Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τη Δευτέρα στους δρόμους με τα τρακτέρ

Το «ραντεβού» για το παμμεσσηνιακό παναγροτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

Αγωνιστικά και συντονισμένα με τους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι αγρότες της Μεσσηνίας προχωρούν πυρετωδώς σε πραγματοποίηση παμμεσσηνιακού παναγροτικού συλλαλητηρίου για το λάδι, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, τη Δευτέρα 26 του Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στο Ασπρόχωμα στις 11 π.μ., στη Ριζόμυλο στις 10 π.μ. και στην Καζάρμα στις 9 π.μ. Αυτό αποφασίστηκε στην παμμεσσηνιακή σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, συντονιστικών επιτροπών και αγροτών, που έγινε προχτές το βράδυ στο Χανδρινό Πυλίας. Επιπλέον, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα σε επίπεδο νομού, προκειμένου να οργανώσει και συντονίσει καλύτερα τον αγώνα και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μετά το τέλος της σύσκεψης εγκρίθηκε ψήφισμα, με το οποίο:

Καταγγέλλεται η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τις επιδοτήσεις μέσω του μηχανισμού των «ζωνών», η οποία έχει προκαλέσει την οργή των αγροτών. Την χαρακτηρίζει «ωμό εκβιασμό» καθώς για να πάρουν οι αγρότες την προκαταβολή της επιδότησης για την περσινή χρονιά θα... πρέπει να υπογράψουν τη σχετική δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί καλούνται να αποδεχτούν ως ανώτερη απόδοση αυτή που ορίζει η ζώνη, δηλαδή να παραδεχτούν με την υπογραφή τους ότι πήγαν να εξαπατήσουν το ελληνικό δημόσιο. Αυτό «αποδεικνύεται» από το γεγονός ότι, σύμφωνα με την απόφαση, περικόπτονται 5.146.789 κιλά από τη Μεσσηνία.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χριστιανούπολης, Μπάμπης Καλογερόπουλος, κάλεσε τους αγρότες να μην υπογράψουν τη σχετική δήλωση αλλά παράλληλα τόνισε πως «μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό καθώς η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το γεγονός πως οι αγρότες δεν έχουν χρήματα αυτή την εποχή και θέτει εκβιαστικά το δίλημμα: `Η υπογράφεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και παίρνεις ένα μέρος από την επιδότηση ή θα τα πάρεις τον επόμενο χρόνο. Και μιλάμε για την περσινή σοδειά».

Επίσης, τονίζεται στο ψήφισμα: «Για την κατάσταση αυτή θεωρούμε υπεύθυνη την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τις κυβερνήσεις που την ψήφισαν και την εφαρμόζουν. Η πηγή των προβλημάτων μας είναι: Η ΟΝΕ και η "Ατζέντα 2000", η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς για το λάδι, που κατάργησε την τιμή ασφαλείας, την παρέμβαση και το καθεστώς των μικρών παραγωγών. Που μείωσε τις επιδοτήσεις, έβαλε πλαφόν παραγωγής και πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Που άφησε ασύδοτους τους μεγαλεμπόρους. Που ενώ σε μας ρίχνει την τιμή του λαδιού, την ανεβάζει στην κατανάλωση». Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος υπογραμμίζεται: «Σε αυτόν τον αγώνα έχουν θέση όλοι οι αγρότες που συμφωνούν μαζί μας και θέλουν να αγωνιστούν, ανεξάρτητα από άλλες διαφορές. Προειδοποιούμε τις τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ηγεσίες να μην επιχειρήσουν να μας διασπάσουν και να μας υπονομεύσουν. Αρκετή ζημιά έκαναν μέχρι τώρα στο αγροτικό κίνημα».

Το ψήφισμα

Οι αγρότες της Μεσσηνίας, σύμφωνα με το ψήφισμα, ζητούν:

  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απόφασή της και να μας δώσει άμεσα τις προκαταβολές σε όλη την πραγματική παραγωγή, όπως καταγράφεται στα εκδοθέντα τιμολόγια, χωρίς καθυστερήσεις. Μέχρι την πλήρη εξόφληση να γίνει όποιος έλεγχος θεωρηθεί απαραίτητος. Να καταργηθεί το πλαφόν παραγωγής και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, έτσι ώστε ο παραγωγός να παίρνει ολόκληρη την επιδότηση.
  • Να λειτουργήσει η παρέμβαση - ακόμα και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης - και να επαναφερθεί η τιμή παρέμβασης. Η παρέμβαση να ανοίξει με τιμή στο λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, δηλαδή 1.000 δραχμές το κιλό για τον άσο. Οι παραγωγοί να εξοφλούνται με την παράδοση του προϊόντος. Για την ελιά ζητάμε 500 δραχμές το κιλό (τα 200 τεμάχια) για τη μαύρη και 300 δραχμές το κιλό για την πράσινη.
  • Να πατάξει η κυβέρνηση την αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων και να προστατέψει τους καταναλωτές και παραγωγούς από τη νοθεία και τις προσμείξεις.
  • Για να τα βγάλουμε πέρα οι μικρομεσαίοι αγρότες, αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών που θα δραστηριοποιούνται σε όλες τις φάσεις του προϊόντος, από την παραγωγή ως την κατανάλωση.
  • Ζητάμε μέτρα ανακούφισης και βελτίωσης της ζωής στα χωριά, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους. Λέμε ΟΧΙ στο κλείσιμο των σχολείων της υπαίθρου και στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάθε χρόνο και χειρότερα με το ελαιόλαδο (2002-12-08 00:00:00.0)
Διεκδικούμε με τον αγώνα... (2001-11-15 00:00:00.0)
Ξεσηκώνονται οι ελαιοπαραγωγοί (2001-02-13 00:00:00.0)
Αγωνιστικά στο πλευρό των ελαιοπαραγωγών (1999-11-23 00:00:00.0)
Κυβερνητικές "αλχημείες" στο λάδι (1998-07-11 00:00:00.0)
Κατ' ευθείαν στην καταστροφή (1997-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ