Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αγωνιστική «πλημμύρα» χτες και στον Τύρναβο!

Αποφασισμένοι για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό της πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Τύρναβο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Τύρναβο
Αγροτική, αγωνιστική «πλημμύρα» προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε, χτες το πρωί, στον Τύρναβο! Εκατοντάδες αγρότες από τα χωριά της επαρχίας, με πολλά τρακτέρ κι άλλα μηχανήματα, «κατέκλυσαν» της κεντρική πλατεία της πόλης, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Η χτεσινή κινητοποίηση στον Τύρναβο, που πραγματοποιήθηκε σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ήταν εφάμιλλη εκείνων που προηγήθηκαν στην Καρδίτσα, στα Φάρσαλα και τα Τρίκαλα. Τούτο αποδεικνύει ότι οι αγωνιστικές διαθέσεις είναι το ίδιο έντονες σε κάθε γωνιά της Θεσσαλίας και δεν υποχωρούν με τίποτα. Αντιθέτως, όσο περνάει ο καιρός και η κυβέρνηση συνεχίζει να «σερβίρει» ψέματα, «παίζοντας» με την αγωνία του αγροτικού κόσμου, τόσο πιο έντονα και καθαρά εκδηλώνεται η αγωνιστική αποφασιστικότητα της αγροτιάς.

Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν σαφώς εκθέσει την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν την πάλη τους, συντονίζοντας τα αγωνιστικά βήματά τους με τους συναδέλφους τους όλης της Ελλάδας. Η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα θα ξεκινήσει με τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 10 Δεκέμβρη, σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, όπως πρότειναν οι εξεγερμένοι αγρότες της Καρδίτσας, μετά από σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων του νομού, που έγινε την περασμένη Τετάρτη.

Στόχος του νέου παναγροτικού ξεσηκωμού είναι η ικανοποίηση των ζωτικών και δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς - έτσι όπως ιεραρχούνται από το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα και προβάλλονται ως διεκδικήσεις στις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις - και η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στον αγώνα και υπό βροχή

Ούτε η βροχή «κατάφερε» να συγκρατήσει την αγωνιστική ορμή των αγροτών του Τυρνάβου, οι οποίοι, φέροντας μαζί τους τα τρακτέρ της οργής και του αγώνα, πραγματοποίησαν ένα μαζικό και πολύ δυναμικό συλλαλητήριο. Υπό βροχή έγιναν και οι ομιλίες. Πρώτος χαιρέτισε ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στ. Δόβας κι ακολούθησαν, κατά σειρά, ο Θ. Γρέπος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου που διάβασε σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς, ο Θ. Νασίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας, ο Θ. Κοκκινούλης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, ο Γ. Χατζημίχος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών Τυρνάβου, ο Β. Βασιλείου, μέλος του ΔΣ του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, ενώ παραβρέθηκε ο Π. Λιόλιος, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που παρέδωσε και σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης των εργαζομένων στην πάλη των αγροτών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πληθώρα των οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί στους αγρότες η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ανάγκη να κλιμακωθούν και να συντονιστούν πανελλαδικά οι αγροτικοί αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης που θα στηρίζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και θα αναπτύσσει την αγροτική οικονομία σε παραγωγική βάση, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές και καταναλωτικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που διάβασε στο συλλαλητήριο ο Χαρ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπογραμμίζεται ότι «οι μέχρι τώρα υποσχέσεις της κυβέρνησης αποδείχτηκαν απάτη», τονίζεται ότι «σ' αυτή της πολιτική δε χωράνε μερεμέτια» και αναφέρονται τα βασικά αιτήματα των αγροτών της περιοχής, που είναι:

  • Να μην ισχύσει ο κανονισμός της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, να καταργηθεί το «πλαφόν» και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας και να επανέλθει η θεσμική τιμή για τα βιομηχανικά ροδάκινα, τα βιομηχανικά αχλάδια και τη βιομηχανική ντομάτα.
  • Οχι στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και στις Ομάδες Παραγωγών, να συνεχίσουν οι συνεταιρισμοί την εμπορία των βιομηχανικών οπωροκηπευτικών.
  • Οχι στη νομιμοποίηση της ζάχαρης στα κρασιά και στο πάγωμα νέων φυτεύσεων μέχρι το 2010, ουσιαστικές ενισχύσεις για αναμπελώσεις κι όχι για «ξεπατώματα».
  • Κατάργηση του φόρου στο τσίπουρο για τους μικρομεσαίους αμπελουργούς.
  • Λαϊκές αγορές των αγροτών - παραγωγών κι όχι των εμπόρων, ελεύθερη πρόσβαση των παραγωγών στις αγορές σ' όλη την επικράτεια.
  • Κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, κατάργηση του προστίμου συνυπευθυνότητας για την παραγωγή από τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και τα 150 νοικιασμένα.
  • Να μη γίνει καμιά περικοπή στις ενισχύσεις της κτηνοτροφίας για το 2001 και το 2002, αλλά να αυξηθούν.
  • Να παραμείνει η ΑΤΕ στο δημόσιο τομέα και να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη, αφού αφαιρεθούν τα πανωτόκια και οι τόκοι υπερημερίας.
  • Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα αρδευτικά έργα, για ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.
  • Να ελεγχθούν οι πολυεθνικές, για να χτυπηθεί η κερδοσκοπία και η ακρίβεια στην αγορά των αγροτικών μέσων και εφοδίων και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Κατώτερη σύνταξη για τους αγρότες, ίση με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ