Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Οριστικοποιήθηκαν οι μορφές λιτότητας

Στη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας δόθηκε το σήμα για την εκτύπωση του νέου προϋπολογισμού, με τα τελικά μεγέθη των εσόδων (από φόρους και ιδιωτικοποιήσεις) και των δαπανών

Το τυπικό έναυσμα για νέα σφοδρή επίθεση κατά του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων εργαζομένων, αναμένεται να δοθεί σήμερα από τα κυβερνητικά όργανα, με βασικό άξονα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2002. Συνοδευτικό εργαλείο του πρώτου είναι οι νέες φορολογικές αλλαγές, η εφαρμογή των οποίων επιταχύνεται, με σαφές ταξικό στίγμα. Ενισχύουν πολύμορφα τις μεγάλες επιχειρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής επιβράδυνσης, ενώ στον άλλο πόλο φορτώνουν με νέα φορολογικά βάρη τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Κερασάκι της τούρτας και αιχμή της κυβερνητικής προπαγάνδας, αναμένεται να είναι η φημολογούμενη αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος (τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι να διαμορφωθεί στα 2,8 με 3 εκατ. δραχμές) και ίσως η επαναφορά του καθεστώτος φορολόγησης των ρέπος (η φορολόγησή τους είχε καταργηθεί το 1997 με εισήγηση του τότε υφυπουργού Οικονομικών και σήμερα υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη).

Για τα θέματα αυτά υπήρξε συνεργασία χτες το βράδυ μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, όπου και οριστικοποιήθηκαν τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού του 2002. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, δεν απέφυγε τον πειρασμό να αξιοποιήσει τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη και την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, στην κατεύθυνση επιβολής μεγαλύτερης ληστείας στα πλατιά λαϊκά στρώματα, Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται -σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου- τόσο οι πρόσθετες περικοπές των δαπανών (κυρίως κοινωνικών) κατά μερικές δεκάδες δισ. δραχμές, όσο και οι νέες φορολογικές αλλαγές (προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου) που εσπευσμένα προωθεί η κυβέρνηση. Σήμερα το πρωί, εξάλλου, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την έγκριση του νέου προϋπολογισμού και των φορολογικών αλλαγών, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις. Μετά και την τυπική έγκριση, από την Κυβερνητική Επιτροπή, θα δοθεί το σήμα για την εκτύπωση του προϋπολογισμού από το Εθνικό Τυπογραφείο, ώστε την ερχόμενη Τετάρτη 21 Νοέμβρη να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο.

Το νέο στον προϋπολογισμό του 2002, σε σχέση με τις προεργασίες που είχαν γίνει στο παρελθόν, είναι η επίσπευση των φορολογικών αλλαγών από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία ικανοποιεί το σχετικό αίτημα των βιομηχάνων. Ετσι, μπορούμε να μιλάμε για ένταση τής - ούτως ή άλλως - αντιλαϊκής κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Χωρίς την προσθήκη των φορολογικών αλλαγών, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2002, ο οποίος καταρτίστηκε σύμφωνα με τις επιταγές δημοσιονομικής λιτότητας του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρόβλεπε στο μεν σκέλος των εσόδων, υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, με ένα μάλιστα προϋπολογισμό εσόδων περίπου 14 τρισ. δραχμές. Στο σκέλος των δαπανών συμπληρώνεται η νέα επίθεση κατά του βιοτικού επιπέδου των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με άξονες την εισοδηματική πολιτική 2- 2,5%, ονομαστικό δηλαδή ρυθμό αύξησης κάτω του πληθωρισμού, περικοπές κοινωνικών δαπανών στο όνομα του περιορισμού της... σπατάλης και ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στόχο τη νέα μείωση του δημόσιου χρέους.

Με την επίσπευση των φορολογικών αλλαγών η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα αναμένεται να επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προβλέπεται νέα μεγάλη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων και μεταφορά της επιβάρυνσης αυτής - με δεδομένο ότι οι ανάγκες για φορολογικά έσοδα δε μειώνονται αλλά αντίθετα αυξάνουν - στους πολλούς... Μεταξύ άλλων προωθούνται αλλαγές προς το χειρότερο στις δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα (ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα, ενοίκια κατοικιών, δαπάνες φροντιστηριακών μαθημάτων κλπ.). Επανεξετάζεται επίσης - άγνωστο σε ποια έκταση - το καθεστώς του φόρου υπέρ τρίτων, (είσπραξη φόρων από το δημόσιο για λογαριασμών άλλων), όπου μεταξύ άλλων χρηματοδοτούνται οι ΟΤΑ και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Εργατική Εστία, αθλητικά σωματεία, ναυτεργάτες κλπ. Αναπροσαρμογές νεοφιλελεύθερης υφής προβλέπονται και για το καθεστώς φορολογικών απαλλαγών και επιδοτήσεων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ