Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Το καθεστώς μετά την 1-1-2002

Τι προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Οι μεταχρονολογημένες επιταγές σε δραχμές, με ημερομηνία έκδοσης από 1 Γενάρη 2002 μέχρι και 31 Δεκέμβρη 2003, θεωρείται ότι ισχύουν σαν επιταγές και μετά την κυκλοφορία του ευρώ. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία καθορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου οι επιταγές αυτές να πληρωθούν σε ευρώ και να αποδειχτεί ότι έχουν εκδοθεί πριν από την 1η Γενάρη.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι ενδιαφερόμενοι που θα εκδώσουν επιταγές σε δραχμές πληρωτέες μετά την 1-1-2002, θα πρέπει:

  • Είτε να αποδείξουν με δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο ότι η επιταγή σε δραχμές έχει εκδοθεί πριν από την κυκλοφορία του ευρώ, δηλαδή μέχρι και 31 Δεκέμβρη 2001. Ενδεικτικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίσουν συμβολαιογραφικό έγγραφο, πρακτικά συνεδριάσεων δικαστηρίων κ.α.
  • Είτε να προσκομίσουν τις επιταγές στην τράπεζα, όπου υποχρεωτικά θα καταγραφούν σε πινάκια.
  • Είτε να προσκομίσουν τη μεταχρονολογημένη επιταγή σε τράπεζα, η οποία είναι υποχρεωμένη να σημειώσει πάνω στην επιταγή, ότι εμφανίστηκε, όχι για πληρωμή, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2001.

Με την ίδια τροπολογία ορίζεται η Δευτέρα 31 Δεκέμβρη ως «ειδική αργία» για τα πιστωτικά ιδρύματα, την Τράπεζα της Ελλάδας, το Χρηματιστήριο, τις εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων κ.α. Τα συγκεκριμένα ιδρύματα και εταιρίες θα λειτουργούν μόνο για τη διεκπεραίωση της εισαγωγής του νέου νομίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ