Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερχεται νέα, δυνατή "μπόρα"

Οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων που εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας και η απόφαση των αγροτών της Θεσσαλίας να ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις στις 19 Φλεβάρη, δείχνουν ότι και το 1996 - όπως η περσινή χρονιά - θα είναι έτος αγώνων της αγροτιάς.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που αποτελούν σχεδόν το 1/3 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, βρίσκονται σε αναβρασμό. Η ελληνική περιφέρεια θυμίζει πάλι "καζάνι που βράζει", έτοιμο να εκραγεί. Στις επαρχίες και τα χωριά της επικράτειας - από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη - φουντώνει η οργή και η αγανάκτηση για την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί, με ταχύτατους ρυθμούς, σε συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα της εθνικής οικονομίας και σε ερήμωση την ύπαιθρο.

Την πολιτική αυτή καταδικάζουν και αντιπαλεύουν όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι αγώνες, που ξεκινούν, θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν, είναι ενωτικοί και συσπειρώνουν όλο τον αγροτο-κτηνοτροφικό κόσμο. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι στην ιεράρχηση των αιτημάτων προηγούνται εκείνα που αφορούν στη μη εφαρμογή, από τη χώρα μας, των καταστροφικών μέτρων που αποφασίζει η ΕΕ.

Οι αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η "πηγή του κακού" βρίσκεται στις Βρυξέλλες κι απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να αντισταθεί και να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους, που πλήττονται καίρια και να σώσει την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία από την επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή. Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας εκ πείρας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και της ΝΔ - δεν προτίθεται να ακολουθήσει ανεξάρτητη εθνική πολιτική, αντιλαμβάνονται πως μόνο αν οι ίδιοι αντιδράσουν κι απειθαρχήσουν στις εντολές των Βρυξελλών, θα καταφέρουν να συνεχίσουν την ασχολία τους με το χωράφι και τα ζώα, για να εξασφαλίσουν το ψωμί των οικογενειών τους και να μείνουν στη γη τους.

Οι ξωμάχοι της ελληνικής υπαίθρου δεν έχουν, πια, αυταπάτες ότι μπορούν να προκόψουν, όσο διατηρούνται τ' ασφυκτικά πλαίσια που επιβάλλει στην Ελλάδα η πολιτική της ΕΕ.

Οι βαμβακοπαραγωγοί είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, αφού πούλησαν το προϊόν τους μέχρι και 50 δραχμές το κιλό φθηνότερα από πέρσι. Ταυτόχρονα, μεγάλη οικονομική ζημιά υπέστησαν και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, μιας και η τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού στις διεθνείς αγορές είναι πάρα πολύ χαμηλή.

Οι παραγωγοί σιτηρών, αφού "είδαν κι έπαθαν" να εισπράξουν τις επιδοτήσεις, λόγων των γραφειοκρατικών εμποδίων που επέβαλε - για φορολογικούς λόγους - το υπουργείο Οικονομικών, τώρα κινδυνεύουν να υποστούν νέο συντριπτικό πλήγμα, αν "περάσει" η πρόταση της Κομισιόν για μείωση, μέχρι και 30%, στις στρεμματικές επιδοτήσεις.

Αλλες δυναμικές καλλιέργειες - όπως ο καπνός, τα αμπέλια, τα οπωροκηπευτικά, το λάδι κ.ά. - έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της πολιτικής της ΕΕ κι οδηγούνται στην καταστροφή.

Η κτηνοτροφία, ήδη, καταστρέφεται και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά 100 δραχμές το κιλό, οι αγελαδοτρόφοι πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα λόγων της υπέρβασης του πλαφόν που έθεσε η ΕΕ για το αγελαδινό γάλα, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 40%, οι νοθείες στην παρασκευή τυροκομικών από κάποιους επιτήδειους και οι αθρόες, ανεξέλεγκτες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων από τρίτες χώρες συνεχίζονται, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη διάθεση της ντόπιας παραγωγής.

"Καλύτερες μέρες" δε φαίνονται στο ορίζοντα, αφού η πολιτική των Βρυξελλών είναι προσανατολισμένη στην κατάργηση των επιδοτήσεων, στην ολοκληρωτική συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, στη γενικότερη παραγωγική αποδυνάμωση της Ελλάδας, ώστε να μετατραπεί σε χώρα φτηνών υπηρεσιών και τουρισμού, ανήμπορη να προχωρήσει σε αναπτυξιακό δρόμο και να εξασφαλίσει την εθνική ανεξαρτησία της.

Η εμπειρία της περσινής μεγαλειώδους αγροτικής εξέγερσης έκανε τους αγρότες σοφότερους. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι για να φέρει αποτελέσματα ο αγώνας τους, εκτός από την ενότητά τους, πρέπει να εξασφαλίσουν και την ενεργή αλληλεγγύη και συμπαράσταση των άλλων λαϊκών τάξεων, που πλήττονται το ίδιο από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Και στην πορεία να αναπτυχθεί κοινό μέτωπο πάλης με τους εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Απ' αυτή την άποψη, είναι χαρακτηριστική η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, να συγκαλέσει σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Επιστημόνων, του Συλλόγου των Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης κ.ά., όπου θα συζητηθεί η αναγκαιότητα συντονισμού των αγώνων για τη λύση των κοινών προβλημάτων.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η αγροτιά της Ελλάδας, με τη συμπαράσταση όλων των άλλων εργαζομένων, είναι αποφασισμένη να δώσει μια νέα μάχη για να υπερασπιστεί τα ταξικά της συμφέροντα. Η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, θα βρεθούν μπροστά στη νέα "μπόρα" που έρχεται, γρήγορα. Ας σπεύσουν, όσο είναι καιρός - αν και δεν πιστεύουμε ότι θέλουν και μπορούν - να αναθεωρήσουν την αντιαγροτική πολιτική τους και ν' αντισταθούν στις επιλογές της ΕΕ. Οταν τα "τρακτέρ της οργής" θα "οργώνουν" ξανά τους δρόμους της χώρας, τότε κανείς κυβερνητικός υπεύθυνος δε θα έχει τη δικαιολογία να ισχυριστεί ότι ήταν ανυποψίαστος και "κατελήφθη εξ απήνης"...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνει η οργή των κτηνοτρόφων (2011-02-12 00:00:00.0)
Παμπελοποννησιακή σύσκεψη στην Ξυλοκέρα (2010-01-09 00:00:00.0)
Παναγροτικό συλλαλητήριο (2010-01-08 00:00:00.0)
Παναγροτική σύσκεψη (2000-12-12 00:00:00.0)
Μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο (1999-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ