Σάββατο 9 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αγρότες αντεπίθεση τώρα»

Σε συσπείρωση και αγώνα καλεί τους αγρότες η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή της ότι οι προειδοποιήσεις του Κόμματος βγήκαν πολύ γρήγορα αληθινές. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας ό,τι έκανε η ΝΔ, προωθεί: Κόψιμο της ενιαίας ενίσχυσης προς τους φτωχούς αγρότες. Διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, πετώντας έξω από τις επιδοτήσεις και τα δικαιώματα την πλειοψηφία των φτωχών αγροτών. Νέα περικοπή των επιδοτήσεων στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης και γεωργίας, ώστε να δοθούν στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Επίσης: Θα επιβάλει νέα φορομπηχτικά βάρη στο όνομα της κρίσης. Θα περικόψει κι άλλο τις αγροτικές συντάξεις και θα ανεβάσει τα όρια συνταξιοδότησης, ενώ η όλο και μεγαλύτερη αδυναμία των αγροτών να πληρώνουν τις εισφορές στον ΟΓΑ θα τους αφήσει ακάλυπτους σε θέματα υγείας. Η ΝΕ Αχαΐας προσθέτει ότι η επιβολή ταμειακών μηχανών στους παραγωγούς που πουλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές έχει στόχο την εξόντωση και τον εκτοπισμό των μικροπαραγωγών.

Είναι πια φανερές οι συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ και της πολιτικής της ΕΕ, σημειώνει η Οργάνωση του ΚΚΕ, η οποία, αναλύοντας τα τοπικά πεπραγμένα, τονίζει: «Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και των αγροτοσυνδικαλιστών τους και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί νέα "κόλπα" για να υποτάξει τους μικρομεσαίους αγρότες στην αντιλαϊκή πολιτική. Εχουν κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς τους, διάφορες ομοσπονδίες - σφραγίδες όπως την ΟΑΣ Αχαΐας, την "Πανελλαδική Ενωση Νέων Αγροτών", την ΠΕΣ και την ΕΑΣ Πατρών. Οργανώνουν διάλογο - απάτη. Με λίγα λόγια, όλα στο "παζάρι" για τα συμφέροντα των τραπεζών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μεγαλοαγροτών.

Εχουμε ζωντανά δείγματα αυτής της πολιτικής στην Αχαΐα, τη διοίκηση στην ΠΕΣ, που συμπεριφέρεται σαν "τσιφλικάς" με την "Ενωση ΑΕ", ενώ αποτελεί το καλύτερο στήριγμα για την εφαρμογή της ΚΑΠ και του ξεκληρίσματος. Χαρακτηριστική είναι η στάση τους με την ενιαία ενίσχυση. Πήραν τα χαράτσια από τους αγρότες, καθυστερούν την εξόφληση της περσινής σοδειάς και τώρα δίνουν μόνο από 40% μέχρι 60% της ενίσχυσης. Αλλά και αυτά που υποτίθεται θα δίνονταν είναι ήδη χαμένα, αφού πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν να πάρουν προκαταβολές με 10% επιτόκιο. Η διοίκηση της ΠΕΣ μάλιστα παρέδωσε την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης στην ΕΑΣ Αγρινίου με 60.000 ευρώ, επιβαρύνοντας κι άλλο οικονομικά τους αγρότες μέλη της. Κατά τα άλλα, ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα των αγροτών απολύοντας μόνιμους υπαλλήλους.

Αντίστοιχα η διοίκηση της ΕΑΣ Πατρών πήρε δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς για να εξοφλήσει τους αμπελουργούς για τη σοδειά του 2009. Στη συμφωνία με την τράπεζα η διοίκηση της ΕΑΣ - σαν άλλη ληστρική εταιρεία - εξασφάλισε το δικαίωμα της παρακράτησης του 20% από αυτά που θα έπρεπε να καταβάλει σε κάθε αμπελουργό για την περσινή σοδειά για να τα αποδώσει δήθεν σε εφόδια. Στην ουσία επιβαρύνουν με νέο δάνειο τους αγρότες και τους κρατούν ομήρους με την απόδοση των απαραίτητων εφοδίων.

Μεγάλο χτύπημα θα δεχτούν και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Καλαβρύτων. Δεν είναι μόνο ο "έλεγχος υγείας" της νέας ΚΑΠ που θα τους οδηγήσει στο ξεκλήρισμα, αλλά και η εφαρμογή της ΚΥΑ για το Χελμό - Βουραϊκό».

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «τώρα ήρθε η ώρα της οργάνωσης και του αγώνα. Οι μικρομεσαίοι αγρότες να μην έχουν καμιά αυταπάτη και καμιά εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση, στους αγροτοπατέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να μη δείξουν καμιά αναμονή, καμιά ανοχή. Να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ, να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα και να συνεχίσουν να παλεύουν για την ανατροπή της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Και καταλήγει: «Η αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των λαϊκιστών του ΛΑ.Ο.Σ. και των οπορτουνιστών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η απομόνωση των αγροτοσυνδικαλιστών τους είναι μονόδρομος. Μόνη προοπτική είναι δυνατό ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το χάσμα (2007-02-13 00:00:00.0)
Συνεχίζουν δυναμικά και αισιόδοξα (2007-01-31 00:00:00.0)
Προωθούν κι άλλο ξεπάτωμα και νέο, πιο μαζικό , ξεκλήρισμα! (2006-06-24 00:00:00.0)
Με την ΠΑΣΥ στον αγώνα της σωτηρίας και της προοπτικής (2006-02-05 00:00:00.0)
Στη μάχη κατά της ΚΑΠ (2005-12-06 00:00:00.0)
Παρακαταθήκη και για τις κάλπες το αγωνιστικό 2003 (2004-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ