Σάββατο 9 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Παμπελοποννησιακή σύσκεψη στην Ξυλοκέρα

Αποφασίζουν στις 13 του Γενάρη για την οργάνωση του αγώνα τους με κάλεσμα της ΟΑΣ Ηλείας

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Πελοπόννησο
Από παλιότερη κινητοποίηση στην Πελοπόννησο
Σε αγωνιστικές διεργασίες βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η μικρομεσαία αγροτιά στην Πελοπόννησο μετά τα πολλαπλά αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) καλεί, με πρωτοβουλία του, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και όλους τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της Πελοποννήσου σε σύσκεψη την Τετάρτη 13 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα, στην Ξυλοκέρα, για να συζητήσουν τα τεράστια προβλήματα που τους ξεκληρίζουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΑΣΗ, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η κατάσταση που ζούμε είναι εκρηκτική, τα προβλήματά μας χρόνο με το χρόνο γίνονται περισσότερα, όλο και περισσότεροι αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την παραγωγή. Είναι μεγάλη η πτώση των τιμών του παραγωγού και αντίστροφα μεγάλη η αύξηση στις τιμές των εφοδίων, λιπασμάτων, ζωοτροφών κλπ. Η παραγωγή μας πολλές φορές σαπίζει στα χωράφια και στις αποθήκες, αφού μένει απούλητη. Οι βιομήχανοι και οι έμποροι μας εκμεταλλεύονται αφήνοντάς μας απλήρωτους για την παραγωγή μας, δίνοντας χαμηλές τιμές ή παίρνοντας τα προϊόντα μας σε ανοιχτές τιμές. Η πλειοψηφία των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι καταχρεωμένη στις τράπεζες.

Οι επιδοτήσεις συνεχώς μειώνονται, ενώ σχεδιάζονται και νέες περικοπές σε βάρος των μικρών και μεσαίων αγροτών, ενώ παράλληλα ο έλεγχος υγείας της ΕΕ, που είναι στην ουσία η υλοποίηση της νέας ΚΑΠ και ξεκινάει από το 2010 θα βγάλει εκτός διαδικασίας με διοικητικά μέτρα πιο μαζικά και γρήγορα από κάθε άλλη φορά το μεγαλύτερο αριθμό των φτωχομεσαίων αγροτών. Φέτος οι επιδοτήσεις δίνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και σε δόσεις.

Αποσύνδεσαν την παραγωγή από την επιδότηση, με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ενώ από την άλλη γίνονται αθρόες εισαγωγές σε προϊόντα που παράγουμε στη χώρα μας και μάλιστα αμφίβολης ποιότητας.

«Να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να μείνουμε στα χωράφια μας»

Η πολιτική της ΕΕ, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και συμφωνεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αιτία για την κατάσταση που ζούμε, εξυπηρετεί τη συγκέντρωση της γης σε λίγους και την εκμετάλλευση της παραγωγής από μονοπωλιακούς ομίλους και μεγαλεμπόρους. Οι αγρότες πουλάνε πάμφθηνα, οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός αγοράζει πανάκριβα και τη διαφορά την καρπώνονται τα παράσιτα που μας εκμεταλλεύονται και που φυσικά στηρίζονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ.

Ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη, αυτό το στόχο έχει, να διώξει από την παραγωγή ακόμα περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες, ενώ από την άλλη θα μεγαλώσει κατά πολύ το μερίδιο των επιδοτήσεων που θα παίρνουν οι πολυεθνικές και το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται.

Οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ σε ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ στηρίζουν την προώθηση αυτής της πολιτικής. Καμιά αυταπάτη και καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουμε στη νέα κυβέρνηση και στους συμβιβασμένους αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να μείνουμε στην παραγωγή μας, είναι καθαρό ότι αυτό έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Τα συμφέροντα των αγροτών είναι κοινά με αυτά των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων. Μόνο ο κοινός αγώνας ενάντια στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια, που είναι ο κοινός εχθρός, και η συγκρότηση ενός ενιαίου λαϊκού μετώπου μπορεί να δώσει λύσεις, παλεύοντας ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ