Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Α-τιμη κυβερνητική κοροϊδία

Με απίστευτες αλχημείες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιχείρησε να εμφανίσει χτες την παραγωγή μειωμένη και την τιμή «ξεχειλωμένη»!

Την πλαγιοκόπηση των αγροτικών κινητοποιήσεων επιχείρησε χτες η κυβέρνηση, που μέσα στον πανικό της ανατρέπει τώρα όλες τις προηγούμενες εκτιμήσεις για τη φετινή βαμβακοπαραγωγή και παρουσιάζοντας αυθαίρετα στοιχεία ψευδολόγησε ότι οι αγρότες μπορούν πλέον να ελπίζουν σε καλύτερες τιμές. Το μέγεθος της κυβερνητικής απάτης φαίνεται και από το γεγονός ότι και χτες Δρυς και Αργύρης άλλα έλεγαν στην αρχή και άλλα αναγκάστηκαν να ομολογήσουν στη συνέχεια, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Την ώρα που οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας αγανακτούν και ξεσηκώνονται εξαιτίας του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι και της ολέθριας πολιτικής που ακολουθεί σε βάρος τους η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ως «λογιστήριο απατεώνων»... αναπροσάρμοσε τα δεδομένα κοροϊδίας και εξαπάτησης. Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς και ο υφυπουργός Βαγ. Αργύρης υποστήριξαν πως «η παραγωγή σύσπορου βάμβακος ανήλθε τελικά σε 1.146.787 τόνους» κι έτσι η προκαταβολή της προσωρινής ελάχιστης τιμής θα διαμορφωθεί στις 210,5 δραχμές το κιλό. Ανακοίνωσαν επίσης πως με την προσαρμογή βάρους (2,9%) η παραγωγή θα φτάσει τους 1.180.000 τόνους και πως η τελική ελάχιστη τιμή θα είναι 241 δραχμές το κιλό. Πρόσθεσαν ακόμα ότι η εμπορική τιμή κυμαίνεται από 30 μέχρι 45 δραχμές το κιλό και πως τιμή παραγωγού θα διαμορφωθεί από 271 έως 286 δραχμές. Από πάνω άθροισαν και τις επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου (25 δρχ) για να τη βγάλουν σώνει και καλά μια «εικονική» τιμή γύρω στις 300 -310 δραχμές το κιλό. Και χρειάστηκαν να γίνουν διαδοχικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για να αποκαλυφθεί με τα πολλά, ότι οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν, οι 1.146.787 τόνοι αφορούν και πάλι εκτίμηση παραγωγής και όχι το τελικό ύψος της.

Ξανά τα ίδια...

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό είχε στηθεί από την κυβέρνηση και στις 3 του Σεπτέμβρη όταν ο Γ. Ανωμερίτης -πάλι από κοινού με τον Β. Αργύρη- είχαν ανακοινώσει... οριστική παραγωγή 1.095.840 τόνους, από 3.805.049 στρέμματα, με μέση στρεμματική απόδοση 288 κιλά. Ο υφυπουργός Β. Αργύρης, χτες, για να δικαιολογήσει τις παλινωδίες είπε ότι δεν ήταν ακριβής η πρώτη εκτίμηση και πως η μέση στρεμματική απόδοση εκτιμάται τώρα στα 301 κιλά. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ρωτήθηκε αν δεσμεύεται πως η τελική παραγωγή θα είναι 1.146.787 τόνους, αλλά ο Β. Αργύρης είπε πως δεν έχει τη ζυγαριά μαζί του... Δηλαδή, επί της ουσίας ομολόγησε πως δεν είναι αυτή η πραγματική παραγωγή στο βαμβάκι. Πράγμα που σημαίνει πως ό,τι ανακοινώθηκε χτες είναι «στον αέρα». Κι αυτό που φαίνεται ολοκάθαρα είναι ότι μετά το πρώτο «μαγείρεμα» των 1.095.840 τόνων και το ξέσπασμα της οργής των αγροτών, έπεσε και ένα δεύτερο «μαγείρεμα» για να βγει μια «σούμα» ή μια «σούπα» περί 1.146.787 τόνων.

Το ζήτημα όμως είναι πώς προέκυψαν οι 1.146.787 τόνοι. Εστω και χωρίς τη ζυγαριά του Β. Αργύρη, ποιοι άλλοι έβαλαν τις ζυγαριές τους να δουλέψουν και έβγαλαν με τέτοια ακρίβεια το 1.146.787 (μάλλον λείπουν... και κάτι γραμμάρια). Και πώς τα κατάφεραν τόσο γρήγορα, αφού ο Β. Αργύρης είχε ανακοινώσει ότι η δεύτερη εκτίμηση θα γίνει αφού εξεταστούν οι ενστάσεις και απογραφεί το αποθηκευμένο βαμβάκι των παραγωγών; Και γιατί τελικά, ούτε οι ενστάσεις εξετάστηκαν, ούτε το αποθηκευμένο βαμβάκι καταγράφηκε; Και το εύλογο ερώτημα είναι από πού και ως πού μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη η χτεσινή εκτίμηση για την παραγωγή, αφού δεν τηρήθηκαν τα παραπάνω; Βεβαίως, τα ερωτήματα είναι ρητορικά, αφού είναι πασιφανές ότι πρόκειται για ακόμα μια καραμπινάτη αλχημεία, από τα επιτελεία του Β. Αργύρη και τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αλαλαγμοί της συμφοράς

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση οι κραυγές των κυβερνώντων που χτες πήραν σβάρνα τα κανάλια και φωνασκούσαν περί διάψευσης των «κακών γλωσσών», αυτοδιαψεύδονται από την ουσία του όλου προβλήματος. Από την οδυνηρή, δηλαδή, πραγματικότητα που διαμορφώνει ο νέος καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι. Ετσι, μπορεί το δίδυμο του υπουργείου Γεωργίας, μετά τη χτεσινή απάτη να κάνει λόγο για 210,5 δραχμές το κιλό προσωρινή ελάχιστη τιμή, δε λένε όμως ότι με τον παλιό κανονισμό η τιμή αυτή θα ήταν 240 δραχμές. Δηλαδή, οι βαμβακοπαραγωγοί θα έπαιρναν 30 δραχμές το κιλό παραπάνω. Επίσης δε λένε ότι πέρσι με τελική παραγωγή 1.275.000 τόνους η τελική ελάχιστη τιμή ήταν 251 δραχμές και φέτος με πρόβλεψη 1.180.000 θα είναι 241 δραχμές.

Χαμένο βαμβάκι

Παρ' όλα αυτά ακόμα και χτες στο υπουργείο αρνούνταν πως υπάρχει θέμα με τις μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού. Ο Β. Αργύρης επανέλαβε πως δεν υπάρχουν μη επιλέξιμες ποσότητες, κάτι βεβαίως που απέχει εντελώς από την αλήθεια. Οτι δηλαδή, ισχύει η απαγόρευση για τη μη παράδοση βαμβακιού πάνω από την ηρτημένη παραγωγή ή αλλιώς το «ατομικό πλαφόν» που επέβαλε το υπουργείο Γεωργίας. Και άρα μένει αναπάντητο το ερώτημα, τι θα γίνει τελικά με τις μη επιλέξιμες ποσότητες, οι οποίες σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες ξεπερνούν τους 120.000 τόνους με βάση τη δεύτερη εκτίμηση που έδωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Και χαμένο εισόδημα

Το κυρίαρχο όμως ζήτημα είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποστούν νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας του καταστροφικού κανονισμού και της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης. Γιατί είναι εμφανές ότι η πραγματική παραγωγή στο βαμβάκι είναι πολύ μεγαλύτερη από 1.146.787 τόνους και δεν αποκλείεται του χρόνου το καλοκαίρι, όταν θα γίνει «ταμείο», το υπουργείο Γεωργίας να ανακοινώσει ελαφρά τη καρδία ότι οι χτεσινές εκτιμήσεις της ήταν απλά... προσωρινές. Το σίγουρο είναι ότι η τελική τιμή δε θα είναι ούτε 300, ούτε 310 δραχμές το κιλό, αλλά πολύ πιο κάτω. Οι χτεσινές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας δείχνουν ότι αν η τελική παραγωγή στο βαμβάκι, μαζί με την προσαρμογή βάρους, φτάσει τους 1.232.000 τόνους, τότε η εξόφληση της επιδότησης μηδενίζεται και η τελική ελάχιστη τιμή θα είναι 210 δραχμές! Αν ανακοινωθεί μικρότερος όγκος παραγωγής, θα αυξηθούν οι μη επιλέξιμες ποσότητες, ενώ αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη, οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν και χρήματα πίσω.

Ακόμα πιο απατηλά τέλος είναι τα λεγόμενα των κυβερνώντων για τελική τιμή... 241 δραχμές στις οποίες προστίθενται 45 δραχμές από την εμπορική τιμή και 25 δραχμές από την επιστροφή ΦΠΑ και πετρελαίου. Μιλάμε δηλαδή για τελική... ψεύτικη τιμή στις 311 δραχμές. Εδώ θα είμαστε το καλοκαίρι, αλλά το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση «κλέβει» από τώρα και στα «ψιλά», αφού η εμπορική τιμή δεν είναι 45 δραχμές, αλλά το πολύ 27 δρχ., ενώ οι 25 δραχμές από επιστροφή ΦΠΑ και πετρελαίου, ακόμα κι αν είναι τόσες, δεν έχουν καμιά σχέση με την τελική τιμή του βαμβακιού.

Αγωνιστική απάντηση

Είναι φανερό ότι κυβέρνηση και υπουργείο Γεωργίας κάνουν τα αδύνατα δυνατά, για να εμπαίξουν και αποπροσανατολίσουν τους βαμβακοπαραγωγούς, που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό. Και η όλη μεθόδευση στήθηκε έτσι ώστε να υπονομευτούν οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών και να εκφυλιστούν. Το μείζον θέμα όμως είναι πως αν οι βαμβακοπαραγωγοί πιστέψουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, σε λίγους μήνες θα διαπιστώσουν για άλλη μια φορά ότι εξαπατήθηκαν οικτρά.

Γιατί εκτός των άλλων οι Δρυς - Αργύρης - Χατζημιχάλης όταν ρωτήθηκαν χτες ευθέως αν θα παραιτηθούν στην περίπτωση που η τελική παραγωγή στο βαμβάκι είναι πάνω από 1.146.787 τόνους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή, δεν είχαν τα κότσια να πούνε «ναι». Προτίμησαν να κάνουν την «πάπια» και να εξαπολύσουν κορόνες συκοφαντίας σε όσους δικαιολογημένα καταγγέλλουν μια καταστροφική πολιτική, η οποία διανθίζεται με λόγια εξαπάτησης και κοροϊδίας.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ