Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Στη μάχη κατά της ΚΑΠ

Με τη συγκέντρωση στην πλατεία του Τυρνάβου, το πρωί της περασμένης Κυριακής, «έκλεισε» η βδομάδα αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία
Με τη συγκέντρωση στην πλατεία του Τυρνάβου, το πρωί της περασμένης Κυριακής, «έκλεισε» η βδομάδα αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία
Με συγκέντρωση στην πλατεία του Τυρνάβου, το πρωί της περασμένης Κυριακής, «έκλεισε» η βδομάδα αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα από τα Τρίκαλα και συνεχίστηκαν την Τρίτη στα Φάρσαλα, την Τετάρτη στην Καρδίτσα και την Παρασκευή στην Αγιά.

Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί του Τυρνάβου, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση, εξέφρασαν την αγωνιστική αντίθεσή τους στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που μπαίνει σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου, με στόχο το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πέρασμα της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και εταιριών. Ταυτόχρονα, καταδίκασαν την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και τη βοήθεια των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και της γνωστής «θεσσαλικής παρέας» των φιλοκυβερνητικών αγροτοσυνδικαλιστών, προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος, για την υλοποίηση της καταστροφικής νέας ΚΑΠ, επιχειρώντας να «αποκοιμίσει» τους αγρότες για να την αποδεχτούν χωρίς αντιδράσεις και να τρομοκρατήσει όσους την αντιμάχονται. Και διαμήνυσαν την απόφασή τους να οργανώσουν την πάλη, σε συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα, προβάλλοντας ουσιαστικές διεκδικήσεις και δίνοντας στον αγώνα πολιτική προοπτική.

Συνεχίζουν

Διακηρυγμένος κι αδιαπραγμάτευτος στόχος του συνεπούς αγροτικού κινήματος είναι η ανάπτυξη ενωτικών, μαζικών και δυναμικών αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων παραγωγών και, γενικότερα, των λαϊκών στρωμάτων της υπαίθρου, είπε στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ενώ ο Γ. Χαλιβέρας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ, αναφέρθηκε στον πολλαπλασιασμό και στην όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Τυρνάβου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, η δήμαρχος Γιάννουλης Δέσποινα Αράπκουλε, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, πρόεδροι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της περιοχής κ.ά.

Οι διεκδικήσεις

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρονται οι γενικότερες διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών - έγκαιρη διάθεση της σοδειάς με τιμές και επιδοτήσεις που θα εξασφαλίζουν εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης, προστασία από τις αθρόες εισαγωγές, μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, κατώτερη σύνταξη 400 ευρώ, στα 55 για τις αγρότισσες και στα 60 για τους αγρότες κ.ά. - ενώ άμεσα οι παραγωγοί του Τυρνάβου, ανάμεσα στα άλλα, διεκδικούν:

  • Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις φετινές καταστροφές στα ροδάκινα, στα αχλάδια, στα σταφύλια, στα αμύγδαλα κι άλλες καλλιέργειες.
  • Κάλυψη από εθνικούς πόρους της διαφοράς στην τιμή που ζητούσαν οι παραγωγοί και σ' αυτή που έδωσαν οι εμποροβιομήχανοι για τα κρασοστάφυλα και τα ροδάκινα.
  • Να σταματήσουν οι εισαγωγές μούστου και κρασιού και ν' απορροφάται η ντόπια παραγωγή.
  • Να καταργηθεί ο φόρος στο παραδοσιακό τσίπουρο για τους μικρομεσαίους αμπελουργούς.
  • Να καταργηθούν οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και συμφωνίες και να στηριχτεί η συνεταιριστική οινοποιητική βιομηχανία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενθαρρυντικό ξεκίνημα από το συλλαλητήριο στον Τύρναβο (2016-10-22 00:00:00.0)
Αύριο η σύσκεψη της ΠΑΣΥ (2009-11-17 00:00:00.0)
Διεκδικούν αγωνιστικά το δίκιο τους (2009-07-23 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Τύρναβο (2005-07-13 00:00:00.0)
Συντονίζουν τη δράση τους (2002-11-05 00:00:00.0)
Αγωνιστική «πλημμύρα» χτες και στον Τύρναβο! (2001-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ