Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σε συνεχή αγώνα οι κάτοικοι

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν την εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού, παρά την έντονη αστυνομοκρατία στην περιοχή

Σε καθεστώς αστυνομοκρατίας ζουν εδώ και μια εβδομάδα οι κάτοικοι της κοινότητας Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, μετά τις νέες απόπειρες της καναδέζικης πολυεθνικής εταιρίας TVX - GOLD να μεταφέρει εκ νέου μηχανήματα εξόρυξης στην περιοχή τους για την εγκατάσταση της μονάδας χρυσού. Οι κάτοικοι, αντιδρώντας δυναμικά, εμπόδισαν τη μεταφορά, στήνοντας μπλόκα στο δρόμο που οδηγεί στο ορυχείο και από την περασμένη Τετάρτη έχουν κατασκηνώσει δίπλα στην είσοδο του μεταλλείου, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνει καμιά εργασία στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Από τότε η παρουσία της Αστυνομίας είναι έντονη στην περιοχή με 5-6 περιπολικά που έχουν σταλεί από τον Πολύγυρο και τα Μουδανιά. Μάλιστα, με εντολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής έχει γίνει καταγγελία από το αστυνομικό φυλάκιο Ολυμπιάδας, προς την πολεοδομία Αρναίας και στον εισαγγελέα, για την κατασκευή "χωρίς άδεια" μιας τέντας, που έστησαν οι κάτοικοι, για να προφυλαχτούν από το κρύο, τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια από την πολιτεία για την καταπάτηση κοινοτικής γης από την TVX.

Την ερχόμενη Κυριακή στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της κοινότητας Σταυρού οι κάτοικοι προχωρούν σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κοινού με τους κατοίκους 12 ακόμη κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου ενάντια στην εγκατάσταση της ρυπογόνας και επικίνδυνης βιομηχανίας στην περιοχή τους. Δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την εγκατάσταση και τη λειτουργία της μονάδας χρυσού, όπως προβλέπει η σύμβαση εξαγοράς των Μεταλλείων Κασσάνδρας από τους Καναδούς της TVX - GOLD.

"Ζούμε σε καθεστώς κατοχής και αποικιοκρατίας", δήλωσε στον "Ρ" ο πρόεδρος της κοινότητας Ολυμπιάδας Νίκος Μήτσιος. "Εχουμε αποφασίσει να μην αφήσουμε να μετατραπεί η Ολυμπιάδα στο μεγαλύτερο νταμάρι και στη μεγαλύτερη χαβούζα των Βαλκανίων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο χρυσωρυχείο και δηλώνουμε πως κανείς δεν μπορεί να σκοτώσει τη ζωή που δώσαμε στον τόπο μας και να μας εξαναγκάσει να γίνουμε πρόσφυγες".

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή 12 κοινοταρχών της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου, το ορυχείο που υπάρχει στη θέση Μαυρόλακκα της Ολυμπιάδας και λειτουργούσε για την εξόρυξη μεταλλευμάτων χαλκού και μολύβδου, θα μετατραπεί σε μια μόνιμη πληγή για την περιοχή, καθώς θα μεταφέρονται για επεξεργασία εκεί μετά την εξάντληση των ντόπιων μεταλλευμάτων χρυσού, μεταλλεύματα από όλα τα Βαλκάνια και την ΑνατολικήΜεσόγειο. Η καναδέζικη εταιρία σκοπεύει να τετραπλασιάσει την εξόρυξη, να επεκτείνει το εργοστάσιο εμπλουτισμού, να δημιουργήσει νέες χαβούζες και νταμάρια ασβεστόλιθου, ενώ θα καταστρέψει τη παραλία με τη δημιουργία λιμένος για μεγάλα πλοία. Επίσης, θα δημιουργήσει τρία χημικά εργοστάσια παραγωγής θειικού οξέος, οξυγόνου και εξουδετέρωσης κυανιόντων.

Ολη αυτή η δραστηριότητα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον και σε κάθε άλλον παραγωγικό τομέα, όπως τη γεωργία, την αλιεία, τον τουρισμό και την οικοδόμηση και για αυτό η λειτουργία της μονάδας θα εμποδιστεί με κάθε τρόπο, επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταμάτησε η καταστροφή του δάσους (1999-06-24 00:00:00.0)
Νέες διαθεσιμότητες από την TVX (1999-04-28 00:00:00.0)
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... κάθε "δημοσία συνάθροισις" (1997-11-25 00:00:00.0)
Εκτός ορίων Στρυμονικού το εργοστάσιο χρυσού (1996-05-04 00:00:00.0)
Αποθρασύνθηκαν οι Καναδοί και... απειλούν (1996-03-09 00:00:00.0)
"Δε θα περάσει ο "χρυσός" θάνατος" (1996-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ