Σάββατο 24 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Προωθούν κι άλλο ξεπάτωμα και νέο, πιο μαζικό , ξεκλήρισμα!

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αμπελουργούς να μην παρασυρθούν από τα δολώματα της ΕΕ, να μην υποταχθούν στη νέα ΚΑΠ και ν' αγωνιστούν, μαζί με όλους τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και την εφαρμογή μιας άλλης σε όφελος του λαού και της μικρομεσαίας αγροτιάς

Από παλιότερες κινητοποιήσεις αμπελουργών στην Αχαΐα

ICON

Από παλιότερες κινητοποιήσεις αμπελουργών στην Αχαΐα
«Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο κανονισμό του κρασιού, που έγινε στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, θα μειώσει δραστικά την αμπελουργία για να την προσαρμόσει στη λεγόμενη παγκοσμιοποιημένη αγορά. Θα συγκεντρώσει την παραγωγή σε λιγότερα χέρια ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Θα ευνοήσει τις εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και θα υποβαθμίσει την ποιότητά της».

Αυτά τονίζει, σε ανακοίνωσή της η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση», (ΠΑΣΥ) και εξηγεί:

«Κι αυτό, γιατί βασικά στοιχεία του προτεινόμενου κανονισμού είναι:

  • Οι υψηλές αποζημιώσεις και πρόωρες συντάξεις με στόχο σε μια πενταετία να ξεπατωθούν στην ΕΕ 4.000.000 στρέμματα και αν είναι δυνατόν το ξεπάτωμα να γίνει άμεσα, γι' αυτό οι αποζημιώσεις των πρώτων χρόνων θα είναι μεγαλύτερες των επόμενων.
  • Τα ισχυρά κίνητρα προς τους μικρομεσαίους αμπελουργούς για να πουλήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους στις μεγάλες αμπελουργικές επιχειρήσεις για να γίνει ανταγωνιστική η αμπελουργία και να ανταποκριθεί στους στόχους της Λισαβόνας.
  • Η κατάργηση των κρασιών ονομασίας προελεύσεως, η εισαγωγή μούστων από τρίτες χώρες, η ανάμειξη κρασιών τρίτων χωρών με κοινοτικά και η αναγνώριση των οινολογικών πρακτικών του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου, που σημαίνει διευκόλυνση των εισαγωγών φτηνών κρασιών από τρίτες χώρες».
Στήνουν «δολώματα», ψάχνουν για «άλλοθι»

Αναφερόμενη η ΠΑΣΥ στην προσπάθεια της ΕΕ να συγκαλύψει τις επιπτώσεις που θα έχει ο νέος κανονισμός στους μικρομεσαίους αμπελουργούς, σημειώνει:

«Τις οδυνηρές συνέπειες που θα προκαλέσει ο νέος κανονισμός στους μικρομεσαίους αμπελουργούς, η ΕΕ προσπαθεί να τις συγκαλύψει με τη μεταφορά ορισμένων κονδυλίων στο δεύτερο, λεγόμενο, πυλώνα για ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού, για παραγωγή παραδοσιακών και οικοτεχνικών προϊόντων κ.ά.

Ομως, οι προτάσεις της Κομισιόν δεν είναι καθόλου καινούριες. Εχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να αυξήσουν τις εισαγωγές, να ξεκληρίσουν πολλούς μικρομεσαίους αμπελουργούς και να συγκεντρώσουν τους αμπελώνες σε λίγους επιχειρηματίες.

Το πρόγραμμα του ξεριζώματος εφαρμόστηκε πριν από μια δεκαετία περίπου και η Ελλάδα, παρόλο που ήταν πρωταθλήτρια και ξερίζωσε πάνω από 200.000 στρέμματα, εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών, έχει τεράστια προβλήματα διάθεσης της παραγωγής με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές και να ξαναλειτουργήσει η απόσταξη και μάλιστα για κρασιά ανώτερης ποιότητας.

Τα προγράμματα του δεύτερου πυλώνα, όπως αγροτοτουρισμός, παραγωγή παραδοσιακών και οικοτεχνικών προϊόντων κ.ά. προβάλλονται σαν άλλοθι κάθε φορά που οι νέοι κανονισμοί συρρικνώνουν βασικά αγροτικά προϊόντα, με στόχο να συγκαλύψουν τον αντιαγροτικό τους χαρακτήρα. Ομως, τα προγράμματα αυτά που εφαρμόζονται αρκετά χρόνια στη χώρα μας, έχουν ασήμαντα αποτελέσματα στην απασχόληση και στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος».

Μην «τσιμπάτε» κι αγωνιστείτε!

Κι αφού αναφέρει ότι «οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και της ΝΔ που την ολοκληρώνει, είναι τεράστιες επειδή καταδικάζουν σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό την ύπαιθρο», η ανακοίνωση επισημαίνει:

«Η ΠΑΣΥ διαφωνεί ριζικά με την πρόταση της Κομισιόν για το νέο κανονισμό του κρασιού και συνολικότερα με τη νέα ΚΑΠ και τον ΠΟΕ.

Καλεί όλους τους μικρομεσαίους αμπελουργούς να μην παρασυρθούν από τα δολώματα της ΕΕ και υποταχθούν σε μια πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες που αντιμετωπίζουν παρόμοια αδιέξοδα για να αποτρέψουν την ψήφιση του νέου κανονισμού και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Μαζί με όλους τους εργαζόμενους, να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας φιλοαγροτικής πολιτικής που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητας της χώρας, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού μας, θα σέβεται το περιβάλλον και θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση σημειώνει: «Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες με την ψήφο τους στις επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια και τους συνδυασμούς, που αγωνιστικά αντιστέκονται στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν και παλεύουν για ολόπλευρη ανάπτυξη της γεωργίας σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ