Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση εμπαίζει τους κτηνοτρόφους

Τα 5 δισεκατομμύρια δραχμές αναμένεται να φτάσουν φέτος τα ευρωπρόστιμα στο αγελαδινό γάλα

Το ίδιο έργο εμπαιγμού και αποπροσανατολισμού των κτηνοτρόφων ξαναπαίχτηκε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, με πρωταγωνιστές τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συμπρωταγωνιστές τους "γνώριμους" εκπροσώπους των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων.

Από την πολύωρη ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Γεωργίας για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, με αφορμή και τις κινητοποιήσεις στην Ηπειρο, δε βγήκε ουσιαστικά τίποτα προς όφελος των κτηνοτρόφων και της ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Το όλο "σκηνικό" φαίνεται να στήθηκε μόνο και μόνο για να εκτονωθεί η αγανάκτηση και η οργή των κτηνοτρόφων. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Στ. Τζουμάκας,μη έχοντας να ανακοινώσει τίποτα επί της ουσίας, είπε, στο πρώτο μικρόφωνο που βρήκε μπροστά του, πως στις επόμενες μέρες θα συζητηθεί το θέμα με τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση και κάλεσε τους καταναλωτές να μάθουν να ξεχωρίζουν τον ασβέστη από τη φέτα! Και βιαστικός βιαστικός "έτρεξε" να προλάβει τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας μάλλον πως είναι και υπουργός Γεωργίας.

Οσο για τις αποφάσεις που υποτίθεται ότι θα λάβει η κυβέρνηση για την κτηνοτροφία, αυτές, όπως ειπώθηκε διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Γεωργίας Απ. Φωτιάδη,περιορίζονται στο "χιλιοπαιγμένο" σλόγκαν της εξυγίανσης της αγοράς και της εντατικοποίησης των ελέγχων, ώστε να μειωθούν τα αποθέματα φέτας, τα οποία φτάνουν τους 35.000 τόνους. Από τα λεγόμενα όμως του υφυπουργού έγινε καθαρό επίσης πως οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες μπορούν ανενόχλητες να κάνουν ό,τι θέλουν και να εκβιάζουν τους παραγωγούς, δίνοντάς τους εξευτελιστικές τιμές. Οσο για τις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, αυτές θα πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να διαμορφώνουν τις τιμές στα πλαίσια των νόμων που επιβάλλει στην αγορά το ελεύθερο εμπόριο. Ειδικά για τις μειωμένες τιμές κατά 25% που ανακοίνωσε φέτος η "Δωδώνη", ο Απ. Φωτιάδης είπε πως είναι ικανοποιητικός οιωνός, σε σχέση με τις τιμές που δίνουν οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες!

Επιπλέον, τίποτα δε φαίνεται να γίνεται για τη μείωση του όλου αυξανόμενου κόστους παραγωγής και τη δημιουργία υποδομής στην κτηνοτροφία, ενώ οι επιπτώσεις, από τη δραστική μείωση των δασμών στα εισαγόμενα τυριά, από τρίτες χώρες, λόγω της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, καθώς και της εφαρμογής της ΚΑΠ, θα γίνονται όλο και χειρότερες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα ευρωπρόστιμα στο αγελαδινό γάλα - λόγω υπέρβασης της ποσόστωσης - θα φτάσουν φέτος τα 5 δισ. δραχμές (1,3 δισ. δρχ. ήταν πέρσι). Σε όλα αυτά προστίθενται και οι μεθοδεύσεις των βόρειων χωρών της ΕΕ (Δανία, Ολλανδία, Γερμανία κτλ.), που αρνούνται να κατοχυρώσουν τη φέτα έναντι των λευκών τυριών, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο ερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Και μέσα σ' όλα αυτά η αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα των κτηνοτρόφων γίνεται πιο προκλητική, από ένα ακόμα γεγονός: Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει ούτε δραχμή από το πριμ για τις επιλέξιμες προβατίνες και γίδες για το έτος 1994, συνολικού ύψους 80 δισ. δραχμών, τη στιγμή που οι προκαταβολές θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί από τον περασμένο Ιούνη. Βέβαια, ο υφυπουργός Γεωργίας είπε χτες ότι το συγκεκριμένο πριμ αυξήθηκε για το 1995 με απόφαση της αρμόδιας Διαχειριστικής Επιτροπής κατά 1.123 το κεφάλι, όμως τα χρήματα αυτά οι παραγωγοί θα τα πάρουν μέσα στο 1997. Ζήσε Μάη μου, δηλαδή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ