Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγροτική «επέλαση»!
  • Ξεπέρασε και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 1996 και του 1997 το χτεσινό αγροτικό συλλαλητήριο, με χιλιάδες τρακτέρ, στην Καρδίτσα
  • Ο αγώνας κλιμακώνεται και συντονίζεται σε πανθεσσαλικό επίπεδο

Η νέα μάχη της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρχισε, χτες, με χιλιάδες τρακτέρ να «εισβάλουν» και να «καταλαμβάνουν» την Καρδίτσα. Η «εισβολή» έγινε από τις τρεις εισόδους της πόλης και εκατοντάδες τρακτέρ τοποθετήθηκαν στις πλατείες και απέκλεισαν τους δρόμους. Χιλιάδες άλλα τρακτέρ που δεν κατάφεραν να εισέλθουν επειδή δε χωρούσαν, παρέμειναν παρατεταγμένα στον Εθνικό δρόμο Καρδίτσας - Αθήνας.

Ολοι εκτιμούν ότι η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών που έγινε στην Καρδίτσα, πιο μεγάλη κι από εκείνες που είχαν γίνει το 1996 και το 1997. Κι όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι αυτή η επιτυχία δίνει φτερά στο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα για να συνεχίσει τον αγώνα, κλιμακώνοντας τις μορφές πάλης και συντονίζοντας τη δράση του σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο. Σ' αυτή την κατεύθυνση, όπως αποφασίστηκε από τους εκπροσώπους των αγροτών μετά το συλλαλητήριο, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη αγροτικών φορέων την ερχόμενη Τετάρτη - κι ενώ θα έχουν γίνει τα συλλαλητήρια αύριο στα Φάρσαλα και τη Δευτέρα στα Τρίκαλα - στην οποία θα συζητηθεί πώς θα κλιμακωθεί και θα συντονιστεί πανθεσσαλικά ο αγώνας.

Καθαρά μηνύματα

Η πρωτόγνωρη επιτυχία του χτεσινού συλλαλητηρίου στην Καρδίτσα δείχνει:

  • Την έκταση και την ένταση των αγροτικών προβλημάτων στη χώρα μας, η μη επίλυση των οποίων εξωθεί τον αγρότη να βγει στους δρόμους του αγώνα, για να μην ξεκληριστεί από τη γη του και για να μείνει στο χωριό του.
  • Την ενότητα των αγωνιζόμενων αγροτών, που σφυρηλατείται στα πεδία της πάλης και δεν υπονομεύεται, δε διασπάται, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες που καταβάλλουν γι' αυτό πολλοί και διάφοροι.
  • Τη δύναμη και την αποφασιστικότητα της μαχόμενης αγροτιάς να συγκρουστεί σκληρά με την αντιαγροτική πολιτική για να την ανατρέψει και να επιβάλει την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων του αγρότη και του ελληνικού λαού.
  • Τη συνειδητοποίηση από τους ξωμάχους ότι, για την επίτευξη των τελικών στόχων του αγροτικού κινήματος, χρειάζεται υπομονή και επιμονή στον αγώνα κι απαιτείται η συμπαράταξη των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα κι έχουν κοινούς στόχους με τη μικρομεσαία αγροτιά.


Αυτά τα «καθαρά μηνύματα» της χτεσινής μεγαλειώδους αγροτικής κινητοποίησης στην Καρδίτσα απευθύνονται προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - αλλά και προς τη ΝΔ, που συμφωνεί με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης - η οποία θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι θα βρίσκει τους αγρότες συνεχώς μπροστά της.

Τεράστια «φίδια»

Νωρίς το πρωί, χτες, σ' όλα τα χωριά του καρδιτσιώτικου κάμπου ακούγονταν τα «μαρσαρίσματα» των τρακτέρ, που «ζέσταιναν» τις μηχανές τους για να ξεκινήσουν προς την πόλη. Κι όταν δόθηκε το σήμα της εκκίνησης όλοι οι δρόμοι γέμισαν με τρακτέρ. Σε λίγο, οι τρεις Εθνικές οδοί που συνδέουν την Καρδίτσα με τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και τη Λαμία έμοιαζαν με τεράστια φίδια, καθώς τα κομβόι εκτείνονταν σε αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων. Χρειάστηκε, δε, να περάσουν κοντά στις δυο ώρες από την ώρα που είχε προγραμματιστεί ν' αρχίσουν οι ομιλίες στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, καθώς οι αγρότες, που είχαν αναγκαστεί να «παρκάρουν» τα τρακτέρ τους σε μεγάλη απόσταση από την πόλη, άργησαν πολύ να φτάσουν στο χώρο της συγκέντρωσης.

Εκεί, υπήρχε το αδιαχώρητο, καθώς, μαζί με τους χιλιάδες αγρότες, παραβρέθηκαν, για να συμπαραταχτούν στον αγώνα τους, μαθητές των ΤΕΕ των Σοφάδων, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι, καθηγητές και δάσκαλοι, όλοι οι δήμαρχοι του νομού, μαζί με δεκάδες δημοτικούς συμβούλους, εκπρόσωποι κομμάτων - από το ΚΚΕ παραβρέθηκε και ο βουλευτής Σπ. Στριφτάρης - συλλόγων κι άλλων μαζικών φορέων.

Ομιλίες - «δρεπανιές»

Πρώτος χαιρέτισε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση ο Π. Κεφάλας, πρόεδρος της Καπνικής κι ακολούθησε στο βήμα ο Β. Αναγνωστόπουλος, νομάρχης Καρδίτσας, ο οποίος επισήμανε ότι ο αγώνας δεν είναι εφάπαξ, αλλά θα συνεχιστεί. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Β. Κωστόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Καρδίτσας, καθώς και εκπρόσωπος των μαθητών των ΤΕΕ Σοφάδων, που τόνισε ότι οι τα παιδιά των αγροτών συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα των πατεράδων τους.

Για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων της αγροτιάς δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο ο αγώνας, που θα 'ναι μακρύς και δύσκολος, υπογράμμισε στην ομιλία του, ο Κ. Μπάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και στο βήμα ακολούθησε, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Θα συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα - τόνισε ο Β. Μπούτας - μέχρι το τέλος». Κι... ευχαριστώντας τον υφυπουργό Γεωργίας γιατί - όπως είπε - «ήρθε στην Καρδίτσα και "μας άνοιξε τα μάτια", ώστε να "πλημμυρίσει" σήμερα η πόλη από τρακτέρ», στάθηκε στις καταστροφικές διατάξεις του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, ο οποίος - όπως εξήγησε - «δεν έπεσε από τον ουρανό», αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής, που καθορίζεται στις Βρυξέλλες, στον ΠΟΕ και στην «Ατζέντα 2000». «Βρισκόμαστε σε άμυνα, αλλά πρέπει να περάσουμε στην επίθεση, να παλέψουμε μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για ν' ανατρέψουμε το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται», υπογράμμισε ο Β. Μπούτας.

Μετά το συλλαλητήριο, οι αγρότες πήραν τα τρακτέρ κι αποχώρησαν οργανωμένα, δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν, σε λίγες μέρες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ