Σάββατο 9 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Παλεύουν κόντρα στον αφανισμό τους

Παρατεταγμένοι με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανίων παρέμεναν και χτες οι αγρότες της Χαλκιδικής, που διαμαρτύρονται για το συνεχώς μειούμενο εισόδημά τους σαν αποτέλεσμα των πολιτικών της ΚΑΠ που εφαρμόζουν οι τελευταίες κυβερνήσεις. Το Σαββατοκύριακο οι αγρότες πραγματοποιούν συσκέψεις για να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με κύρια διεκδίκηση την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, καθώς η μεγάλη πτώση της τιμής της ελιάς, καθώς και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οδηγούν τα νοικοκυριά τους σε αφανισμό.

Συγκεκριμένα, φέτος οι αγρότες της Χαλκιδικής πουλάνε προς 65 λεπτά το κιλό την ελιά (η μέση τιμή), όταν πέρσι η τιμή αυτή ήταν 1,40 ευρώ το κιλό. Δηλώνουν ότι και στην ελιά λειτουργεί καρτέλ κι έτσι παραμένει καθηλωμένη η τιμή του προϊόντος που κατά τα άλλα πωλείται το ίδιο ακριβά στον καταναλωτή. Οσον αφορά την τιμή του σιταριού βρίσκεται πολύ χαμηλά (15 λεπτά το κιλό) και το σύνολο σχεδόν της παραγωγής βρίσκεται στις αποθήκες.

Ζητούν επίσης τη ριζική αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν από τον Οργανισμό για τις ζημιές που υπέστη η περσινή παραγωγή βερίκοκων λόγω του παγετού. Τέλος, ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι να τους καταβληθεί το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης, να αναθεωρηθούν οι δείκτες άρδευσης γιατί με τους πεπαλαιωμένους που ισχύουν επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά κλπ.

Τους αγρότες στο μπλόκο της Ν. Τρίγλιας επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ με τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη και εξέφρασαν την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ