Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΕ - ΟΤΕ
Κινητοποιήσεις την ύστατη στιγμή για τη μετοχοποίηση

Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε την ύστατη στιγμή το ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ, και με δεδομένη, πλέον, την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μετοχοποίηση του Οργανισμού. Υστερα από μια μακρά περίοδο απραξίας και μέσα σε ένα κλίμα "άντε να τελειώνουμε", η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, κάτω από την πίεση των γεγονότων, αποφάσισε κινητοποιήσεις, που όμως προβλέπεται ν' αρχίσουν με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Πρόταση της ΕΣΚ - ΟΤΕ και για προειδοποιητική 24ωρη απεργία πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου απορρίφτηκε από τις άλλες παρατάξεις, όπως απορρίφτηκε και το πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων που κατέθεσε, για αντίσταση των εργαζόμενων στο σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον ΟΤΕ, υλοποιώντας επιλογές και δεσμεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρόταση της ΕΕ της Ομοσπονδίας, που εγκρίθηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις, ζητάει να μην κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη μετοχοποίηση του 6 - 8% του ΟΤΕ και την κατάργηση των διατάξεων περί μετοχοποίησης του Ν.2257/1994. Ζητά επίσης και την απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΟ για τις ΔΕΚΟ και την αντικατάστασή του με ένα άλλο, που θα είναι σύμφωνο τόσο με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, όσο και με τις προτάσεις της γνωστής για το ρόλο της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, η ΕΕ συμπεριέλαβε και τη νομική παρέμβαση της Ομοσπονδίας κατά των προσφυγών της "SΤΕΤ ΕΛΛΑΣ" και "Πάναφον" για την άδεια κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ. Τέλος, εκτιμά πως πρέπει ν' ασκήσει πίεση στη διοίκηση του Οργανισμού για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό μέσω της υλοποίησης του ΣΟΔΕ και του "Επιχειρησιακού Σχεδίου", όπου διαπιστώνει καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης που επιμένει στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, υλοποιώντας τις πολιτικές επιλογές και δεσμεύσεις της προς το κεφάλαιο και την ΕυρωπαΙκή Ενωση, αλλά και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, γιατί σε όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολούθησε αδρανής την εξέλιξη του θέματος χωρίς να προετοιμάζει το αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων. Τόνισε ότι σήμερα, με θολές διατυπώσεις για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, χαμηλώνει τους τόνους όσον αφορά τη μετοχοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, αφού δεν το αναδεικνύει ως το κυρίαρχο πρόβλημα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ ψήφισε τις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις και εξουσιοδότησε την ΕΕ της ΟΜΕ - ΟΤΕ να τις προκηρύξει ενάντια στη μετοχοποίηση, εκτιμώντας πως αυτό ανταποκρίνεται στη θέληση των εργαζομένων, που είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση. Παράλληλα, απέρριψε τις δήθεν ουδέτερες απόψεις περί ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, όπως προωθούνται μέσα από το "Σχέδιο Οργανωτικού και Διοικητικού Εκσυγχρονισμού" και το "Επιχειρησιακό Σχέδιο".

Μεθοδεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση

Οσον αφορά στο θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 1996, με μια πρωτοφανή διαδικασία για την ΟΜΕ - ΟΤΕ και στην ίδια λογική του "άντε να τελειώνουμε", η πλειοψηφία της διοίκησης, ΠΑΣΚΕ - "Αγωνιστική Συνεργασία" ("ΣΥΝ") πρότεινε στη συνεδρίαση μια γενικόλογη και ασαφή πρόταση ως πλαίσιο διεκδίκησης. Το μόνο συγκεκριμένο ήταν η εναρμόνισή του με τις γνωστές και απαράδεκτες διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ αφού άσκησε σοβαρή κριτική γι' αυτή τη μεθόδευση, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και για τα αιτήματα και για την τακτική διεκδίκησης πρότεινε τη σύγκληση νέου έκτακτου ΔΣ, για να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο αιτημάτων. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τις δύο παρατάξεις. Ζήτησαν μάλιστα - και εξασφάλισαν με την ψήφο της ΔΑΚΕ - εξουσιοδότηση, σύμφωνα με την οποία, το τελικό κείμενο θα διαμορφωθεί από την ΕΕ σε συνεννόηση με τις παρατάξεις, και έξω από τις διαδικασίες των αρμόδιων οργάνων.

  • Χτες οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και οι κύριοι ανάδοχοι της εισαγωγής του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο παρουσίασαν σε 50 περίπου τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες, τη φιλοσοφία και τους στόχους της έκδοσης, όπως επίσης τη δομή, τα κίνητρα και το χρονοδιάγραμμα της εισαγωγής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ