Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Καθολικοί έλεγχοι στα δημητριακά

Σε καθολικούς ελέγχους για ύπαρξη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών θα υπόκεινται στο εξής όλα τα εισαγόμενα στη χώρα μας φορτία δημητριακών από τρίτες χώρες. Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφτηκε χτες από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό και ανακοινώθηκε μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με θέμα τα μεταλλαγμένα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων βιοκαλλιεργητών της χώρας, οικολογικών οργανώσεων και άλλων φορέων.

Παρόλη την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να δείξει στον αγροτικό κόσμο και στο καταναλωτικό κοινό ότι παίρνει μέτρα ενάντια στα μεταλλαγμένα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Γιατί μπορεί μεν να γίνονται στο εξής καθολικοί έλεγχοι στις εισαγωγές των δημητριακών, ωστόσο οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται μόνο για τα φορτία που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ. Επίσης, όπως έχει φανεί κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί δεν ανιχνεύονταν μόνο σε δημητριακά, αλλά και σε άλλα προϊόντα, όπως καλαμπόκι, βαμβάκι και σόγια.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη σόγια, που σύμφωνα με τους ειδικούς το συγκεκριμένο φυτό έχει υποστεί γενετική μετάλλαξη σε ποσοστά που ξεπερνούν το 90%, η ηγεσία του υπουργείου έπρεπε να δείξει κι εκεί ανάλογη ...σπουδή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι δεκάδες γνωστά προϊόντα (όπως μπισκότα, κράκερς, τσιπς κτλ.) που πωλούνται στα ράφια των σούπερ - μάρκετ, εμπεριέχουν υποπροϊόντα του συγκεκριμένου φυτού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ