Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διεκδικούμε με τον αγώνα...

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Στο ψήφισμα της μεγαλειώδους συγκέντρωσης της Καρδίτσας, με την επισήμανση «διεκδικούμε με τον αγώνα», τίθενται τα παρακάτω αιτήματα:

  • Για φέτος να απαλλαγούν οι μικρομεσαίοι αγρότες βαμβακοπαραγωγοί από πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και για 150 συνολικά νοικιασμένα στρέμματα, για να απολαύσουν την τιμή στόχου των 362 δρχ. το κιλό, και η χρηματοδότηση να γίνει είτε από ευρωπαϊκούς είτε από εθνικούς πόρους.
  • Να ανατραπεί ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι και να διεκδικήσει η κυβέρνηση την κατάργηση ή την αύξηση του πλαφόν, την αύξηση των πόρων από την ΕΕ, την κατάργηση της προσαρμογής του βάρους, την κατάργηση της παρακράτησης των εκκοκκιστών 18 δρχ. το κιλό για μεσιτικά διαχείρισης της επιδότησης του βαμβακιού και να αποδίδεται η επιδότηση κατευθείαν στους παραγωγούς.
  • Να καταργηθεί ο προκαθορισμός και μετακαθορισμός των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές.
  • Να καταργηθούν οι περιορισμοί στους μικρομεσαίους αγρότες στην καλλιέργεια του βαμβακιού και να εφαρμοστεί πλαφόν σε κιλά και στρέμματα.
  • Να μη μειωθούν και καταργηθούν οι επιδοτήσεις στον καπνό, αλλά αντίθετα να αυξηθούν και να δοθούν περισσότερα δικαιώματα καπνοκαλλιέργειας.
  • Να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας σε σιτηρά και να αυξηθούν τα δικαιώματα καλλιέργειας.
  • Να ελεγχθούν οι πολυεθνικές και μονοπωλιακές επιχειρήσεις που παράγουν τα μέσα και εφόδια για να μην αυξάνουν, όταν θέλουν και όσο θέλουν σπόρους, λιπάσματα, καύσιμα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ανταλλακτικά.
  • Η ΑΤΕ να παραμείνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ρόλο κοινωνικό - αναπτυξιακό, να σταματήσει η παρακράτηση της επιδότησης έναντι χρεών και να παύσουν οι πολιτικοί εκβιασμοί στους χρεωμένους.
  • Να ρυθμιστούν τα χρέη των αγροτών στην ΑΤΕ, αφού αφαιρεθούν τα πανωτόκια και οι τόκοι υπερημερίας, με τρόπο ώστε να μπορούν οι αγρότες, με βάση το εισόδημά τους, να ανταποκριθούν στην εξόφλησή τους.
  • Να επιστραφούν οι κρατήσεις υπέρ ΕΛΓΑ επί των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές από 1/1/2001, αφού δεν τα αποδίδουν.
  • Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και άμεσα να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες για την κατασκευή των φραγμάτων και όλων των αρδευτικών έργων στο νομό μας και σ' όλη τη Θεσσαλία, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας και της νιτρορυπάνσεως, όπου υπάρχει.

Στο ψήφισμα τονίζεται ακόμα πως: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης που επιβάλλεται μέσω της Ατζέντας 2000 και της ΚΑΠ, για να μπορούμε να καλλιεργούμε χωρίς περιορισμούς και πρόστιμα με τιμές που να ικανοποιούν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος.

Δηλώνουμε ότι άμεσα θα πάρουμε πρωτοβουλίες να συντονίσουμε τον αγώνα σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο, με βάση τα αιτήματα και τις διαπιστώσεις που περιέχει το παρόν ψήφισμα που εγκρίθηκε στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων Καρδίτσας και του Καπνικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ