Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Συζήτηση περί "βασιλικής περιουσίας" και συμβασιούχων

To θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας και η υπόθεση των συμβασιούχων της ΔΕΗ αναμένεται να συζητηθούν την προσεχή Πέμπτη σε διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Και οι δύο αυτές υποθέσεις είναι μείζονος σημασίας και απασχόλησαν, όχι μόνο το δικαστικό και πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά και την κοινή γνώμη.

Η υπόθεση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας ταλανίζει το δημόσιο βίο εδώ και μια εικοσαετία, ενώ η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους της ΔΕΗ θα αποτελέσει πρόκριμα και για έκτακτους των άλλων επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα, όπως ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ.

Στη διάσκεψη της προσεχούς Πέμπτης θα συζητηθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου 2215/94, βάσει του οποίου η λεγόμενη βασιλική περιουσία πέρασε στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλας τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε κάνει μια πρόταση - πρόκληση προς τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού, ζητώντας να κηρυχτεί αντισυνταγματικός ο νόμος 2215/94 και να επιστραφεί στον Κοκό η λεγόμενη βασιλική περιουσία. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε υποστηρίξει ότι το νομοθετικό διάταγμα 225/73 με το οποίο απαλλοτριώθηκε η λεγόμενη βασιλική περιουσία, καταργήθηκε με τη Συντακτική Πράξη της 7ης Αυγούστου 1974, επειδή ήταν αντίθετο με το Σύνταγμα του 1952, που εκείνη την περίοδο είχε επανέλθει σε ισχύ. Κατά τον εισαγγελέα, είναι επίσης άκυρη η απαλλοτρίωση, γιατί απαλλοτριώθηκε η περιουσία του τέως, χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση για αποζημίωση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υπόθεση των συμβασιούχων της ΔΕΗ, οι οποίοι απολύθηκαν γιατί θεωρήθηκε ότι είχαν προσληφθεί σε προεκλογική περίοδο. Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν συζητηθεί οι αιτήσεις αναίρεσης εννιά εκτάκτων υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης των συμβασιούχων στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας Αθ. Σιούλας είχε προτείνει την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικό το άρθρο 28 του νόμου 2190/94, βάσει του οποίου απολύθηκαν. Μάλιστα, ο Αθ. Σιούλας είχε υποστηρίξει ότι πρέπει να δικαιωθούν όλοι οι απολυμένοι, ακόμη και στην περίπτωση που είχαν προσληφθεί έστω και για μία μέρα, πριν από την επίμαχη ημερομηνία της 9ης Σεπτέμβρη 1993.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ