ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Πλημμύρισαν πάλι

Μια μικρή σε διάρκεια καταιγίδα ήταν αρκετή, ώστε να πλημμυρίσουν πολλές περιοχές της Χίου. Το σχεδιασμό, επιτέλους, αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης, ζητά, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ

Σε διάστημα δύο χρόνων οι κάτοικοι της Χίου γίνονται, για δεύτερη φορά, μάρτυρες, αλλά και θύματα, του ίδιου σκηνικού. Νερό, λάσπες, κατεστραμμένες περιουσίες, θλιμμένα, αλλά και αγανακτισμένα πρόσωπα συνθέτουν το "μετά" της πλημμύρας που έπληξε την περιοχή, το προηγούμενο Σάββατο. Το ίδιο "μετά" έζησαν οι Χιώτες και πέρσι, οπότε επλήγησαν πάλι από τις πλημμύρες.

Μια μικρή σε διάρκεια καταιγίδα ήταν αρκετή, ώστε να πλημμυρίσουν το Σάββατο οι περιοχές Χείμαρροι, Καντήλας, Κουφός, Φάρκαινα και άλλες. Ηταν, ακόμη, αρκετή, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης. Αντιθέτως, η δημοτική αρχή έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως επεμβάσεις στις κοίτες των ποταμών, καταστροφές σε μεγάλα τμήματα δασών, που καθιστούν τη Χίο ανοχύρωτη στην περίπτωση πλημμύρας. Χαρακτηριστικά, η τοπική εφημερίδα "Η Αλήθεια" αναφέρει: "Για άλλη μια φορά, η δυνατή νεροποντή του Σαββάτου αποτέλεσε έναν εφιάλτης για όσους δε συνειδητοποιούν ότι, αν δε σέβεσαι τη φύση, δε σε σέβεται και η ίδια. Για τρεις ώρες, τις πιο κρίσιμες ώρες της νύχτας του Σαββάτου, δε φάνηκε κανένα συνεργείο του δήμου, φυσικά ούτε κι ο δήμαρχος".

Η επέμβαση στο περιβάλλον, το τσιμέντωμα των χειμάρρων, τα φραγμένα φρεάτια, και η χιακή πρωτοτυπία να προγραμματίζονται δρόμοι πάνω σε ποτάμια είναι - σύμφωνα με την εφημερίδα - οι αιτίες για τις καταστροφές που προκλήθηκαν. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή Χίου δε φρόντισε να καθαρίσει τις απολήξεις του ποταμού Παρθένη που ήταν φραγμένες από σαβούρα, ενώ προχώρησε σε μπάζωμα μέρους του ποταμού Καντήλα, ώστε να δημιουργηθεί δρόμος. Η ενέργεια αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να μη βρίσκουν διέξοδο τα νερά και να πληγούν κυρίως οι περιοχές Κουφός και Παρθένης. "Η μετατροπή του ποταμού σε δρόμο δεν έχει άλλο στόχο παρά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των οικοπεδούχων των χωραφιών δεξιά κι αριστερά του ποταμού", μας είπε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπή του ΚΚΕ στη Χίο, Γιώργος Απατζής.Παράλληλα, τόνισε ότι σε όλους σχεδόν τους ποταμούς έχουν γίνει επεμβάσεις. Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις καταστροφές της τελευταίας νεροποντής, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ σημειώνει τις ευθύνες των κυβερνητικών και δημοτικών αρχόντων και της πολιτικής που ασκούν, τέτοια που έχει στο κέντρο της το εύκολο κέρδος και την εκμετάλλευση, με οποιοδήποτε μέσο και τίμημα, της φύσης. Παράλληλα, καλεί τη δημοτική αρχή να καταγράψει τις ζημιές και να αποζημιώσει τους πληγέντες. Επίσης, να προστατέψει τους ποταμούς της περιοχής, να επαναφέρει τον ποταμό Καντηλά στη φυσική του κατάσταση και να σχεδιάσει την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης. Τέλος, καλεί τη δημοτική αρχή να κηρύξει αναδασωτέες ορισμένες περιοχές του δήμου Χίου, όπως Κορακάρη, Παναγιά Βοήθεια, Γιαλούρικα και άλλες.

ΜΕΤΡΟ
Δίνει νέο "πανωπροίκι" η κυβέρνηση

Υπολογίζεται ότι θα κοστίσει γύρω στα 10 δισ. δρχ., ενώ οι εργολάβοι πιέζουν και για άλλα 45 δισ. δρχ.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης αναγνώρισε χτες και επίσημα ένα μέρος των απαιτήσεων που έχουν προβάλει οι εργολάβοι του μετρό, και οι οποίες θα κοστίσουν στο ελληνικό δημόσιο γύρω στα 10 δισ. δραχμές.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι οι εργασίες σε τέσσερις σταθμούς έχουν καθυστέρηση (Ομόνοια - Μοναστηράκι, Ολυμπείο, Δάφνη) λόγω προβλημάτων προσαρμογής των αρχικών μελετών και λόγω διάρκειας των αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών. Για τις καθυστερήσεις αυτές - ανέφερε - έχει ευθύνη η "Αττικό Μετρό ΑΕ", η οποία όπως είναι γνωστό διαχειρίζεται το έργο από πλευράς δημοσίου και γι' αυτό έχει εκπονηθεί πρόγραμμα επιτάχυνσης των εργασιών, σύμφωνα με ό,τι προβλέπει η ισχύουσα σύμβαση.

Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός παραδέχεται ευθύνη του δημοσίου στις καθυστερήσεις, το οποίο θα αναλάβει κατ' επέκταση και το κόστος των εργασιών επιτάχυνσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος αυτό οι εργολάβοι το υπολογίζουν σε 10 δισ. δρχ. και αυτό απαιτούν ως "πανωπροίκι" από το δημόσιο κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.

Αντίθετα, ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει καμία απολύτως ευθύνη του ελληνικού δημοσίου για την καθυστέρηση του πρώτου "μετροπόντικα", ο οποίος έχει καθηλωθεί εδώ και μήνες στην πλατεία Καραϊσκάκη, για την οποία καθυστέρηση οι εργολάβοι απαιτούν "πανωπροίκι", ώστε να επιταχύνουν τις εργασίες, ύψους 45 δισ. δρχ. "Η ευθύνη - επισήμανε ο υπουργός - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την ανάδοχο κοινοπραξία "Ολυμπιακό Μετρό"" και άρα ξεκαθάρισε ότι δε θα κάνει δεκτή καμία απαίτησή της.

Ωστόσο, οι εργολάβοι επιμένουν στις συνολικές τους απαιτήσεις και δεν αποκλείουν ακόμη και την προσφυγή σε διεθνή διαιτησία...

Πάντως, από χτες ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην περιοχή των ασταθών εδαφών της πλατείας Καραϊσκάκη εναλλακτική μέθοδος διάνοιξης της σήραγγας (με πασσάλους, σταθεροποίηση εδαφών κ. ά.), με την οποία όμως για να διανοιχτούν 20 μόλις μέτρα θα απαιτηθεί διάστημα δύο μηνών! Στη συνέχεια υπολογίζεται ότι θα περάσει ο "μετροπόντικας" και θα συνεχίσει αυτός τη διάνοιξη προς Ομόνοια και Δάφνη.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν σε "φιέστα" που οργανώθηκε χτες, με την ευκαιρία της εισόδου του δεύτερου "μετροπόντικα" στο σταθμό του "Ευαγγελισμού". Ο "μετροπόντικας" αυτός διάνοιξε μέσα σε δύο μήνες 635 μέτρα σήραγγας και υπολογίζεται ότι μέχρι τον Απρίλη θα βρίσκεται στο Σύνταγμα διανύοντας άλλα 760 μέτρα. Με την ευκαιρία αυτή ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα έχει κατασκευαστεί το 40% του συνολικού έργου και ότι έχουν διανοιχτεί σε σήραγγες και σταθμούς περισσότερα από 8 χιλιόμετρα, από τα 18 που απαιτούνται για τις δύο γραμμές του μετρό.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σε συνεχή αγώνα οι κάτοικοι

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν την εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού, παρά την έντονη αστυνομοκρατία στην περιοχή

Σε καθεστώς αστυνομοκρατίας ζουν εδώ και μια εβδομάδα οι κάτοικοι της κοινότητας Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, μετά τις νέες απόπειρες της καναδέζικης πολυεθνικής εταιρίας TVX - GOLD να μεταφέρει εκ νέου μηχανήματα εξόρυξης στην περιοχή τους για την εγκατάσταση της μονάδας χρυσού. Οι κάτοικοι, αντιδρώντας δυναμικά, εμπόδισαν τη μεταφορά, στήνοντας μπλόκα στο δρόμο που οδηγεί στο ορυχείο και από την περασμένη Τετάρτη έχουν κατασκηνώσει δίπλα στην είσοδο του μεταλλείου, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνει καμιά εργασία στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Από τότε η παρουσία της Αστυνομίας είναι έντονη στην περιοχή με 5-6 περιπολικά που έχουν σταλεί από τον Πολύγυρο και τα Μουδανιά. Μάλιστα, με εντολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής έχει γίνει καταγγελία από το αστυνομικό φυλάκιο Ολυμπιάδας, προς την πολεοδομία Αρναίας και στον εισαγγελέα, για την κατασκευή "χωρίς άδεια" μιας τέντας, που έστησαν οι κάτοικοι, για να προφυλαχτούν από το κρύο, τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια από την πολιτεία για την καταπάτηση κοινοτικής γης από την TVX.

Την ερχόμενη Κυριακή στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της κοινότητας Σταυρού οι κάτοικοι προχωρούν σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κοινού με τους κατοίκους 12 ακόμη κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου ενάντια στην εγκατάσταση της ρυπογόνας και επικίνδυνης βιομηχανίας στην περιοχή τους. Δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την εγκατάσταση και τη λειτουργία της μονάδας χρυσού, όπως προβλέπει η σύμβαση εξαγοράς των Μεταλλείων Κασσάνδρας από τους Καναδούς της TVX - GOLD.

"Ζούμε σε καθεστώς κατοχής και αποικιοκρατίας", δήλωσε στον "Ρ" ο πρόεδρος της κοινότητας Ολυμπιάδας Νίκος Μήτσιος. "Εχουμε αποφασίσει να μην αφήσουμε να μετατραπεί η Ολυμπιάδα στο μεγαλύτερο νταμάρι και στη μεγαλύτερη χαβούζα των Βαλκανίων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο χρυσωρυχείο και δηλώνουμε πως κανείς δεν μπορεί να σκοτώσει τη ζωή που δώσαμε στον τόπο μας και να μας εξαναγκάσει να γίνουμε πρόσφυγες".

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή 12 κοινοταρχών της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου, το ορυχείο που υπάρχει στη θέση Μαυρόλακκα της Ολυμπιάδας και λειτουργούσε για την εξόρυξη μεταλλευμάτων χαλκού και μολύβδου, θα μετατραπεί σε μια μόνιμη πληγή για την περιοχή, καθώς θα μεταφέρονται για επεξεργασία εκεί μετά την εξάντληση των ντόπιων μεταλλευμάτων χρυσού, μεταλλεύματα από όλα τα Βαλκάνια και την ΑνατολικήΜεσόγειο. Η καναδέζικη εταιρία σκοπεύει να τετραπλασιάσει την εξόρυξη, να επεκτείνει το εργοστάσιο εμπλουτισμού, να δημιουργήσει νέες χαβούζες και νταμάρια ασβεστόλιθου, ενώ θα καταστρέψει τη παραλία με τη δημιουργία λιμένος για μεγάλα πλοία. Επίσης, θα δημιουργήσει τρία χημικά εργοστάσια παραγωγής θειικού οξέος, οξυγόνου και εξουδετέρωσης κυανιόντων.

Ολη αυτή η δραστηριότητα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον και σε κάθε άλλον παραγωγικό τομέα, όπως τη γεωργία, την αλιεία, τον τουρισμό και την οικοδόμηση και για αυτό η λειτουργία της μονάδας θα εμποδιστεί με κάθε τρόπο, επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα.

Συγκέντρωση σήμερα στο Κορδελιό

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Δικαστηρίων (μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου), οι κάτοικοι του Ελευθερίου - Κορδελιού, με αίτημα τη μη εγκατάσταση της μονάδας πολυπροπυλενίου στην ΕΚΟ Θεσσαλονίκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Κορδελιού δηλώνει, ότι "η διυπουργική απόφαση για την εγκατάσταση της μονάδας πολυπροπυλενίου στο βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΚΟ, ανοίγει το δρόμο για να ξεφυτρώσουν νέα εργοστάσια στην περιοχή μας".

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Κορδελιού, θα διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους Θεσσαλονικείς.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη για την ΤΑ

Σύσκεψη, με θέμα "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ" οργανώνει η ΚΟ Αττικής σήμερα στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Παλλήνης (οδός Πεντέλης).

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" στο νομαρχιακό ψηφοδέλτιο, οι δημοτικές κινήσεις, υποψήφιοι στους δήμους και τις κοινότητες της Ανατολικής Αττικής που στηρίζει το ΚΚΕ και οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ στα σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ