χρησιμοποιώντας τες στα πολιτικά τους παιχνίδια, να χρησιμοποιεί το αξιόμαχο σαν άλλοθι για τα παιχνίδια του αυτά. Ωστόσο, ο ελληνικός λαούς δικαιούται να απαιτεί, να είναι έτοιμες οι Ενοπλες Δυνάμεις για την εκπλήρωση της πραγματικής τους αποστολής, όταν και εάν αυτό χρειαστεί. Και το δικαιούται για πάρα πολλούς λόγους, και ακόμη, γιατί δαπανά από το υστέρημά του περίπου 1,5 τρισ. το χρόνο. Επειδή η Ελλάδα είναι, δυστυχώς, η πρώτη χώρα στον κόσμο στις κατά κεφαλήν δαπάνες για την άμυνα. Και ας μην επιχειρούν ορισμένοι να προβάλλουν τη δήθεν ανάγκη των μεγαλύτερων ακόμη δαπανών για την άμυνα της χώρας, με αφορμή τον καλλιεργούμενο θόρυβο. Η Ελλάδα ήδη ξοδεύει τεράστια ποσά για την εξασφάλιση της άμυνάς της. Αν αυτό δε γίνεται κατορθωτό, δε φταίνε τα, δήθεν, ανεπαρκή κονδύλια.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Για μαζικό ταξικό συνδικάτο

- Από τη Δευτέρα άρχισαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Γιατί είναι σημαντικό οι ταξικές δυνάμεις να βγουν ενισχυμένες από αυτές τις εκλογές και ποιο ρόλο καλούνται να παίξουν;

- Αυτές τις μέρες, καλούμαστε όλοι να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα, τη μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των οργάνων του συνδικάτου. Το δικό μας όπλο είναι το δυνατό, ταξικό, ενωμένο συνδικάτο. Ο δικός μας δρόμος είναι η συμμετοχή στην πάλη. Οι οικοδόμοι της Πάτρας θα ψηφίσουν μαζικά και μαχητικά. Θα ρίξουν στην κάλπη μεπερηφάνια το ταξικό ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ. Κι αυτό πρέπει να γίνει, για να υπερασπίσουμε από καλύτερες θέσεις τα δικαιώματά μας στη δουλιά, στην ασφάλιση, στη σύνταξη κλπ. Για να μπει η οικοδομή σε πορεία ανάκαμψης. Γιατί οι μεγάλοι και αποτελεσματικοί αγώνες χρειάζονται, μαζικό, δυνατό συνδικάτο και ταξική ηγεσία. Γιατί η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων θα σημάνει γενικότερη αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για όλα τα παραπάνω, η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων είναι, όχι μόνο αναγκαία, αλλά απαραίτητη και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι ο ρόλος που πρέπει να παίξουν με επιτυχία.

- Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα των οικοδόμων της Πάτρας και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους;

- Βασικό πρόβλημα των οικοδόμων, αλλά και όλης της εργατικής τάξης της πόλης παραμένει η πολύχρονη μαζική ανεργία, αποτέλεσμα της αποδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της πόλης και της μετατροπής της σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα κλειστά, σκουριασμένα εργοστάσια μαρτυράνε ανάγλυφα ότι το πρόγραμμα "σύγκλισης", οι πολιτικές λιτότητας και η στρατηγική της ΕΕ πάνε παρέα με την ανεργία, την αποβιομηχάνιση και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Ολα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, παρά μόνο με αγώνα και αντίσταση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η ΔΑΣ και σ' αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που σέβονται τον εαυτό τους.

- Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της παράταξης;

- Παραμένει αναγκαίος και επίκαιρος, όσο ποτέ, ο βασικός μας στόχος, της αντίστασης δηλαδή των οικοδόμων, κόντρα στη "νέα εποχή" του αντιλαϊκού και αντεργατικού εκσυγχρονισμού. Η συνέχιση και η ανάπτυξη των αγώνων του κλάδου, έτσι ώστε να συνεχίσει το συνδικάτο να είναι ο μαχητικός υπερασπιστής των συμφερόντων των οικοδόμων. Κύριος στόχος, επίσης, είναι το δυνάμωμα της οργάνωσης με τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και άλλων εκατοντάδων συναδέλφων, που θα διαλέξουν να ψηφίσουν αυτούς, που αντάμωσαν κάτω από τα πανό της διαδήλωσης, αυτούς που στάθηκαν δίπλα τους στα καθημερινά προβλήματα στο γιαπί. Κεντρικός στόχος και σύνθημά μας είναι, ψηφίζουμε όλοι στο συνδικάτο. Ρίχνουμε όλοι στην κάλπη με φανατισμό το ψηφοδέλτιο της ταξικής ενότητας και του αγώνα, το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Β. Ν.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ προσέφυγε η λιπασματοβιομηχανία ΣΙΓΚ, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι στάσεις εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης! (σελίδα 20).

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ 300 εργαζομένων, από τους 486 που απασχολεί, εκβιάζει για νέα δάνεια η Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων στην Καλαμάτα. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια από την αρχή του χρόνου! (σελίδα 20).

ΠΩΣ,πόσο και γιατί μειώθηκαν το Φλεβάρη οι συντάξεις του ΙΚΑ! Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ (σελίδα 22).

ΠΑΡΑ τις εξαγγελίες κατά καιρούς για βελτίωση της διαβίωσης φορέων και ασθενών από τον ιό του ΕΙΤΖ, η κοινωνία και η πολιτεία εξακολουθούν να αποστρέφουν το πρόσωπό τους στο πρόβλημα (σελίδα 23).

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ κινητοποιήσεις αποφάσισε την ύστατη στιγμή η ΟΜΕ-ΟΤΕ και με δεδομένη πλέον την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μετοχοποίηση του Οργανισμού (σελίδα 27).

"ΚΟΜΜΕΝΟ και ραμμένο" στα μέτρα των μονοπωλίων της μεταφοράς και των μεγαλοεργολάβων είναι το καταστατικό της "ΕΡΓΟΣΕ", της υπό ίδρυση πολυμετοχικής θυγατρικής εταιρίας του ΟΣΕ (σελίδα 27).

ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ αστυνομοκρατίας ζουν εδώ και μια βδομάδα οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, που αγωνίζονται για να αποτρέψουν την εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού στην περιοχή τους (σελίδα 24).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ